CALBOREAN SI ASOCIATII - Societatea profesionala notariala Bucuresti

Proceduri notariale

Procedura divortului.

Procedura divortului prin acordul sotilor este de competenta notarului public cu sediul biroului in circumscriptia judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla locul incheierii casatoriei sau ultima locuinta comuna a sotilor.

Cererea de divort se face in scris si se semneaza personal (sau prin reprezentare, dar numai la depunerea cererii de divorţ) de catre soti in fata notarului public competent la care se depune cererea. Cererea de divort va cuprinde declaratia sotilor ca au sau nu au copii minori nascuti din casatorie sau adoptati, invoiala acestora asupra numelui de familie pe care il va purta fiecare dintre ei dupa divort, precum si exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, dreptul sotului separat de copil de a pastra legaturi personale cu acesta/acestia, contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului/copiilor, daca este cazul.

Cererea de divort va fi insotita de fotocopii ale certificatelor de nastere ale sotilor, actele de identitate ale acestora, precum si certificatele de nastere ale minorilor, daca este cazul. Odata cu depunerea cererii de divort, sotii vor prezenta notarului public certificatul de casatorie emis de autoritatile romane in original si copie legalizata, copia legalizata urmand a fi anexata la cererea de divort. Originalul certificatului de casatorie se retine de catre notarul public pana la eliberarea certificatului de divort.

Procedura succesorala.

Deschiderea succesiunii are loc la decesul unei persoane. Procedura succesorala notariala se poate deschide numai in baza certificatului de deces, la cererea oricaruia dintre succesibili, de catre creditorii succesiunii sau ai succesibililor, de orice alta persoana care justifica un interes legitim, precum şi a secretarului consiliului local al localitatii in raza careia se aflau bunurile defunctului la data deschiderii mostenirii.

La cerere, notarul public elibereaza un certificat de mostenitor legal sau testamentar, prin care se stabileste calitatea succesorilor si bunurile ramase de la defunct. Cererea se adreseaza unui notar public de la locul ultimului domicliu al persoanei decedate.

Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii in termen de 12 luni de la decesul autorului. Acceptarea este expresa daca se face prin declaratie in fata notarului public sau tacita prin efectuarea (dupa deschiderea succesiunii) a unor acte si/sau fapte pe care mostenitorul nu le-ar fi putut face decat in aceasta calitate. In caz de renuntare la mostenire aceasta se face prin declaratie expresa la notar, in cele 12 luni de la deces. Dupa acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire.

In situatiile in care exista riscul ca pasivul mostenirii sa fie mai mare decat activul, este indicat ca succesibilii sa indeplineasca procedurile legale de acceptare a mostenirii sub beneficiu de inventar.

Procedura inscrierii in cartea funciara.

Notarul public care a intocmit un act prin care se transmite, se modifica sau se stinge un drept real imobiliar asupra unui imobil intabulat, este obligat sa solicite din oficiu inscrierea actului in cartea funciara a imobilului in ziua intocmirii lui sau cel tarziu in prima zi lucratoare consecutiva celei in care s-a intocmit actul, la biroul de carte funciara in a carui raza teritoriala se afla imobilul. Nu pot fi incheiate acte intre vii, de transfer al proprietatii unor imobile care nu au cadastru si/sau nu sunt intabulate corespunzator in cartea funciara. Inscrierile in cartea funciara a actelor supuse publicitatii imobiliare si care au fost autentificate de notarul public, se realizeaza dupa plata unui tarif reglementat de lege pe care il percepe notarul public in numele si pentru Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Pentru inscrierile in cartea funciara a actelor notariale, termenele acordate pentru solutionarea lucrarilor, sunt termenele legale prevazute de legislatia Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Galerie foto
  • ...