Cum o să arate piața muncii în 2023?

Ce tendințe se conturează în piața muncii anul acesta? * Urmează sau nu un val de șomaj? * Ce joburi vor fi la mare căutare în 2023?

 

undefined

Iată-ne ajunşi şi în 2023, după încă un an plin de provocări. Privind în urmă, putem spune că la nivel de piață a muncii am acceptat schimbarea (de voie, de nevoie), ne-am adaptat la ea și am evoluat. Poate mai mult decât am fi făcut-o dacă n-ar fi existat pandemie și război plus inflație de două cifre și criză energetică la pachet.

Cum a fost 2022?

Precauție a fost cuvânt-cheie anul trecut, atât din partea angajatorilor (de a lansa noi linii de producție sau noi proiecte), cât și din partea angajaților (în dorința de a-și schimba locul de muncă). Partea bună a fost că roata economiei s-a repornit în mai toate domeniile economico-industriale. Partea mai puțin bună a fost că n-am avut capital uman suficient și că la nivel național ne-au lipsit specialiștii, atât pentru poziții blue collar (operatori de producție de tot felul), cât și pentru white collar (personal support, middle management etc.)", spune Leonard Rizoiu, HR Expert (leoHR). Mai ales pe zona de blue collars s-a observat o scădere semnificativă a forței de muncă autohtone după ce s-au relaxat condiţiile de călătorie, fiindcă ai noștri au luat din nou calea străinătății.

Cum lupta pentru talente se va duce și-n 2023...

1. Stați cu ochii pe angajații buni ca pe butelie!

Marea demisioneală" din 2021 și Demisia silențioasă" din 2022 i-au pus pe gânduri pe angajatori, așa că „agenda lor din 2023 are titluri de-o șchioapă legate de retenția de personal. Aceasta devine vitală în piața muncii, iar șefii se pare că au înțeles, mai mult ca oricând, importanța reținerii în companie a angajaților valoroși versus derularea de campanii nesfârșite și anevoioase de recrutare pentru a-i înlocui pe cei care pleacă", transmite Leonard Rizoiu.

Managerii și cei din departamentele HR trebuie să analizeze care sunt acei oameni greu de înlocuit sau a căror „fugă" ar da peste cap treburile în firmă și să descopere ce i-ar face să plece și ce i-ar face să-și dorească să stea (Stay Interview sau, pe scurt, stayIN).

undefined

Foto: Leonard Rizoiu

Ce-și doresc angajații de la companii? „Stabilitate, program de lucru flexibil, susținere în dezvoltarea personală și profesională, înțelegere și empatie, apreciere financiară și un mediu de lucru sănătos".

2. Mai puțină incertitudine și nesiguranță, mai mult accent pe dezvoltare

Chiar dacă FMI a anunțat zilele trecute că ne paște recesiunea, Leonard Rizoiu nu crede că „aoleu, rămânem toți fără serviciu!". Cu siguranță și la noi, ca peste tot în lume, unele afaceri vor fi la final de ciclu, cu siguranță unele business-uri își vor închide sucursalele din România, ceea ce înseamnă că vor fi și disponibilizări". Însă nevoia de forță de muncă în piață rămâne ridicată în multe domenii de activitate, așa că, în loc să privim lung drobul de sare și să ne gândim la concedieri masive, mai bine ne-am concentra pe dezvoltarea propriilor competențe fie pentru a ne păstra locul de muncă actual, fie pentru a ne putea reangaja rapid în caz de Doamne-ferește.

Capacitatea de a lua decizii, de reinventare (reziliența), comunicarea, creativitatea, lucrul în echipă, inteligența emoțională sunt abilități care nu pot fi înlocuite de tehnologie, esențiale pentru a ne adapta la cerințele pieței muncii în viitorul apropiat. Cursurile de specializare în domeniu sau de reconversie profesională, digitalizarea (că fără ea nu se mai poate), participarea la conferințe etc. sunt și ele un „must", cum zice englezu', în perioada de criză prin care trecem, indiferent de vârstă. E bine să nu le ignorăm, ca să nu ne mănânce autosuficiența de vii.

Vă mai amintiți cum, în urma crizei economice din 2009, companiie au tăiat din bugetele de training? Ar fi bine să se învețe ceva din acea experiență (ca să nu-i zicem mare greșeală"), și anume că în prezent nu se mai poate face performanță cu oameni în a căror dezvoltare, educație nu se investește. De altfel, „cel mai puțin... populare companii din zilele noastre sunt cele care, ca și cultură organizațională sau valori, nu au flexibilitate și/sau focus pe dezvoltarea capitalului uman", a observat expertul în HR.

Apropo de flexibilitate...

