Cum scazi factura de curent păstrând același stil de viață
Există un consum ascuns de energie electrică în casa ta pe care-l poți stopa prin câteva trucuri care nu te costă nimic și nici nu-ți schimbă modul de viață
Vezi câteva sfaturi, modalități și metode eficiente de economisire a energiei electrice în locuință
În mijlocul atâtor discuții și avertismente, despre cât de rău ne va fi la iarnă, fie că alegem să le dăm crezare sau nu, sunt binevenite câteva informații utile despre modalități de economisire a energiei electrice. Pentru că indiferent dacă la iarnă vom avea sau nu pene de curent, raționalizări sau întreruperi mai lungi din cause diverse, un lucru e cert: factura la curent va fi tot mai scumpă.
Există mai multe zone din casă în care putem face intervenții minimale cu efect vizibil doar în portofel, nu și în gradul de confort. Să le luăm pe rând:
Becurile
Becurile LED sunt mult mai economice decât cele cu filament incandescent, iar astăzi nu mai sunt nici atât de scumpe cum erau când au apărut. În plus, sunt alte câteva trucuri la îndemână care pot reduce consumul general fără să vi se pară că stați pe întuneric:
- Dacă vă faceți un obicei să le stingeți când plecați din cameră;
- Dacă folosiți mai degrabă lumina zilei decât lumina artificială;
- Dacă folosiți o lampă de birou în locul plafonierei care consumă mai mult
Toate astea se vor reflecta în factură.
Stand by dar nu în priză
Toate dispozitivele moderne de care ne folosim zi de zi, de la banalul încărcător de telefon până la mașinile de spălat sau diversele ustensile electrice din bucătărie sunt dotate cu funcția stand by, adică sunt oricând la dispoziția noastră, în așteptarea butonului de pornire. Această funcție stand by este consumatoare de curent atunci când aparatul este băgat în priză, chiar dacă nu este în funcțiune propriu-zis.
Comparația la îndemână este cu mașina care stă la semafor, cu motorul pornit – chiar dacă nu rulează pe șosea, ci stă pe loc, ea consumă totuși benzină.
E drept, consumul nu e mare, dar pic cu pic se adună: un încărcător aici, o plită acolo, un cuptor sau un uscător de păr, toate contribuie la adunarea kilowaților pe factură. E dacă vreți o altă comparație, un robinent care picură tot timpul.
Scoțând din priză toate aparatele pe care nu le folosim reducem consumul de curent, fără ca asta să ne afecteze stilul de viață. Pentru că aparatul continuă să ne fie la îndemână tot timpul, doar că înainte de a apăsa butonul ON, îl băgăm și în priză.
La bucătărie
1. Frigiderul și congelatorul sunt cei mai mari consumatori de energie. Dar nu se poate viață modernă fără răcitoare. Câteva măsuri minimale pot contribui însă la un consum decent:
- Dacă nu le aveți deja, cumpărați modele eficiente energetic – adică clasele A+++ sau cum se numesc acum după ultimele clasificări clasa A – sunt mai scumpe initial, dar costul se amortizează în facturile ulterioare de curent;
- Amplasați-le la distanță față de cuptoare sau plite la care se gătește – căldura le va spori consumul de energie pentru răcire;
- Nu stați mult cu ușa deschisă gândindu-vă ce să mâncați, pentru că se pierde temperatura rece din interior și frigiderul va consuma mai mult ca să răcească la loc;
- O temperatură de 4 grade în frigider și de -18 grade în congelator asigură un consum optim – asta dacă modelul pe care-l aveți vă permite să reglați temperatura. Dacă nu, vă puteți cumpăra un termometru pe care să-l țineți în frigider și ajustați temperatura în funcție de cum vă arată termometrul;
2. Gătitul
- Multe rețete necesită un cuptor preîncălzit, dar asta consumă multă energie degeaba. Așa că renunțați la etapa asta și băgați direct alimentul în cuptor, tot se va face, dar cu un consum mai mic de energie;
- Folosiți întotdeauna un capac la oala/tigaia în care gătiți. Are avantajul să păstrează căldura înăuntru și nici nu stropește pereții ?
- Dacă vreți să faceți un ceai sau aveți nevoie de apă caldă pentru gătit folosiți mai degrabă un ceainic electric decât o oală pe plită – consumă mai puțină energie. Și bineînțeles nu fierbeți mai multă apă decât aveți nevoie;
3. Mașina de spălat vase – nu o porniți dacă nu e plină cu vase.
Dacă nu v-ați emancipat într-atât încât să aveți mașină de spălat vase, spălați-le în sistem lighean, chiar dacă tentația e mare să lăsați să curgă apa din abundență peste ele în chiuvetă. Așadar umpleți chiuveta cu apă, spălați toate vasele în acea apă, goliți-o și umpleți-o din nou și clătiți-le. În felul ăsta economisiți apa și implicit factura la întreținere.
La baie
- Nu lăsați apa să curgă degeaba când vă spălați pe dinți. Se pierd până la 14 litri de apă pe minut în astfel de cazuri. În plus, folosiți apă rece pentru a vă spăla pe dinți și pe față. S-ar putea să nu vă placă, mai ales în diminețile reci, dar dincolo de economia de apă caldă e o chestiune de sănătate;
- Nu faceți dușuri prea fierbinți. Apa fiartă face rău la piele – o îmbătrânește prematur - și necesită și multă energie pentru a fi încălzită. Asta desigur dacă nu stați la bloc și vă rugați să vă dea Termoelectrica apă caldă ?
