Osteokineto - Cabinet Recuperare Medicala Bucuresti
Dry Needling
I se mai spune Terapia Acelor Uscate si este un instrument eficient in managementul durerii. Concret, este o terapie a punctelor trigger.
Dr Janet Travell a perfectat aceasta terapie in 1942, an in care cercetatoarea a definit punctele trigger ca dureri manifestate in musculatura scheletica, cauzate fiind de suprasolicitarea fasciculelor musculare, in acest context eliberandu-se si, totodata, epuizandu-se cantitati substantiale de ioni de calciu. Rezultatul acestui proces se materializeaza in contractii musculare importante care induc comprimarea capilarelor sangvine si o acumulare de acid lactic in fibra musculara.
Cauzele aparitiei punctelor trigger
Desi sunt numeroase, toate cauzele care fac posibila aparitia punctelor trigger au ca punct comun contracturile musculare. Aceste contracturi pot avea cauze diferite:
posturi deficitare;
traumatisme (pe partiile pe care se practica sporturi de iarna, de exemplu);
conditiile de stres emotional;
deficitele nutritionale;
factori chimici perturbatori;
factori externi (precum, aerul conditionat, gerul);
intinderile si rupturile musculare;
tensiuni repetate (pot fi provocate de exercitii fizice);
afectiuni congenitale sau dobandite.
Pasii esentiali in terapia Point Dry Needling
Punctele trigger isi gasesc rezolvarea prin terapia Point Dry Needling care presupune doua aspecte fundamentale: localizarea punctelor de tensiune maxima si penetrarea acestora pentru a le stimula, intr-un mod similar acupuncturii clasice. Practic, pasii pe care ii urmeaza terapeutul pentru Dry Needling sunt urmatorii:
localizarea punctului trigger, prin palpare;
pensarea tesutului care va fi strapuns cu acul;
introducerea acului de unica folosinta printr-o manevrare fina si ferma, in acelasi timp, in adancimea fibrei musculare sau in unghi;
penetrarea tesutului muscular este urmata de masajul zonei sau de un stretching pasiv;
dupa aplicarea terapiei sunt recomandate impachetarile calde, in ideea in care acestea stimuleaza circulatia sangvina a tesuturilor la nivelul carora s-a aplicat tratamentul.
Efectele terapiei Point Dry Needling
In momentul introducerii acului in tesutul muscular se schimba presiunea celulara a acestuia, creandu-se, de fapt, un microtraumatism controlat - in consecinta, metabolismul zonei este accelerat, iar rezultatul final consta in vascularizarea accentuata a zonei. Acesta este contextul in care mecanismul de vindecare este stimulat.
Din acest punct, corpul uman este cel care actioneaza. In functie de afectiunea cu care se confrunta pacientul, care poate fi o inflamatie, contractura s.a.m.d., atunci cand se declanseaza trumatismul controlat, acesta va activa acidul arahidonic. Mediatorii inflamatoriii si compusii chimici mobilizati si care ajuta la vindecarea afectiunilor includ:
mediatori inflamatori COX 2;
prostaglandine protectoare – utile in gestionarea inflamatiilor;
peptide opioide – este vorba despre endorfina, encefalina, donorfina, ofanina, cu rol in diminuarea durerii;
peptine non opioide – fiind vorba despre serotonina si oxitocina, care reduc stresul.
Avantajele terapiei
amelioreaza intr-un timp foarte scurt durerile musculare – chiar si in 10 minute dupa procedura;
intensitatea durerii poate sa scada la jumatate chiar dupa prima procedura;
terapia este sterila si sigura, fiind minim invaziva;
In ceea ce priveste frecventa cu care se desfasoara sedintele, aceasta este influentata de modul in care se simte pacientul dupa ce beneficiaza de terapia Point Dry Needling.