3. Munca remote și modul de lucru hibrid sunt aici ca să rămână

Cine-ar fi crezut la începutul lui 2020 că lucrul de acasă și în sistem hibrid vor ajunge la fel de importante ca bonurile de masă? „Odată văzute beneficiile, această flexibilitate a programului câștigată în momente vitrege și într-un context dificil va continua", transmite Leonard Rizoiu. Modul de lucru remote a permis și va permite mai departe recrutarea specialiștilor în IT, comunicare, ecommerce, Social Media de la noi de către angajatori din toate colțurile lumii fără a fi necesară relocarea. 

4. Part-time-ul nu moare și nu se predă

va fi sau nu va fi abrogată legea suprataxării part-time-ului, mulți români vor continua să-și caute un al doilea serviciu pentru a-și completa veniturile familiale sau personale în contextul economic actual. Asta e, inflația mare și scumpirile nu dispar așa repede. Dar...

5. Dispar așteptările nerealiste ale generației digitale

... care până deunăzi voia venituri mari dinainte să se apuce de lucru. „Având în vedere că pe piața muncii funcționează legea cererii și a ofertei, cei din Generația Z nu prea au de ales și vor trebui să se adapteze la ce primesc de la angajatori, pentru că nu pot sta pe banii părinților la nesfârșit", spune consilierul în carieră Gabriel Chicioreanu (care din 2011 ghidează elevi de liceu în alegerea profesiei potrivite). Asta nu înseamnă că trebuie să muncească pe nimic, ci să înțeleagă cât de importantă este acumularea experienței de lucru încă din studenție, să se înarmeze cu răbdare, să respecte anumite reguli, să învețe și să crească în carieră. Ulterior o să vină și mai mulți bani.

Dacă tot veni vorba de bani mai mulți, cum posibilităţile companiilor de a creşte salariile sunt destul de mici, căci precauția persistă... 

6. Plata angajaților în funcție de performanțe

... este unul dintre cele mai discutate trenduri pentru anul acesta. PPP (Pay Per Performance) e un concept care are deja succes în piețele de muncă mature, unde salariul de bază este mai mic, dar bonusarea este foarte bună și motivantă pentru a ajunge la un venit lunar mare", explică Leonard Rizoiu. Avantajele sunt de ambele părți: prestatorul (salariatul) se alege cu un venit frumos, iar beneficiarul (angajatorul) se bucură de atingerea obiectivelor companiei.

7. Afișarea salariului în ofertele de angajare

... contează foarte mult pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă.

„- Cât e salariul?" este una dintre întrebările cele mai frecvente pe care candidații le pun încă din etapa invitației la interviu, fiindcă reprezintă unul dintre principalii factori motivatori. Expertul în HR încurajează angajatorii să deruleze un proces de recrutare transparent. Astfel candidatul înțelege foarte bine rolul, atribuțiile, pachetul salarial și beneficiile extrasalariale. Mai este un avantaj: angajatorii/recrutorii nu mai ajung în etape finale de interviu în care candidatul să le refuze oferta salarială."

Transparența salariilor este necesară mai ales pentru joburile de bază, entry-level. Clienții noștri de pe Anuntul.ro au înțeles deja cât de importantă este menționarea câștigului în ofertele de muncă, așa că jumătate din anunțurile de angajare de pe site-ul nostru au salariul și extrabeneficiile afișate.

8. Brandul de angajator

... va conta și el anul ăsta, fiindcă oamenii vor să meargă spre companii cunoscute, puternice, care dau bine la CV" și oferă stabilitate la locul de muncă. Bine, cea mai mare stabilitate se găsește tot la stat, unde se dă iar drumul la angajări. Și 10% în plus la salariu.

Ce joburi vor fi la mare căutare în 2023?

Pe lângă preaslăvitul IT, e nevoie de angajați în industria automotive (operatori producție, mecanici), robotică, transport (șoferi de TIR, curieri), finanțe (contabili, manageri financiari), educație (învățători, educatori, profesori), sănătate (asistenți medicali, chirurgi, stomatologi, farmaciști). Mai e nevoie și de ingineri, de specialiști în HR și SSM (securitatea muncii), de lucrători în agricultură sau HoReCa (chelnerii nu vor fi înlocuiți prea curând cu roboții, deoarece, după cum se vede, n-are cin' să-i facă).

Carevasazică ne așteaptă încă un an provocator. Important e să ne menținem sănătoși la trup și minte, să rămânem deschiși la ce e nou și să ne îmbunătățim continuu pentru a ne securiza locurile de muncă sau pentru a prinde un post mai bun. Pe noi ne găsiți tot aici, la datorie, cu oferte de joburi zilnic și informații utile. 

Foto: freepik.com, Leonard Rizoiu

2.484 vizualizari Autor Raluca Cincu 09.01.2023
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.