Diana Cotumbeanu, Psihoterapeut Bucuresti

Psihoterapie familie

Cand ACASA nu mai reprezinta locul care te face sa te simti cel mai bine, in care te simti valorizat si iubit, ci dimpotriva te simti neinteles, neascultat, ai senzatia ca lucrurile scapa de sub control si ca certurile si conflictele devin din ce in ce mai dese si mai apasatoare, recomandarea este psihoterapia de familie -un cadru in care toti membrii isi pot gasi locul de a-si spune nemultumirile si mai apoi de a crea un cadru diferit si sanatos in care toti isi pot gasi starea de bine.

Cand stii ca trebuie sa apelezi la psihoterapia de familie?

Venirea unui copil pe lume poate marca momente unice de bucurie in viata noilor parinti. Totodata, primele nevoi de colaborare cu terapeutul de familie pot fi identificate inca de la nasterea copilului. In sine evenimentul marcheaza o serie de schimbari majore in rutina celor doi, schimbari care venite pe neprevazute sau fara informatiile necesare pot fi greu de gestionat si pot afecta la urmatoarele nivele:

  • personal, atat pentru mama cat si pentru tata luati separat, fiind vorba despre: timpul personal, dezvoltarea la locul de munca, contactele sociale;
  • de parinti, cand apar intrebari precum: ce metode de educatie aplicam, cu ce suntem de comun acord si cum facem sa colaboram;
  • de cuplu, cand este afectat timpul special al partenerilor care pare invadat in intimitatea lui,daca nu imposibil.

Avalansa de intrebari se succede rapid -cum o sa-l educ, cum pot fi un bun parinte, se va simti iubit suficient,ce fac cand sunt nervos si nu ma pot opri, cum pun o limita fara sa se simta ranit, cum creez o relatie buna si satisfacatoare pentru mine si familia mea -ceea ce poate creste gradul de frustrare si discomfort pentru ambii parteneri.

Unele conflicte de familie vin odata cu trecerea prin diferite etape de viata inevitabile, datorita dificultatii de adaptare a unor membrii sau a intregii familii la aceste noi etape.

Pe masura ce cresc copiii, familia se confrunta cu noi obstacole:

  • cand intra in perioada de adolescenta si intervine nevoia de a-si exprima vehement punctul propriu de vedere iar relatia cu parintii devine una distanta sau conflictuala;
  • cand co[pii sunt pregatiti sa paraseasca cuibul parintesc, iar parintii traiesc golul separarii;
  • cand familia este in divort si isi doresc o separare cu cat mai putine implicatii majore care sa afecteze cat mai putin posibil pe cei direct implicati;
  • cand membrii ai familiei sufera accidente sau boli care afecteaza echilibrul actual al sistemului familial, si este necesara gasirea unor directii noi de orientare pentru o optima functionare.

Familia reprezinta un sistem in sine, care are o identitate aparte, o structura proprie de functionare, reguli stabilite mai mult sau mai putin direct si membrii care apartin si care influenteaza acest sistem prin insasi propriul lor sistem individual (ganduri, credinte, emotii). Cu alte cuvinte, fiecare membru conteaza in familia sa! Fiecare membru defineste identitatea familiei sale! Fiecare particica a sistemului defineste sistemul general si este responsabil de buna functionare a intregului!

Galerie foto
  • ...