Femme Boutique Medical - Clinica de obstetrica - ginecologie Bucuresti

Clinica obstetrica - ginecologie

...
Clinica de endocrinologie

Endocrinologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului endocrin. Medicii endocrinologi observa modul de functionare – corect sau deficitar – al glandelor endocrine, de secretie interna, care elibereaza hormonii produsi direct în sânge. Altfel spus, endocrinologia identifica, diagnosticheaza si trateaza bolile hormonale si complicatiile acestora.

Sistemul endocrin are un rol important în buna functionare a organismului. Acesta este compus din organe si glande responsabile pentru producerea, stocarea si secretia de hormoni care ajuta la mentinerea si controlul functiilor vitale ale organismului. Cresterea, reproducerea si nivelul de energie sunt doar câteva dintre acestea. Glandele endocrine sunt reprezentate de:

hipotalamus
hipofiza
epifiza
glanda tiroida
glandele paratiroide
pancreas
glandele suprarenale
gonadele (ovarele sau testiculele)
Daca aceste denumiri ne sunt straine, cu siguranta am auzit de afectiuni ca diabetul, sindromul ovarelor polichistice, de hiper si hipotiroidism sau de osteoporoza. Cu ajutorul investigatiilor endocrinologice, medicul specialist diagnosticheaza aceste afectiuni si stabileste tratamentul potrivit si personalizat pentru fiecare pacient.

Investigatii endocrinologice 
Glandele endocrine sunt responsabile de producerea substantelor chimice cunoscute sub denumirea de hormoni, care regleaza functiile întregului organism. Orice modificare în buna functionare a acestora poate avea consecinte severe pentru organism. O consultatie la medicul endocrinolog la primele simptome neplacute ne poate scuti de multe neplaceri. Între simptomele care pot indica o afectiune endocrina se numara:

Oboseala accentuata
Crestere sau scadere în greutate inexplicabile
Intoleranta la rece
Raguseala;
Anxietate si palpitatii
Infertilitate
Tulburari de ciclu menstrual fara cauza ginecologica
Disfunctia sexuala la femei si barbati
Tulburari de dinamica sexuala, patologie cardio-vasculara, metabolica, neuropsihica etc urmare a andropauzei
Tulburari de dinamica sexuala, patologie cardio-vasculara, metabolica, neuropsihica etc urmare a menopauzei;
Investigatiile endocrinologice care vor fi efectuate în aceste situatii sunt:

anamneza (consult general si discutii cu pacientul despre precedent de boli endocrine autoimune în familie si istoric de probleme hormonale)
analize de sânge si urina
analize de laborator specifice (determinari hormonale)
investigatii imagistice (ecografia tiroidiana, RMN, CT)
osteodensitometria (pentru determinarea densitatii mineral-osoase)
Cum te poate ajuta medicul endocrinolog?
În cazuri de infertilitate sau de tulburari de ciclu menstrual fara o cauza ginecologica se recomanda si un consult endocrinologic. De asemenea, daca dupa instalarea menopauzei observam o fragilitate a oaselor (spre exemplu, apare o fractura la un incident minor), cel care ne poate ajuta este medicul endocrinolog.

Tot la ajutorul specialistiilor endocrinologi pot apela si barbatii care resimt simptomele specifice andropauzei. Acest termen este folosit pentru a descrie scaderea progresiva a nivelului testosteronului, hormonul responsabil cu nivelul libidoului, formarea si eliberarea spermei în timpul actului sexual, dar si de pastrarea fortei si tonusului muscular.

Consiliere la andropauza
Studiile medicale arata ca 82% dintre barbati de 50 de ani ajung la andropauza, care debuteaza subtil cu o simptomatologie comuna stresului si oboselii. Cel mai adesea iritabilitatea, problemele sexuale si anumite probleme din sfera stimei de sine sunt confundate cu simptomatolgia unor boli si nu sunt atribuite corect acestei crize a varstei mijlocii la barbati.

In multe dintre situatii, andropauza afecteaza si viata profesionala a barbatilor care in aceasta perioada devin mai putin competitivi si mai stresati chiar si de sarciniile care pina in urma cu cativa ani faceau parte din rutina zilnica de la locul de munca.

