Kineto Help, Clinica recuperare medicala Bucuresti

Kinetoterapie bebelusi si copii

Kinetoterapia pentru bebelusi si copii are ca obiectiv principal asigurarea conditiilor necesare pentru o dezvoltare normala si armonioasa a organismului acestora si prevenirea aparitiei deficientelor fizice. De asemenea, masajul pentru bebelusi ajuta la dezvoltarea echilibrata a copilului, corecteaza eventualele deficiente si il ajuta pe acesta sa dorma si sa se hraneasca mai bine.

Programele sunt particularizate de catre speciliastii centrului KinetoHelp si urmaresc atingerea obiectivelor caracteristice varstei cronologice a copilului. Astfel, programele de kinetoterapie au ca rezultat imbunatatirea respiratiei si a proceselor de digestie, stimularea functiilor aparatului cardio-vascular si a sistemului nervos, dezvoltarea corporala si multe altele.

Mai jos regasiti o lista cu termeni folositi in tratamentele de kinetoterapie pentru bebelusi si copii:

  • Torticolis
  • Luxatia Congenitala de Sold
  • Genu Valgum
  • Genu Varum
  • Platfus
  • Amiotrofia spinala
  • Boala Scheuermann

Torticolis:

Aceasta afectiune este cunoscuta si sub numele de “gat intepenit” si reprezinta afectiunea in care capul este flectat lateral spre dreapta sau stanga, cu barbia indreptata spre partea contralaterala, mai exact extensie cervicala, cauzele fiind congenitale sau dobandite.

Obiectivele tratamentului kinetic:

    – exercitarea componentei neuropsihice;

    – exercitarea componentei musculare;

    – corectarea deficientelor compensatorii.

Kinetoterapia completeaza masajul terapeutic, decontracturand zona inflamata.

Luxatia congenitala de sold:

Caracterizata prin instabilitate a soldului, ce permite capului femural sa iasa partial sau complet din cavitatea articulatiei de la nivelul bazinului, numita cotil. Factorii favorizanti sunt prezentatia pelviana la nastere si pozitia anormala a fatului in uter in perioada sarcinii. Cautarea acestei anomalii este obligatorie la toti nou-nascutii.

Tratamentul consta in reducerea luxatiei si stabilitatea articulatiei. Acestea se realizeaza ortopedic, chirurgical (in cazurile grave) si/sau prin kinetoterapie.

Tratamentul kinetoterapeutic trebuie inceput cat mai devreme, indiferent daca a avut loc interventia chirurgicala.

Obiectivele kinetoterapiei:

    – repozitionarea membrului inferior;

    – tonifierea musculaturii;

    – educarea/reeducarea mersului.

Genu valgum:

Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub numele de “genunchi in x”. Ea reprezinta deficienta genunchiului in care axa mediana a gambei realizeaza un unghi de deschirere laterala cu axa coapsei. Cauzele pot fi:

    – luxatia recidivanta a rotulei;

    – anchiloza vicioasa a soldului;

    – perioada brusca de crestere;

    – malformatia osoasa;

    – rahitism.

Tratamentul poate fi chirurgical in cazurile grave, iar obiectivele kinetoterapiei sunt tonifierea musculaturii coapsei si a gambei si combaterea laxitatii ligamentare de la nivelul genunchiului.

Genu varum:

Reprezinta deficienta in care gamba realizeaza un unghi obtuz deschis posterior cu coapsa. Cauzele deficientei pot fi gonartroza, cifoza, artrite, traumatisme, paralizii spastice.

Tratamentul in cazurile grave poate fi chirurgical, iar kinetoterapia are ca obiective tonifierea msuculaturii coapsei si a gambei.

Platfus:

Este prabusirea boltei plantare prin atonia aparatului musculoligamentar plantar. Cauzele pot fi congenitale, rahitice, posttraumatice, profesionale si/sau obezitatea.

Kinetoterapia are ca obiective:

    – tonifierea muschilor piciorului;

    – combaterea redorii articulare;

    – asigurarea circulatiei in zona;

    – formarea reflexului corect de asezare a piciorului pe sol in timpul mersului si in ortostatism.

Se recomanda purtarea de talonete corective, masaj plantar si gimnastica de recuperare prin exercitii de mers.

Amiotrofia spinala:

Este o atrofiere, de originea sistemului nervos, care cauzeaza pierderea capacitatii de a folosi sistemul muscular. Amiotrofia musculara este cunoscuta si ca SMA (Spinal Muscular Atrophy). In prezent nu se cunoaste nici un tratament pentru a vindeca SMA, dar ingrijirea medicala si terapia fizica ajuta la aparitia complicatiilor si la asigurarea unei vieti mai bune pentru integrarea in societate.

Exista 3 tipuri de amiotrofie, ce apar in copilarie, dar si unul ce apare la maturitate.

Fiecare tip se manifesta in anumite perioade de varsta:

    – amiotrofia de tipul I, este cea mai severa, numita si amiotrofie spinala infantila Werding- Hoffmann. Declansarea acesteia are loc inca din viata intrauterina.

    – amiotrofia de tipul II este intermediara. Apare de obicei la copiii cu varste intre 6 luni si 3 ani. Se produce slabiciunea muschilor scheletici, iar copilul nu sta si nici nu merge sprijinit.

    – amiotrofia de tipul III sau amiotrofie spinala juvenila, sau sindromul Kgelberg- Welander. Debutul bolii apare la copii cu varste intre 1 si 15 ani.

    – amiotrofie de tipul IV sau amiotrofia spinala adulta, apare mai tarziu in viata, intre 15 si 50 de ani. Persoanele afectate duc o viata normala, gradul de neputinta fiind bland.

Kinetoterapia are rolul de a preveni aparitia complicatiilor.

Boala Scheuermann:

Este o epifiza a corpilor vertebrali, pe partea lor anterioara, aparand in timpul cresterii. Cauza este necunoscuta. Se manifesta prin dureri ale coloanei vertebrale si aparitia cifozei. Este recomandata kinetoterapia activa, pentru tonifierea musculatuii paravertebrale si a santurilor vertebrale.

Preturi kinetoterapie bebelusi si copii

Preturi kinetoterapie sedinta 60 minute

  • 1 sedinta –  60 minute – 60 lei
  • 6 sedinte – 60 minute – 300 lei
  • 10 sedinte – 60 minute – 460 lei
  • 12 sedinte – 60 minute – 540 lei

Preturi kinetoterapie sedinta 30 minute

  • 1 sedinta – 30 minute – 50 lei
  • 6 sedinte – 30 minute – 250 lei
  • 10 sedinte – 30 minute – 400 lei
  • 12 sedinte – 30 minute – 440 lei
Galerie foto
  • ...