Montaj si verificari apometre Bucuresti / Montaj-Verificari-Apometre.ro

Inlocuire Apometre - Informatii utile

Informatii utile despre inlocuiri apometre

Performantele contoarelor de apa sunt date nu numai de tipul acestora ci si de felul in care sunt montate. Diferentele contorizate pot aparea si daca apometrele sunt montate pe verticala sau pe orizontala. Mai mult, ele trebuie verificate periodic din punct de vedere metrologic pentru a ne asigura ca inca functioneaza corespunzator.

In cele ce urmeaza vom puncta cateva informatii utile despre contoarele de apa si operatiile de inlocuiri apometre.

La cine apelam daca este nevoie de inlocuiri apometre

Desi nu pare o operatie foarte complicata este absolut necesar sa apelam la o firma specializata si atestata in inlocuiri apometre. Apometrul trebuie sa fie unul omologat si verificat. La finalizarea operatiei de inlocuire, el va fi sigilat, iar proprietarul va primi un certificat de garantie si functionare. In caz ca sigiliul se deterioreaza, beneficiarul poate fi suspectat de frauda, de aceea, sub nicio forma nu umblati la sigiliu si, daca aveti nevoie de inlocuiri apometre, solicitati o firma specializata.

Ce tipuri de contoare de apa exista?

In prezent pe piata au aparut mai multe tipuri de apometre, unele cu adevarat performante. Cele mai intalnite sunt  cele obisnuite, acestea fiind si cele mai vechi si mai putin performante.

De cativa ani, insa, sunt disponibila si contoarele de apa cu citire radio, care permit verificarea si citirea valorilor de la distanta. Desigur, acest tip de contoare necesita o alta infrastructura si aceasta inca se implementeaza. Degeaba aveti dumneavoastra in apartament un contoar cu citire prin radio, daca administratia blocului nu are dispozitivele necesare pentru a recepta valorile. Asa ca tot va fi necesar sa mergeti periodic sa declarati valorile. Acestea au marele avantaj ca permit citirea instantanee in orice moment, ceea ce inlatura decalajul din prezent. De asemenea, contoarele cu citire prin radio, pentru ca pot fi urmarite continuu de la distanta, nu mai permit utilizatorului sa le demonteze, adica blocheaza posibilitatea de frauda.

Cei care au dorit inlocuiri apometre in ultima perioada, cu siguranta au avut ocazia sa opteze pentru contoarele cu scut antimagnetic. Produse in Germania, aceste contoare sunt de o calitate net superioara si vin cu garantii de functionare perfecta de pana la 15 ani.

Inlocuiri apometre si sigilare apometre

Daca de inlocuiri apometre se poate ocupa orice firma, de sigilare apometre, insa, se poate ocupa doar o firma autorizata in domeniu. Mai mult, daca sesizati deteriorarea sigiliului aveti obligatia sa contactati o firma autorizata de BRML (biroul de metrologie) care sa vina sa va remedieze problema.

Prin sigilarea contoarului de apa se atesta faptul ca acesta functioneaza corect si ca a fost montat corespunzator. Daca manoperele de inlocuiri apometre au fost facute de firme care nu au autorizate in domeniu, este absolut obligatoriu sa le sigilati!

De aceea, cel mai recomandat este ca la inlocuiri apometre sa solicitam o firma cu autorizatie care sa ateste si buna functionare, eventual sa le si sigileze.

Operatia de sigilare este una simpla, ea constand in aplicarea unei sarme otelite pe racord si capsarea acesteia cu un plumb special. La aceasta operatie, insa, se foloseste un cleste special cu o anumita amprenta. La sigilarea apometrului se realizeaza si un proces verbal de sigilare pe care se mentioneaza indexul contorizat in momentul sigilarii.

Ce documente se primesc dupa inlocuiri apometre

E bine sa stiti ca, daca ati inlocuit apometrul, firma care a realizat operatia trebuie sa va dea 3 documente:

  • Contractul pe care trebuie sa il prezentati furnizorului de apa calda si apa rece;
  • Certificat de garantie pentru fiecare apometru;
  • Proces verbal de sigilare si verificare metrologica a fiecarui apometru – nu uitati sa verificati daca pe acestea este specificat si indexul din momentul sigilarii.
Galerie foto
  • ...