- Științific s-a calculat că 4 minute pe ceas sunt suficiente pentru un duș. Singur, nu în doi. Iar pentru reducerea consumului de apă există și pere de duș cu aeratoare, care reduc cantitatea de apă care se pierde, păstrând senația că apa curge din abundență;
- Spălați hainele, dacă este posibil, la maximum 40°C. În general, cu cât mașina de spălat rufe funcționează cu programe mai scurte și încălzește apa mai puțin, cu atât este mai mic consumul de energie;
- La fel ca și la mașina de spălat vase, nici mașina de spălat rufe nu trebuie folosită le jumate – desi unele au și astfel de programe. Mai bine mai așteptați până se strâng rufe suficiente pentru o mașină plină.
Top-ul consumatorilor de energie din gospodărie
- Mașina de spălat în general a eliberat femeia de sub jugul treburilor casnice, dar a crescut factura de curent. Mașinile de spălat vase sau rufe, precum și uscătorul de rufe reprezintă fiecare până la 14% din factura tipică de energie, ocupând primul loc în lista consumatorilor de curent din gospodărie. Puterea necesară pentru a încălzi apa pe care o folosesc crește și ea consumul, făcând din mașinile de spălat aparate electrocasnice mari consumatoare de energie.
- Frigiderele și congelatoarele reprezintă, de asemenea, aproximativ 13% din factura medie de energie a gospodăriei. Prin însăși natura lor, aceste aparate trebuie să rămână pornite tot timpul, astfel încât consumă în mod continuu putere pentru a menține o temperatură constantă. De asemenea, sunt printre cele mai durabile aparate din casă. Frigiderul-congelator tipic are o durată de viață de minim 17 ani.
- Televizor, laptop, tablete – în medie 6% din factură - probabil sunt puține case azi care nu au astfel de dispozitive în ele, de asta e bine să reduceți consumul prin scoaterea lor din priză atunci când nu sunt folosite;
- Becurile – 5% din totalul facturii din gospodărie - Presupunând că luminile sunt aprinse în medie patru ore pe zi, înlocuirea a doar patru becuri incandescente de 60 de wați cu echivalentele lor LED ar economisi aproximativ 300 kwh de energie anual. Aici e un calculator care vă arată cum puteți economisi energie și cu ce becuri;
- Cuptor, plită, ceainic - aproximativ 4% din factura de energie se cheltuie pentru alimentarea aparatelor de bucătărie, inclusiv a plitei, a cuptorului, a ceainicului și a cuptorului cu microunde. Acestea sunt mai eficiente decât cuptoarele clasice de gătit, deoarece încălzesc doar alimentele și nu aerul din interior.
- Alte consumatoare din gospodărie, în funcție de gospodărie, pot fi: uscătorul de rufe – 5%, aparatul de aer condiţionat -17%, boilerul – 15%.
Ca să știți sigur ce și cât consumă în casă e bine să citiți etichetele înainte de a cumpăra diversele produse electrice. Acum toate au acele scale colorate care arată clasa de consum în care se încadrează. Dacă vedeți verde și primele litere din alfabet, e de bine :)
Mai pune o haină în plus
Există desigur și sfaturi din categoria „pune o haină în plus”, la care se pare că românii sunt alergici sau cel puțin politicienii lor populiști. Însă nu strică să le amintim și pe astea, măcar pentru tinerele generații care nu au prins originea expresiei și nu au aflat că se poate și altfel. În fond nu e vorba de sacrificii, ci de un stil de viață conștient și atent cu mediul, căci nu există o planetă de schimb pentru viitoarele generații:
- Pornirea încălzirii în marile orașe se face, conform legii, după primele trei nopți consecutive cu temperaturi sub 10 grade C. Oprirea încălzirii, primăvara, se face în același mod, în revers – după primele trei nopți cu temperaturi peste 10 grade. Zilele și mai ales nopțile de început de anotimp rece, până când corpul se obișnuiește cu noile temperaturi și până când pornește încălzirea, sunt de regulă resimțite mai acut. Pentru astfel de situații se recomandă mai degrabă să mai pui o haină pe tine sau niște șosete în picioare, mai ales dacă ai fost obișnuit să stai în casă în tălpile goale sau cu tricouri cu bretele. Desigur, tentația de a băga aeroterma în priză e mare, dar la fel va fi și factura de curent.
- Similar, vara, când bate soarele și fierbi în casă, tentația de a porni aerul condiționat e la fel de mare, dar dacă ai folosi niște parasolare la ferestre și le-ai deschide noaptea ca să ventilezi aerul, combinate cu o ținută mai lejeră – mai ales dacă lucrezi de acasă – s-ar putea să constați că nu ai neapărat nevoie de aer condiționat;
- Menținerea unei temperaturi mai scăzute în casă - în jur de 19-20 de grade - asigură un consum de energie mai mic în perioada de iarnă când e și mai scump pentru că e greu de produs. Dar pentru asta e nevoie să mai curgă multă educație pe la noi ca să acceptăm că economia nu înseamnă calicie, ci conștiință.
3.146 vizualizari Autor D.B. 27.09.2022