Dr. Dragomir, Cabinet medical Bucuresti

Ecografia

Ecografia (=ultrasonografia) este o metodă de diagnostic de mare utilitate în toate bolile care afectează organe în care în mod obişnuit nu se află aer (= ficat, rinichi, splină, vezică urinară, ovare, prostată, inimă etc). Undele penetrează greu sau de loc oasele. Deci, ecografia nu prezintă mare utilitate in bolile care afecteaza plămânii, creierul sau oasele însele.    

Unele aparate  sunt portabile, adică se pote face ecografie la patul bolnavului, eventual chiar la domiciliul său.

Există aparate înzestrate cu posibilitatea de a emite, recepţiona şi analiza semnale Doppler: aceste semnale pot măsura direcţia şi mărimea vitezei în cazul curgerii unor fluide - aşa cum este sângele- fiind de mare ajutor în special în ecografia inimii. Unele aparate mai performante (cum este cel de la cabinetul nostru) au posibilitatea vizualizarii tridimensionale a structurilor, fapt cu aplicaţii mai ales în urmărirea sarcinii.   

În sfârşit, ecografiile au un cost convenabil. Raportul dintre investiţii şi cantitatea de informaţii furnizate este extrem de favorabil, probabil neputând fi depăşit de nici o altă metodă de diagnostic.

Limitele principale ale ecografiei sunt:

-Metoda nu poate fi aplicată în cazul organelor în care se află aer sau care sunt în spatele unor structuri osoase.

-Metoda măsoară organele, le apreciază forma şi arhitectura, dar nu dă informaţii despre funcţionarea lor

-Metoda nu poate decela structuri foarte mici (există o "limită de rezoluţie"). De regulă aceasta se referă la structuri mai mici de 3 mm.  

 

Pregatirea pentru ecografie    

 Pentru ecografia abdominală pacienţii trebuie să se prezinte cu stomacul şi intestinul gol. De regulă e suficient să vină după cel puţin 6 ore de la ultima masă. Cel mai bine deci se face ecografia dimineaţa pe nemâncate. Este interzis consumul băuturilor carbogazoase sau a băuturilor îndulcite cu zahăr înainte de examinare.

› Pentru obţinerea unor imagini de şi mai bună calitate în ecografia abdominală este indicat ca, în preziua examinării, pacienţii să ia 1-2 plicuri de SMECTA dizolvată în puţină apă.

› Pentru buna vizualizare a abdomenului inferior este bine ca vezica urinară să fie plină ( =pacienţii să nu urineze un timp înainte de examinare).

› Pentru anumite afecţiuni ale colecistului este bine ca pacienţii să vină cu două ouă fierte: uneori va fi nevoie ca o primă examinare să fie repetată după consumul lor.

Galerie foto
  • ...