Mielul scump ne bagă porcul în drob de Paștele acesta

Cât costă un meniu de Paște la restaurant și până când poți comanda * Paște 2022, cu purcel în loc de miel * Sfaturi pentru prevenirea risipei de mâncare

Astăzi începe Săptămâna Mare și se intră în linie dreaptă cu pregătirile pentru Paşte. E perioada în care se pune la cale meniul: un platou cu aperitive, drob, ouă roșii, stufat, friptură, hai și o ciorbiță acră cu ceapă verde. Parcă ar merge și-o salată boeuf, nu? Păi... și unde merge salata boeuf, n-ar merge și niște sarmale? Plus cozonac, plus pască...

Pentru cei care nu au de gând să intre în bucătărie în Joia Mare și să mai iasă de acolo în noaptea de Înviere sau pentru cei care pur și simplu nu sunt pricepuți în a găti unele preparate acasă, restaurantele au pregătit încă de acum 2 săptămâni meniuri de Paște și au tot venit pe parcurs cu oferte (coșuri-cadou, pachete complete sau personalizate), ba chiar au înlocuit preparatele tradiționale, mai scumpe anul acesta, cu unele mai accesibile. Asta pentru că, în urma scumpirii alimentelor din ultimele luni, restaurantele au fost nevoite să mărească și ele prețurile din meniuri. Ca să vă faceți o idee...

Iată cât costă produsele pentru Paște dacă le comandați de la restaurant:

  • ouă vopsite, 3 lei bucata;
  • drob de miel, între 100 și 145 de lei kilogramul;
  • friptură de miel la cuptor, între 130 și 170 de lei kilogramul;
  • cozonacul cu cacao, nucă și rahat, între 45 și 65 de lei kilogramul (dacă e pregătit de un Chef la cuțite);
  • pasca, între 60 și 85 de lei kilogramul.

Mai multe restaurante au creat și pachete de Paște complexe (mai ieftine sau mai scumpe, în funcție de ce conțin). De exemplu:

  • Meniul Easter Joy, compus din: bo de miel - 2,4 litri, sarmale de porc - 20 de bucăți, salată de boeuf - 1800 g, ouă vopsite - 15 bucăți, pască - 1000g + 1 sticlă de vin roșu Crama Viișoara costă 350 de lei;

  • Coșul iepurașului - tradițional, care conține: ouă roșii, salata boeuf, drob de miel, borș de miel, friptură de miel, cartofi zdrobiți și salata de varză acră costă 420 de lei;

  • Meniul de Paște Fancy, mai sofisticat carevasăzică, compus din: 6 ouă roșii, drob de pui (600 g), salată de boeuf (500 g), selecție de brânzeturi (600 g), salată de trufandale de sezon (400 g), parfait de foie gras (300 g), borș de curcan cu ardei copt (4 porții), friptură de curcan la tavă (1 kg) porchetta cu varză murată (1 kg), osso bucco (600 g), risotto milanez (800 g), salată de paste cu legume la jar (400 g) costă 799 de lei;
  • Meniul Green, special pentru vegetarieni, care conține drob de ciuperci (600 g), salată a la Russe (500 g), hummus Tabbouleh (300 g), salată de trufandale de sezon (400 g), ciorbă de lobodă și ștevie (2 porții), minestrone (2 porții), Caponata Sardegna (700 g), Vegan Melanzana Parmigiana (1 kg), salată de paste cu legume la jar (600 g), ciuperci umplute (1 kg) și Lasagna vegetariană (800 g), costă 559 de lei.

Efectul scumpirilor: comenzi mai puține și Paște cu purcel în loc de miel

„Din cauza creșterii prețurilor la produsele care reprezintă materia primă, cum ar fi carnea de miel, uleiul, nuca, a trebuit să mărim și noi, cei din HoReCa, prețurile la preparatele de Paște", spune doamna Cristina Feraru, managerul restaurantului La mami acasă. Totul costă cu până la 30% mai mult: sarmalele sunt 3 lei bucata, cu 50 de bani mai mult decât anul trecut, friptura de miel este 135 de lei kilogramul (prețul se calculează la gata, având în vedere că mielul scade mult la cuptor), salata de boeuf este cu 10 lei mai scumpă decât în 2021, adică 80 de lei kilogramul...

undefined

Efectul scumpirilor a fost scăderea numărului de comenzi, dar și a valorii acestora, deoarece clienții doresc produse mai ieftine", a mai spus doamna Feraru. „Sunt în continuare la mare căutare preparatele tradiționale de Paște (cozonacii umpluți cu multă ciocolată și nucă, pasca, stufatul), însă carnea de miel a cam fost înlocuită anul acesta cu cea de... purcel. De exemplu, deși avem în meniul de Paște și drob de miel, clienții îl preferă pe cel de porc, fiindcă este mai ieftin, iar printre cele mai solicitate produse sunt sărmăluțele".

