Femme Boutique Medical - Clinica de obstetrica - ginecologie Bucuresti

Clinica de consiliere la menopauza si andropauza

Menopauza este o perioada fiziologica marcata de încetarea ciclurilor menstruale, ca urmare a opririi secretiei hormonale a ovarelor. Rareori poate aparea brusc. De obicei, este un proces de transformare a organismului care poate dura de la câteva luni, la trei sau cinci ani.

Începând cu vârsta de 45 si pâna la 55 de ani, menopauza se poate instala. Si totusi, aceasta perioada care vesteste încetarea vietii fertile, ca urmare a opririi secretiei hormonale a ovarelor (estrogen si progesteron) este similara pentru multe femei cu batrânetea si declinul fiziologic. Ca sa putem sa ne raportam la menopauza ca la o etapa fireasca a vietii, trebuie sa stim cu ce ne confruntam.

Care sunt etapele menopauzei?
Etapele prin care fiecare femeie trece în perioada menopauzei sunt:

Perimenopauza, numita si tranzitia spre menopauza. Este perioada în care apare menstruatia neregulata si dureaza maxim un an de la ultima menstruatie.
Menopauza reprezinta perioada de un an de la ultima menstruatie.
Postmenopauza se considera perioada care incepe dupa doi ani de la ultima menstruatie.
Simptomele menopauzei
Menopauza confirmata – când deja a trecut un an de la ultima menstruatie – este precedata de premenopauza. Schimbarile hormonale sunt „vinovate” de neplacerile care pot aparea în aceasta perioada:

cicluri neregulate
menstruatie mai mult sau mai putin abundenta decât de obicei
bufeuri
migrene
transpiratii nocturne
insomnie
sâni durerosi
balonari
anxietate
schimbari de dispozitie
acumularea unor kilograme în plus.
Toate aceste simptome ne pot îngrijora si au potentialul de a degrada calitatea vietii. Însa nu este obligatoriu sa experimentam toata lista de simptome premergatoare menopauzei. Iar pâna la 20% dintre femei nu se întâlnesc cu niciuna dintre aceste neplaceri.

Este important sa stim care sunt patologiile asociate menopauzei si ce trebuie sa facem pentru a le evita. Când organismul femeii nu mai este protejat de productia de estrogen si progesteron, pot apaea multe afectiuni nedorite.

Bolile cardio-vasculare, osteoporoza, uscaciunea vaginala, accentuarea durerilor reumatice, hipertensiunea, patologiile genitale si urinare, cresterea riscului de diabet, Alzheimer si cancer, pe lânga depresii, diminuarea capacitatii de concentrare si slabirea memoriei sunt doar câteva dintre acestea.

Cum te poate ajuta consilierea la menopauza?
Menopauza este o schimbare majora în viata unei femei, cu un impact psihologic important. Daca este însotita si de simptome fizice care afecteaza calitatea vietii (insomnii, bufeuri, incontinenta urinara, uscaciune vaginala, obezitate, diminuarea dorintei sexuale, anxietate sau depresie) este recomandat sa apelam la consilierea medicala.

Dupa evaluarea pacientei si în functie de necesitatile acesteia, medicul poate recomanda terapia de substitutie hormonala (eficienta pe termen scurt, mai ales în premenopauza), terapia non-hormonala, tratamente pentru patologiile asociate menopauzei, pâna la un regim sanatos de viata.

Împreuna cu medicul se vor stabili cele mai eficiente metode de prevenire a acestor afectiuni, fie ca este vorba despre medicamente, suplimente nutritive, terapii alternative si stil de viata sanatos. Acesta din urma e indicat sa se axeze pe o alimentatie sanatoasa, hipocalorica, exercitii fizice, renuntarea la fumat, moderatie în consumul de alcool, somn suficient.

Daca vrem sa aflam perioada când se va instala menopauza putem sa îi cerem medicului ginecolog sa ne recomande o serie de analize.

Testul pentru hormonul anti-Mullerian (AMH) este un marker al functiei ovariene, cu ajutorul caruia se determina rezerva ovariana ramasa. Se mai pot face o serie de teste hormonale, care pot aprecia debutul tranzitiei spre menopauza.

Galerie foto
  • ...