Euro Expert - Evaluari imobiliare, expertize tehnice extrajudiciare Bucuresti

Evaluare pentru impozitare

Evaluare pentru impozitare (Determinarea valorii impozabile a cladirilor conform GEV 500)

Calculul impozitului/taxei pe cladirile detinute de persoanele juridice (ART 460)

(1) Pentru cladirile rezidentiale aflate în proprietatea sau detinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a cladirii.

(2) Pentru cladirile nerezidentiale aflate în proprietatea sau detinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2%-1,3%, inclusiv, asupra valorii impozabile a cladirii.

(3) Pentru cladirile nerezidentiale aflate în proprietatea sau detinute de persoanele juridice, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.

(4) În cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate în proprietatea persoanelor juridice, impozitul se determina prin însumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita în scop rezidential conform alin. (1), cu impozitul calculat pentru suprafata folosita în scop nerezidential, conform alin. (2) sau (3).

(5) Pentru stabilirea impozitului/taxei pe cladiri, valoarea impozabila a cladirilor aflate în proprietatea persoanelor juridice este valoarea de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care se datoreaza impozitul/taxa si poate fi:

 ultima valoare impozabila înregistrata în evidentele organului fiscal;
 valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluarii;
 valoarea finala a lucrarilor de constructii, în cazul cladirilor noi, construite în cursul anului fiscal anterior;
 valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, în cazul cladirilor dobândite în cursul anului fiscal anterior;
 în cazul cladirilor care sunt finantate în baza unui contract de leasing financiar, valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluarii;
 în cazul cladirilor pentru care se datoreaza taxa pe cladiri, valoarea înscrisa în contabilitatea proprietarului cladirii si comunicata concesionarului, locatarului, titularului dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz.
(6) Valoarea impozabila a cladirii se actualizeaza o data la 3 ani pe baza unui raport de evaluare a cladirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluarii, depus la organul fiscal local pâna la primul termen de plata din anul de referinta.

Alin. (6) al art. 460 a fost modificat de pct. 8 al art. unic din LEGEA nr. 358 din 31 decembrie 2015, publicata în MONITORUL OFICIAL nr. 988 din 31 decembrie 2015, care completeaza art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 50 din 27 octombrie 2015, publicata în MONITORUL OFICIAL nr. 817 din 3 noiembrie 2015, cu pct. 36.22.

(7) Prevederile alin. (6) nu se aplica în cazul cladirilor care apartin persoanelor fata de care a fost pronuntata o hotarâre definitiva de declansare a procedurii falimentului.

(7.1) Prevederile alin. (6) nu se aplica în cazul cladirilor care sunt scutite de plata impozitului/taxei pe cladiri potrivit art. 456 alin. (1).

(modificare adusa de LEGEA nr. 145 din 20 iunie 2018, publicata în MONITORUL OFICIAL nr. 515 din 22 iunie 2018)

(8) În cazul în care proprietarul cladirii nu a actualizat valoarea impozabila a cladirii în ultimii 3 ani anteriori anului de referinta, cota impozitului/taxei pe cladiri este 5%.

(9) În cazul în care proprietarul cladirii pentru care se datoreaza taxa pe cladiri nu a actualizat valoarea impozabila în ultimii 3 ani anteriori anului de referinta, diferenta de taxa fata de cea stabilita conform alin. (1) sau (2), dupa caz, va fi datorata de proprietarul cladirii.

(10) Cota impozitului/taxei pe cladiri prevazuta la alin. (1) si (2) se stabileste prin hotarâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Calculul impozitului pe cladirile nerezidentiale aflate în proprietatea persoanelor fizice (ART. 458)

(1) Pentru cladirile nerezidentiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% asupra valorii care poate fi:

 valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, depus la organul fiscal local pâna la primul termen de plata din anul de referinta;

Galerie foto
  • ...