Vasco Global - Instalatii electrice, verificari PRAM Bucuresti

Montaj instalatii electrice

1. Cum se planifica si se instaleaza o instalatie electrica?

– La casa noua, instalatia electrica se planifica înca din stadiul de constructie, printr-o colaborare între inginerul constructor, inginerul specializat în instalatii si arhitect.
– În cazul unui apartament vechi, reconfigurarea instalatiei electrice este necesara, pentru ca numeroasele electronice si electrocasnice de azi presupun alte nevoi de consum decât cu zeci de ani în urma. Înainte de toate, se va dezafecta instalatia veche (debransarea de la panoul electric, înlaturarea cablurilor vechi).
– Instalatia electrica planifica pe termen lung punctele de alimentare, circuitele electrice, locul si puterea prizelor, numarul si locul corpurilor de iluminat fixe, astfel încât sa faca fata cerintelor familiei tale.
– Un principiu bun este sa gândesti în perspectiva – instalatia electrica sa permita adaugiri în functie de nevoile viitoare.

2. Planificarea în sine a retelelor (schema instalatiei electrice) va presupune:

– Sa stabilesti cu specialistii de câte prize, întrerupatoare si corpuri de iluminat ai nevoie în fiecare încapere. Asigura-te ca ai macar doua prize în fiecare dormitor si cel putin o priza în baie. În camera de zi si bucatarie, e bine sa prevezi mai multe prize (4 – 6 prize), dupa ce ai stabilit zonele de functionalitate. O buna planificare în acest stadiu te scuteste de prelungitoarele inestetice mai târziu.
– Sa evaluezi unde vei amplasa diversele aparate (ex: masina de spalat, în bucatarie sau în baie) pentru a configura locul prizelor ca atare;
– Sa definesti consumatorii (toate aparatele electrice si sursele de lumina) si sa vezi daca anumite dispozitive au nevoi speciale de consum (ex: cuptoare si plite electrice, calorifere, cada tip Jacuzzi). Electrocasnicele mari, precum frigiderul si masina de spalat, e bine sa aiba fiecare o priza individuala si un circuit separat, ca sa eviti suprasolicitarea retelei electrice si incidentele. Cele mici, sub 2KW, ca aspiratorul, hota, filtrul de cafea, televizorul, pot sa functioneze pe acelasi circuit. Pe un singur circuit pot fi conectate maximum zece prize sau corpuri de iluminat. În functie de aceste necesitati, calibrul cablurilor conductoare de cupru care vor fi folosite la instalatie difera; în general, se aleg cabluri de 1.5 mm2 pentru circuitele destinate corpurilor de iluminat si 2.5 mm2 pentru circuitele de prize. Aceasta etapa, a dimensionarii retelei electrice trebuie tratata foarte atent, pentru a preveni incidentele, dar si un consum exagerat de curent.
– Sa stabilesti locul corpurilor de iluminat, înaltimea la care se monteaza, nivelul de iluminare;
– Sa stabilesti locul tabloului de distributie;
– Sa stabilesti locul duzelor de ramificatie în zone ferite de umezeala, departe de instalatiile sanitare, dar usor accesibile în cazul în care vor fi necesare interventii la instalatia electrica.
– Dupa faza de planificare, urmeaza partea cea mai neplacuta: spargerea peretilor, pentru santurile prin care trec viitoarele trasee de cabluri. Ulterior, se prind cablurile pe pereti, se cableaza curenti slabi, se instaleaza dozele, se fac conexiunile electrice în doze.
– În final, se monteaza noul tablou electric, prizele, întrerupatoarele si corpurile de iluminat.

*Un alt detaliu relevant, daca locuiesti la bloc: procesul de înlocuire al instalatiei electrice implica un nivel ridicat de zgomot. Organizeaza atent orele de lucru, pentru a respecta orele de odihna si a ocoli o amenda.

3. Cât costa realizarea sau schimbarea instalatiei electrice?

– Când vine vorba de costuri, datele variaza mult în functie de felul locuintei (casa, apartament), suprafata sa si nevoile particulare ale familiei tale.
– Mai multe prize si corpuri de iluminat înseamna mai multe materiale de cumparat si un volum de munca mai mare din partea electricianului.
– Pe lânga costurile cu manopera si principalele componente (panou, doze, prize, întrerupatoare, materiale izolatoare), ia în considerare si costurile pentru materiale auxiliare, precum cablurile conductoare, canalele pentru cabluri, suruburi, dibluri s.a.
– Pe toate acestea le vei alege bineînteles, dupa îndrumarea specialistilor.
– Masuri de siguranta pentru lucrul la instalatia electrica
– Poate ca stii deja, însa orice instalatie electrica trebuie sa aiba neaparat împamântare. Insistam pe acest aspect, pentru ca o instalatie electrica cu împamântare previne aparitia scurtcircuitelor ce pot escalada în incendii si îti protejeaza casa, familia si echipamentele electrice de efectele descarcarilor electrice.

4. Verificarea si revizia instalatiei electrice

– O instalatie electrica bine proiectata si montata ar trebui sa functioneze bine câtiva zeci de ani, însa în acest interval nu sunt excluse avariile, ca sa nu mai vorbim de uzura fireasca a materialelor.
– Orice instalatie electrica necesita o verificare periodica, pentru a evalua circuitele si împamântarea si a preîntâmpina socurile electrice si caderile de tensiune.
– Specialistii apeleaza la mai multe teste, precum rezistenta de izolatie, continuitatea conductorilor, masurarea rezistentei de dispersie a prizei etc.

Galerie foto
  • ...