Dr. Ioana Ionescu - Cabinet medicina generala, homeopatie, api-fitoterapie, acupunctura

Homeopatie

Origini

A fost înfiinţată în 1796 de Samuel Hahnemann,  medic german preocupat de metode naturale de tratament.

Homeopatia are la bază 3 principii: similaritatea, infinitezimalitatea şi unicismul.

 

Similaritatea înseamnă că se alege remediul care produce la omul sănătos aceleaşi simptome pe care le prezintă pacientul bolnav. Hahnemann a observat că arborele de cinchona producea la oameni sănătoşi simptomele malariei şi a folosit acest remediu pentru a vindeca malaria.

De la principiul similarităţii derivă şi numele acestei metode terapeutice. În limba greacă, homoios înseamnă similar iar pathos înseamnă  boală.

Pe scurt, homeopatia s-ar traduce prin “cui pe cui se scoate”.

 

Infinitezimalitatea se referă la doza în care se folosesc remediile homeopate şi care este foarte mică, încât uneori nu mai există molecule sau atomi de substanţă în preparat, ci numai informaţia pe care acesta a impregnat-o în substratul alcoolic. Hahnemann a observat prin experienţe că dozele infinitezimale reduc efectele adverse şi cresc beneficiul terapeutic.

 

Unicismul în concepţia homeopată înseamnă existenţa unui singur remediu care înglobează totalitatea simptomelor unui pacient, atât fizice cât şi mentale şi emoţionale. Dificultatea constă în aflarea acestui remediu dintre miile existente, căci în homeopatie se folosesc remedii din toate cele 3 regnuri: mineral, vegetal şi animal.

Pentru acest motiv, consultaţia în homeopatie este de lungă durată, fiecare amănunt putând fi revelator pentru aflarea remediului. De asemenea, pentru rezultate optime, e nevoie de răbdare şi cooperare din partea pacientului care trebuie să ajute efortul medicului de a-i înţelege suferinţa şi a o putea trata.

 

Tratamentul homeopat este foarte complex, căci se adresează profunzimii omului ca persoană şi nu numai ca organism. Pentru aceasta, cel mai indicat este ca pacientul să menţină un contact cât mai îndelungat cu medicul homeopat, pentru a putea fi urmărit de-a lungul etapelor vieţii sale.

 

Homeopatia se adresează aceloraşi suferinţe enumerate la acupunctură, cele două putând fi combinate cu bune rezultate.

Galerie foto
  • ...
  • ...
Categorii
Date de contact
0722792083; 0725243202
Bd. Aviatorilor, nr. 68, sector 1,
Distribuie