Iulia Pantazi - Centrul psihologic pentru copii Bucuresti

Deficit de atentie ADHD

Deficit de atentie / Tulburare hiperkinetica este o tulburare de neurodezvoltare ce incepe in mica copilarie si continua pana la varsta adulta (60% pot prezenta simptome).

Studiile arata ca 5% din copii de varsta scolara prezinta simptome ADHD (1-2 copiii dintr-o clasa de 30) http://ro.wikipedia.org/wiki/ADHD

DSM V sustine diagnosticarea inaintea varstei de  12 ani si este obligatoriu  mentinerea simptomelor pe o perioada de 6 luni.

CARACTERISTICI MAJORE

Caracteristicile predominante ale acestei tulburari includ:

  • Afectarea raspunsului inhibitor, controlul impulsurilor sau al capacitatii de a intarzia gratificarea. Acest lucru este adesea observat in incapacitatea individului de a se opri si gandi inainte de a actiona; de a-si astepta randul in timpul jocului, a conversatiilor cu ceilalti sau atunci cand trebuie sa se aseze in linie; sa isi intrerupa raspunsurile atunci cand devine evident ca actiunile lor nu mai sunt eficiente;sa reziste distractorilor in timp ce se concentreaza sau lucreaza; sa lucreze pentru recompense mai mari pe termen lung in loc sa opteze pentru recompense mici imediate; sa isi inhibe reactiile  la un eveniment atunci cand situatia poate sa ceara acest lucru.
  • Exces de activitate, activitate irelevanta sau care este slab reglata raportat la cerintele unei situatii. Persoanele cu ADHD in multe cazuri sunt considerate a fi excesiv de nervoase, agitate si „pe picior de a pleca”. Ele afiseaza miscare excesiva,nu  finalizeaza cu usurinta o  sarcina iar comportamentele sunt de tipul: „picioarelor nelinistite” , balansatul in timp ce stau asezati sau schimbarea posturii sau a pozitiei pe durata indeplinirii sarcinilor . Copii mai mici cu aceasta tulburare pot prezenta „alergat excesiv”, catarat si alte activitati motorii grosiere. In timp acest lucru tinde sa scada cu varsta, dar chiar si adolescentii cu ADHD sunt mai agitati si nervosi cu colegii lor. La adultii cu aceasta tulburare aceasta stare de neliniste poate fi mai 
  • subiectiva decat observabila din afara, desi unii adulti cu aceasta tulburare prezinta o stare de neliniste care poate fi mai subiectiva decat observabila din exterior. La  acesti adulti  putem observa ca de obicei sunt mereu ocupati sau cand fac ceva sunt  incapabili sa stea linistiti pe scaun.
  •  Sustinerea dificila a atentiei sau realizarea sarcinilor cu efort. Aceasta problema apare frecvent cand individul este plictisit, activitatile sunt prelungite, repetitive sau plictisitoare ceea ce conduce la lipsa de interes intrinsec a persoanei.  Pierderea concentrarii in timpul sarcinilor plictisitoare sau prelungite este un lucru obisnuit la fel cum este si incapacitatea de a reveni la sarcina in care erau angajati in situatia in care aceasta  a fost intrerupta in mod neasteptat. Ei pot avea desemenea probleme cu realizarea sarcinilor de rutina fara supraveghere directa, fiind in imposibilitatea de a ramane pe sarcina in timpul muncii independente.
  •  Persoanele  cu ADHD pot avea modificari si in domeniii de functionare  psihologica

    • Memoria de lucru este afectata prin lipsa de a face lucrurile atunci cand le sunt cerute, incapacitatea de a se organiza, de a urmari pe termen lung un plan, de a gasi solutii pentru organizarea timpului si a activitatilor viitoare.
    • Dificultati in intelegerea limbajului intern, constientizarea consecintelor nerespectarii regulilor, reglarea propriilor comportamente.
    • Dificultati cu reglarea emotiilor, a starilor de excitatie si a  motivatie.
    • Cercetarile sugereaza faptul ca copiii cu ADHD se comporta mai bine in situatii de 1:1 cand realizeaza sarcini pe care le gasesc placute sau interesante si in care gasesc imediat o recompensa.
    • Lipsa de fexibilitate in rezolvarea de probleme, slaba ingeniozitate si creativitate.  Renunta cu usurinta la activitati care necesita multa rabdare si concentrare.

     Care este impactul acestei tulburari?

    Problemele de comportament  cu baza neurologica pot interfera cu dezvoltarea normala a unui copil. Acesta poate prezenta lipsa de coordonare a abilitatilor motrice atat grosiere  cat si fine, lipsa dezvoltarii corespunzatoare a comunicarii si limbajului, afectarea stimei de sine.

    Care este impactul ADHD asupra oamenilor?

    Un procent intre 32-40% dintre elevii cu ADHD abandoneaza scoala, doar 5-10% vor finaliza studiile universitare, 50-70% au prieteni putini sau deloc. 70-80% vor avea performanata sub medie la locul de munca, 40-50% se vor angaja in activitati antisociale, prezinta o probabilitate mai mare la adolescenta de a experimenta sarcini la adolescenta si boli cu transmitere sexuala. Au mai multe accidente datorate vitezei excesive, prezinta o probabilitate crescuta de a dezvolta episoade depresive si tulburari de personalitate. (Barkley,2002)

    INTERVENTIA 

    • Pe termen scurt si costuri scazute se afla interventia medicamentoase
    • Pe termen mediu interventia comportamentala si medicamentoasa
    • Pe termen lung interventia comportamentala
Galerie foto
  • ...