Lyr Dent-clinica stomatologica-Bucuresti

Odontoterapie-Terapia Cariei

Ce este caria dentara?

Este cea mai frecventa afectiune a dintelui si a carui aparitie este determinata de 3 factori principali : 1. Alimentatia – glucidele. Este indicat sa reduceti in special consumul de dulciuri pe baza de zahar (bomboane, caramele, prajituri). Puteti in schimb sa consumati multe fructe si chiar miere dar conditia este sa va spalati pe dinti dupa consumul acestora. 2. Flora microbiana – se stie ca Streptococul mutans este principalul responsabil de aparitia cariei. 3. Factorul genetic (calitatea dintilor si predispozitia ereditara a fiecarui individ). Caria este un proces ireversibil iar netratarea la timp si corespunzatoare poate duce la pierderea dintilor. De aceea, se recomanda un control stomatologic o data la 6 luni; tratarea cariilor la timp inseamna lipsa durerii, sacrificiu dentar minim fara a aparea complicatii si nu in ultimul rand costuri minime pentru dumneavoastra.

Cum se trateaza caria dentara?

Tratamentul se face prin indepartarea in totalitate, daca este posibil, a tesuturilur afectate si apoi izolarea tesuturilor sanatoase cu materiale fizionomice, de buna calitate. Sunt asa numitele “plombe” sau obturatii fizionomice din compozite. Un numar foarte mare de pacienti se prezinta la clinica noastra avand “plombe” de amalgam. Amalgamul este un amestec de mercur lichid si bucati mici de argint sau alte metale. Desi sunt inca multi medici care folosesc amalgamul de Ag pentru obturatii, in special pe dintii laterali, recomandarea clinicii Lyrdent este indepartarea acestora in numar cat mai mare de pe dintii dumneavoastra. Pe langa aspectul inestetic, plombele de amalgam contin mercur, acesta fiind un metal toxic pentru organism. Se depune in rinichi, creier si se acumuleaza in gingii.

Studii de specialitate la bolnavii de cancer, scleroza multipla, Alzheimer, Parkinson si artrita arata foarte clar necesitatea inlocuirii acestor plombe cu unele din rasini compozite. De asemeni, mercurul are un rol negativ si asupra sistemului imunitar si al fertilitatii, atat la barbati cat si la femei.

In acelasi timp merita precizat ca obturatiile de amalgam din gura dumnevoastra fiind expuse la temperaturi diferite-cald sau rece-se dilata si se contracta. Astfel se produce un spatiu intre dinte si obturatie, spatiu in care patrund bacterii, cu rol in formarea cariei secundare. Asa se explica prezenta cariilor secundare pe majoritatea dintilor cu amalgam.

Galerie foto
  • ...