Mai, mai să crezi că vine Crăciunul, nu Paștele!

undefined

Cei care vor să comande de la restaurant trebuie să se grăbească!

În principiu, comenzile se preiau până pe 20 aprilie 2022 (hai 21, cu indulgență), pentru ca mâncarea să fie gătită din vreme, nu pe fugă. Preparatele se pot comanda telefonic sau prin mesaj. Se achită un avans (circa 30-40%) și pe urmă se așteaptă cuminte curierul.

Mâncarea se pregătește începând cu 21 aprilie și se bagă la cuptor în ziua livrării, ca să ajungă caldă pe mesele clienților.

Livrările produselor se fac pe fie pe 22, fie pe 23 aprilie. Unii clienți urmează să plece din București sâmbată dimineață și vor să ridice comenzile vineri seara, pe 22. Celor care rămân acasă de Sărbători li se livrează mâncarea pe 23 aprilie, în prima parte a zilei.

ȘOC! Și bunicile comandă cozonaci de la catering

La serviciile de catering apelează și doamnele în vârstă, deci pică mitul conform căruia numai tineretu’ din ziua de azi a renunțat la „tradiții" și pune pe masa de Paște produse comandate de la restaurant în loc să se lupte parte-n parte cu aluatul de cozonac.

Avem cliente fidele care comandă de câțiva ani preparate de Sărbători, pentru că e mai comod pentru dumnealor. Probabil au obosit să mai petreacă ore în șir în picioare în fața aragazului, cum au făcut-o atâția ani, și preferă să apeleze la catering", explică doamna Cristina Feraru.

undefined

Spune NU risipei alimentare de Paște!

Zilnic, în România, 6000 (șase mii) de tone de alimente (în special mâncare gătită, fructe și legume) iau drumul gropilor de gunoi. Trăim în țara lui „lasă, fie acolo..." și a lui „mai bine -mi prisosească decât -mi lipsească", deh! Meteahna asta ne costă enorm atât din punct de vedere financiar, pentru că, odată cu mâncarea, aruncăm și o groază de bani, cât și din punct de vedere ecologic, pentru poluăm mediul înconjurător (gazele emanate de deșeurile alimentare creează efect de seră).

Și, pentru că zilele astea cei care pregătesc singuri masa de Paște au tendința să meargă la hipermarket și să umple 2-3 cărucioare de cumpărături cu vârf, pentru ca mai apoi să gătească pentru tot neamu' (inclusiv ăla extins), iată, pe scurt, câteva sfaturi pentru a preveni risipa de mâncare pe care le-am aflat de la Chef Marius Tudosiei și pe care le-am băgat bine la cap:

  1.  Planificați meniul. Să fie pentru 3 zile, nu pentru 2 săptămâni. Foarte important e întrebați și membrii familiei ce doresc mănânce, ca nu gătiți feluri care nu se vor consuma deloc (unii nu suportă carnea de miel, de exemplu);
  2.  Nu vă abateți de la lista de cumpărături, indiferent ce vă face cu ochii din rafturile magazinului;
  3.  Folosiți și resturile, nu le aruncați. De exemplu, transformați legumele rămase și oasele de la carnea de miel într-o supă-bază (stock pe englezește), congelați-o și folosiți-o cu altă ocazie: la un pilaf, la o ciorbă etc.;
  4. Oferiți invitaților preparatele rămase de la masa de Paște (nu-i nicio rușine sa faci cadou mâncare, rușine e o arunci) sau donați-le celor care nu au.

Dacă doriți să faceți Paștele cu mâncare de la restaurant, doamna Cristina Feraru vă sugerează să comandați meniurile în funcție de numărul membrilor de familie, respectiv al invitaților.

„Noi susținem de ani de zile campaniile împotriva risipei de mâncare. În primul rând, avem grijă să menționăm mereu în dreptul preparatelor pentru câte persoane sunt pregătite (ex. platou de 1200 de grame – 4 persoane), iar clienții noștri fideli s-au obișnuit deja să calculeze tot ce comandă în funcție de câți sunt la masă. În al doilea rând, nu impunem o comandă minimă: dacă suntem sunați doar pentru un cozonac și câteva sarmale, nu refuzăm. Pregătim și livrăm exact cât e nevoie. Totodată, colaborăm și cu Banca pentru alimente, astfel că surplusurile alimentare (aflate în termen) sunt donate".

Exemple demne de urmat de noi toți în această săptămână (și nu numai), nu-i așa? :) Sărbători liniștite și cumpătate să aveți!

Sursa foto: restaurant La mami acasă

1.678 vizualizari Autor Raluca Cincu 18.04.2022
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.