Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Apicultura (I.C.D.A.)

SCURT ISTORIC

INSTITUTUL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU APICULTURA S.A. (I.C.D.A), este o unitate cu activitati complexe de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si productie, ce face parte din structura Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura reprezinta rezultatul mai multor sisteme de organizare pe care cercetarea apicola le-a cunoscut de-a lungul evolutiei sale.

PRIMUL STADIU s-a derulat in perioada dintre anii 1930-1957. Prima institutie de profil in cercetarea apicola romaneasc? s-a infiintat in anul 1930 cand o sectie de apicultura s-a stabilit in cadrul Institutului National de Zootehnie din Bucuresti sub conducerea marelui specialist Dr. Florin Begnescu (1880-1949), promotor al cercetarii stiintifice apicole. O mentiune special? trebuie acordata si activitatii desfasurata in cadrul Sectiei de Zootehnie a Institutului pentru Cercetari Agricole (ICAR) unde exista deja un laborator de apicultura ca urmare a eforturilor depuse de Dr. Baicoianu, laborator care a functionat între anii 1939-1942.

AL DOILEA STADIU il reprezinta perioada 1957-1974. In anul 1957, la initiativa Ing. N. Foti, s-a infiintat Statiunea Centrala de Apicultura si Sericicultura, aceasta fiind rezultatul unificarii celor doua domenii de activitate intr-o singura institutie – de apicultura si sericicultura, ce functionau deja in cadrul Institutului de Cercetari Agronomice.
In 1971, in cadrul Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania s-a infiintat de asemenea un Centru de Studii, Proiectare si Invatamant Apicol.

AL TREILEA STADIU in evolutia I.C.D.A. a inceput in 1974 si continua si azi.
Cel mai important moment in cercetarea apicola romaneasca s-a inregistrat in iunie 1974 cand s-a infiintat Institutul de Cercetare si Productie pentru Apicultura, reunind Statiunea Centrala pentru Apicultura si Sericicultura cu Centrul de studii, proiectare si invatamant apicol ce apartinea Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania. Acest moment istoric se datoreaz? profesorului dr. ing. Veceslav Harnaj (1917-1988) presedinte al APIMONDIA (1965-1985) si presedinte al Asocia?iei Crescatorilor de Albine din Romania (1957-1982).

Functionand intr-o cladire noua apartinand A.C.A. din Romania, dotata cu o baza materiala foarte buna si echipe de cercetatori de inalta valoare, I.C.P. Apicultura a devenit in scurt timp un institut de referinta in diverse specialitati apicole cu o activitate stiintifica complexa. Sub conducerea prof. dr. Veceslav Harnaj, presedinte al ACA Romania si al APIMONDIA, activitatea de cercetarea institutului a fost structurata pe subdomenii, asemanator structurii organizationale a APIMONDIA: Genetica ai ameliorarea albinelor, Tehnologii apicole, Resurse melifere si polenizare, Chimia si tehnologia produselor apicole, Apiterapie, Patologie apicola.

In anul 1997, pe fondul noii legislatii aparute si transformarilor din sistemul economic si de cercetare romanesc, I.C.P. Apicultura a devenit S.C. INSTITUTUL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU APICULTURA S.A., unitate de cercetare-dezvoltare de drept privat, din structura ASOCIATIEI CRESCATORILOR DE ALBINE DIN ROMANIA, a carei structura si obiective au r?mas si continua si ast?zi.

Galerie foto