Euro Expert - Evaluari imobiliare, expertize tehnice extrajudiciare Bucuresti

Evaluare si reevaluarea bunurilor din patrimoniul institutiilor publice

Evaluare si reevaluarea bunurilor din patrimoniul institutiilor publice pentru inregistrarea in contabilitatea institutiei.

Reguli generale privind reevaluarea activelor fixe corporale aflate în patrimoniul institutiilor publice

(1) Prin actiunea de reevaluare a activelor fixe corporale existente în patrimoniul institutiilor publice se realizeaza actualizarea valorii elementelor patrimoniale respective în situatiile financiare anuale ale anului în care s-a efectuat reevaluarea.

(2) Reevaluarea activelor fixe corporale se efectueaza cu scopul determinarii valorii juste a acestora la data bilantului, tinându-se seama de inflatie, utilitatea bunului, starea acestuia si de pretul pietei, atunci când valoarea contabila difera semnificativ de valoarea justa.

(3) Valoarea justa a unui bun este definita la pct. 2.8 "Reguli generale de evaluare" din cap. II "Aprobarea, depunerea si componenta situatiilor financiare" din Normele metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.917/2005, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru bunurile care au valoare de piata, valoarea justa este identica cu valoarea de piata.

(4) Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de evaluatori autorizati conform reglementarilor legale în vigoare.

Referinte (1)

(5) În situatia în care valoarea justa nu se determina în baza evaluarilor efectuate de evaluatori autorizati, valoarea justa la data bilantului se determina de o comisie numita de conducatorul institutiei publice.

Art. 2. -

(1) Institutiile publice, indiferent de sursa de finantare a cheltuielilor si de subordonare inventariaza activele fixe corporale aflate în patrimoniul lor, care urmeaza sa fie reevaluate.

(2) Inventarierea se efectueaza în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.753/2004 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de activ si de pasiv, cu modificarile ulterioare.

(3) În cazul reevaluarii efectuate de specialisti din cadrul institutiilor publice, pentru desfasurarea în bune conditii a operatiunilor de inventariere si reevaluare, în comisii vor fi numite persoane cu pregatire corespunzatoare economica si tehnica în domeniu, care sa asigure efectuarea corecta si la timp a inventarierii activelor fixe corporale si sa poata aprecia starea, respectiv gradul de uzura fizica si morala, utilitatea si valoarea de piata a acestora.

(4) Pentru elementele de active fixe corporale la care s-au constatat deprecieri, comisia de inventariere face propuneri pentru înregistrarea ajustarilor pentru depreciere în formularul "Lista de inventariere" (cod 14-3-12), formular prevazut în anexa 1 la Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de activ si de pasiv, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.753/2004, cu modificarile ulterioare.

(5) În vederea realizarii în bune conditii a operatiunilor de reevaluare, ordonatorii de credite superiori pot sprijini cu specialisti institutiile subordonate.

Art. 3. -

(1) Activele fixe corporale ale institutiilor publice se reevalueaza dupa cum urmeaza:

a) activele fixe corporale aflate în patrimoniu: terenuri si amenajari la terenuri, constructii, instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii, mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active fixe corporale;
b) activele fixe corporale date în concesiune, cu chirie, în folosinta gratuita persoanelor juridice fara scop patrimonial, precum si cele date în administrarea regiilor autonome;
c) capacitatile puse în functiune partial, de natura activelor fixe corporale pentru care înca nu s-au întocmit formele de înregistrare ca active fixe corporale;
d) activele fixe corporale la care s-au efectuat lucrari de investitii (modernizari, reparatii capitale, reabilitari, consolidari etc.) care au majorat valoarea de înregistrare în contabilitate a acestora, indiferent de sursa de finantare a investitiilor.
Reevaluarea se efectueaza separat pentru valoarea de înregistrare de la data intrarii în patrimoniu sau data ultimei reevaluari si separat pentru valoarea investitiei, prin aplicarea indicilor de pret corespunzatori perioadelor când acestea au intrat în patrimoniu sau au fost reevaluate si când au fost efectuate investitiile.

Valoarea actualizata a activelor fixe corporale modernizate se determina prin însumarea valorilor actualizate ale valorii de înregistrare în contabilitate cu valoarea actualizata a investitiilor;

e) activele fixe corporale achizitionate de institutiile publice în cadrul contractelor de leasing financiar;
f) activele fixe corporale aflate la reprezentantele diplomatice, comerciale, militare din strainatate, în zonele de conflict. Acestea se inventariaza si se reevalueaza de institutiile publice în patrimoniul carora sunt înregistrate.
(2) Investitiile efectuate la activele fixe corporale închiriate de institutiile publice se reevalueaza de operatorii economici/institutiile publice care au efectuat investitiile.

Galerie foto
  • ...