Scaderea nivelului testosteronului este asociata cu o serie de simptome precum astenia, depresia si disfunctiile sexuale. Pentru a diagnostica si stabili tratamentul necesar în cazul andropauzei, medicul endocrinolog va realiza un un examen fizic detaliat, urmat în unele cazuri de o hemoleucograma, prin care se stabileste nivelul de hormoni din sânge.

Multe probleme ale tenului si pielii, în general, ca acneea pe fata, piept si spate au drept cauza tulburari endocrine. La fel, cresterea sau scaderea în greutate fara cauze aparente, anxietatea si cresterea în exces a parului facial si corporal. În aceste situatii, este obligatoriu un consult la medicul endocrinolog, care va realiza investigatiile necesare, va diagnostica afectiunea si va stabili tratamentul corespunzator.

...
Clinica obstetrica - ginecologie

Ce înseamna o consultatie ginecologica? 
Consultatia ginecologica presupune o discutie cu specialistul, o examinare pelviana si un test Babes-Papanicolau. Pâna la vârsta de 35 de ani, consultul ginecologic este recomandat a fi efectuat anual, iar dupa vârsta de 35 de ani, medicii ginecologi recomanda efectuarea unui control ginecologic cel putin o data pe an sau în functie de recomandarea medicului.

O consultatie ginecologica nu dureaza mai mult de 20 de minute si este împartita în doua etape:

discutia
evaluarea starii generale cu examinare clinica.
Ce presupune prima vizita la clinica de obstetrica – ginecologie?
Adolescentele vor fi educate sa valorizeze relatia cu medicul ginecolog. De asemenea, vor învata importanta preventiei prin vizite la clinica de obstetrica – ginecologie în care nu vor fi consultate, ci doar vor vorbi deschis cu un specialist despre:

potentialele probleme ale aparatului reproducator
viata sexuala
boli cu transmitere sexuala
metode contraceptive
De asemenea, parintii si adolescentele se vor informa cu aceasta ocazie despre HPV (human papilloma virus) si despre incidenta virusului si vaccinare. Aceasta discutie are scopul de a oferi o imagine corecta si completa asupra incidentei acestui virus si a metodelor de diminuare a riscului de infestare. La clinica de obstetrica – ginecologie li se va explica adolescentelor care este incidenta HPV. Potrivit statisticilor, incidenta HPV creste ca risc cu 15% cu fiecare partener sexual nou.

De ce este important consultul ginecologic?
În afara controalelor de rutina, ori de câte ori au sângerari în ciclurile menstruale sau dupa contact sexual, daca au scurgeri vaginale persistente si anormale, daca simt durere sau presiune în interiorul cavitatii pelviene, crampe menstruale cu o intesitate mai mare decât cea normal, mâncarimi, dureri, inflamatii.

Daca pacienta îsi planifica o viitoare sarcina, primul pas este vizita la o clinica de obstetrica – ginecologie si o evaluare completa a aparatului reproducator, prin analize medicale specifice. Mergând mai departe, consultul ginecologic în sarcina difera de la pacienta la pacienta si este urmat de o serie de recomandari precise.

Medicii ginecologi recomanda ca vizita anuala sa se faca la doua saptamâni dupa încheierea menstrei pentru ca rezultatele sa fie concludente.

Cum ne pregatim pentru un consult ginecologic?
Pregatirea pentru întâlnirea cu medicul ginecolog nu presupune nimic complicat.

Pacienta nu trebuie sa fi întretinut relatii sexuale cu 24 de ore înainte de întâlnirea cu medicul ginecolog si sa nu faca niciun fel de spalaturi intravaginale. Astfel, secretiile normale ale vaginului nu vor fi modificate.

Medicul va solicita ca vezica urinara sa fie golita. Medicul va evalua zona pelviana, printr-un examen bimanual, si cea abdominala. În unele situatii va examina si sânii.

Consultul ginecologic mai presupune verificarea formei si dimensiunii uterului, posibile modificari ale ovarelor sau prezenta unor formatiuni de tip fibrom.

Pentru a te tine departe de eventuale neplaceri, ai grija de sanatatea ta, alege-ti un medic si programeaza-te din timp la un consult ginecologic.