Ecomed Clinic, Bucuresti - Clinica de recuperare medicala

Drenaj limfatic

"Un organism sanatos este camera de oaspeti a sufletului, un organism bolnav e o inchisoare" - F.Bacon

Sistemul limfatic este format dintr-o reţea de vase care funcţionează în circulaţia lichidelor organismului. Lichidul în exces( limfa) este transportat afară din spaţiile interstiţiale şi returnat în circulaţia sangvină prin căile limfatice. Limfa este un lichid clar, incolor, care funţionează cu scopul de a îndepărta fluide în exces, bacterii, virusuri şi deşeuri celulare din ţesuturile organismului, dar transportă şi proteine înapoi în circulaţia sangvină.

Deplasarea limfei este în principal un proces pasiv, care necesită factori externi. Aceştia includ contracţia muşchilor scheletali, acţiunea diafragmului în timpul respiraţiei şi contracţia muşchilor netezi din pereţii vaselor limfatice mari. Masajul poate acţiona şi el ca un factor extern ce contribuie la deplasarea limfei prin vase.

Acumularea anormală de fluid limfatic în ţesuturi produce limfedemul. Acesta poate fi produs de răni, infecţii cronice sau intervenţii chirurgicale implicând limfonodulii gâtului, axilei, pelvisului sau inghinali. Multe din metodele de tratament ale cancerului de sân pot conduce la limfedem. Cea mai frecventa patologie ce are consecinta si producerea limfedemului membrului superior este cea mamara.

 

Drenajul limfatic se recomanda in :

  • Insuficienta venoasa si limfatica
  • Afectiuni ale sistemului limfatic: 
  • congenitale; 
  • inflamatorii;
  • traumatismale;
  • postoperatorii;
  • Edem limfatic al membrului superior post-mastectomie;
  • Disfunctie de pompa musculara; 
  • Inactivitate musculara prelungita;
  • Paralizie de membre inferioare; 

Drenajul limfatic asigura drenarea lichidelor aflate in exces in spatiul interstitial si evacuarea acestora impreuna cu produsii rezultati din metabolismul celular, mentinand echilibrul hidric in zona respectiva .

Drenajul limfatic are la baza doua procese, unul de captare de catre capilarele limfatice a lichidelor excedentare, iar cel de-al doilea de evacuare, la distanta de zona infiltrata, a acestora 

Drenajul limfatic se efectueaza atat la membrele superioare cat si la membrele inferioare.

Fiecare pacient beneficiaza de scheme de tratament individualizate stabilite in corelatia cu starea lor clinico-functionala. Pe parcurul tratamentelor se efectueaza monitorizari atat din punct de vedere al valorii tensionale cat si al starii generale. 

In clinica Ecomed drenajul limfatic se realizeaza prin coroborarea actiunii unor aparate speciale pentru drenaj cu tehnici manuale (limfmasajul).

MASAJUL LIMFATIC ( LIMFMASAJ)

LIMFMASAJUL este o formă de masaj destinată să ajute funcţia sistemului limfatic. Tehnicile masajului limfatic ajută la deplasarea fluidelor limfatice prin sistemul de vase si ganglioni. Este un masaj blând şi ritmic ce asigura o stare generală bună, prin îndepărtarea acumulărilor de lichide din ţesuturi, îmbunătăţind vindecarea şi reducand limfedemul.

Galerie foto
  • ...
  • ...