Albi Dent - Clinica stomatologica Bucuresti

Ortodontie

Ortodontia este o specializare a medicinei dentare care se ocupa de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Ortodontia este specialitatea care se ocupa cu îndreptarea pozitiei dintilor, reglarea ocluziei (muscaturii) si a rapoartelor dintre cele doua maxilare.

Aparatele ortodontice sunt mijloacele prin care se realizeaza acest lucru.

Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri (fixe sau mobile, vizibile sau invizibile) si se recomanda de catre ortodont pentru fiecare caz individualizat.

Acestea actioneaza pentru realinierea dintilor, reantrenarea muschilor si influentarea cresterii maxilarelor. Aparatele ortodontice functioneaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra dintilor si maxilarelor. În functie de severitatea problemei, medicul dentist va recomanda tipul de aparat corespunzator.

Exista mai multe tipuri de anomalii care pot fi corectate ortodontic:

  • Supraocluzie verticala (overbite) - când dintii frontali superiori ies cu mult în fata celor inferiori;
  • Ocluzia inversa (underbite) - aspectul de buldog, când dintii frontali inferiori sunt iesiti mult în fata sau cei superiori sunt retrasi mult în spate;
  • Ocluzie încrucisata - când dintii superiori nu se potrivesc în fata peste cei inferiori, la o muscatura normala;
  • Ocluzie deschisa - formarea unui spatiu între suprafetele ocluzale ale dintilor frontali si/sau laterali, atunci când muscati pe dintii posteriori;
  • Malocluzie pe linia mediana - când centrul dintilor frontali superiori nu se aliniaza cu centrul dintilor frontali inferiori;
  • Dinti distantiali - spatii interdentare sau „brese edentate”, rezultat al lipsei dintilor sau al dintilor care nu umplu toata arcada;
  • Înghesuire dentara - când exista prea multi dinti pentru a avea loc pe arcada dentara.

 

Pe lânga aspectul inestetic, dintii strâmbi sunt mai greu de îngrijit, pot fi pierduti mai devreme din cauza carierii si parodontopatiei, si obliga muschii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfunctia articulatiei temporo-mandibulare si dureri la nivelul gâtului, umarului si spatelui. Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai buna sanatate orala, un aspect mai placut si o durabilitate mai mare a dintilor.

Partea buna este ca ortodontia nu mai este o ramura care se adreseaza doar copiilor. Datorita tehnicilor moderne aparute, dintii pot fi îndreptati la orice vârsta. De altfel exista aparate ortodontice invizibile care pot fi purtate si de persoane care nu îsi doresc sa se vada acest lucru. Pe lânga aspectul fizionomic pe care îl confera tratamentele ortodontice (uneori schimbarile de fizionomie sunt drastic îmbunatatite), ele confera si o stare de sanatate a aparatului dentomaxilar.

Durata unui tratament ortodontic variaza foarte mult, în functie de complexitatea problemelor, de colaborarea pacientului etc. În general se situeaza între 18 si 24 luni.

Galerie foto
  • ...