LLL Dental-clinica stomatologica- Bucuresti

Tratamente Caria Dentara

CARIA DENTARA SI COMPLICATIILE EI

 

Caria dentara reprezinta un flagel al vietii moderne si reprezinta principalul factor responsabil in durerea dintilor. Pe masura ce am trecut la o alimentatie bazata pe produse procesate si rafinate, in special zaharuri, incidenta cariei dentare si nevoia de plombe dentare a crescut exponential. In cavitatea orala au fost identificate peste 300 de specii bacteriene ce alcatuiesc flora bacteriana locala. Studiile au arat ca dintre acestea, streptococii ocupa un rol major in aparitia si dezvoltarea mecanismelor de formare a cariei dentare. Resturile alimentare, in special carbohidratii, alcatuiesc substratul alimentar necesar dezvoltarii bacteriene. Se elibereaza acizi drept produsi ai metabolismului microbian. Desi sunt acizi slabi, prin actiune indelungata erodeaza smaltul dintilor si duc la aparitia cariei dentare. De la o simpla demineralizare reversibila si superficiala a smaltului dentar se poate ajunge la o pierdere majora de tesuturi dure dentare, inclusiv pierderea vitalitatii dintelui, prin afectarea pulpei (nervului) provocand astfel durere de dinti.

  ASPECTE CLINICE ALE CARIEI DENTARE 

 

Caria dentara poate evolua clinic rapid si spectaculos, de la o coloratie a smaltului se poate ajunge la o pierdere masiva de substanta dentara cu afectare estetica si masticatorie majora. Caria poate evolua lent fara durere, pe parcursul unei perioade indelungate de timp, dar atunci cand avanseaza apar dureri la stimuli fizici (rece si cald) sau chimici (dulce, acru). Complicatia cariei dentare prin afectarea pulpara provoaca durere de dinti intr-un puseu acut. Daca ajunge sa provoace durere de dinti care persista si dupa incetarea stimulului declansator inflamatia pulpei dentare (nervului) este ireversibila. In aceasta situatie singura modalitate de tratament este scoaterea nervului si efectuarea tratamentului de canal. Orice alta abordare, inclusiv asteptarea, poate provoca o durere de dinti foarte mare. Si noi ne dorim sa aveti dinti sanatosi si vitali dar, daca evolutia cariei dentare a ajuns in acest punct devitalizarea sau extractia sunt singurele solutii.

 

  SEMNELE CLINICE ALE CARIEI DENTARE:

  •  
    •  
      • Aparitia de coloratii rezistente la nivelul santurilor si fosetelor.
      • Coloratii in zonele punctelor de contact dentare si pierderea transluciditatii smaltului.
      • Jena dureroasa la masticatie si periaj intr-o anumita zona dentara.
      • Durerea dintilor la stimuli chimici (dulce, acru) si fizici (rece, cald) care dispare dupa indepartarea stimulului.
      • Senzatie de gust si miros neplacut (halena) ce provine din zona  interdentara unde se intalneste si smalt pigmentat.
      • Pierdere de subtanta dentara in diverse proportii, insotita de jena.

 TRATAMENTUL CARIEI DENTARE 

 

Dintilor afectati de carie trebuie restaurata functionalitatea pierduta (estetica, masticatorie etc). Prin pierderea dintilor, cariile netratate pot avea repercusiuni grave asupra intregului ansamblu dento– facial.

Tratamentul presupune indepartarea tesuturilor dentare alterate cu ajutorul instrumentarului rotativ HI-TECH. Cu turbinele si piesele de mana de la NSK zgomotele si vibratiile sunt reduse in intensitate, iar tesuturile sunt protejate de supraincalzire prin sase jeturi de apa. Leziunile carioase minore pot fi indepartate si cu ultrasunete, cu anse diamantate. Urmeaza dezinfectia cavitatilor rezultate si protejarea plagii dentinare restante. In etapa restauratorie vom reconstitui morfologia si aspectul pierdut, pentru a reintegra estetic si functional dintele afectat, prin obturatii dentare (plombe) sau incrustatii dentare.

Galerie foto
  • ...
  • ...