Best Dental-clinica stomatologie - Bucuresti
Chirurgie dentara
Ce sunt molarii de minte „inclusi”?
Molarii de minte inclusi sunt acei molari care nu au reusit sa iasa si sa isi ocupe pozitia pe arcada. Acestia nu ies fie ca nu exista spatiu suficient pe arcada pentru inca un dinte, fie pentru ca in calea lui de eruptie exista un alt dinte, fie pentru ca inclinarea lui este necorespunzatoare cu linia dintilor de pe arcada.
De ce trebuie extrasi molarii de minte?
– nu ajuta cu nimic in procesul masticator; – nu ajungem niciodata sa ne periem corespunzator sau sa folosim ata dentara; – provoaca dureri cumplite, iradiante; – exista riscul aparitiei cariilor intre molarul de minte si dintele din fata din cauza inghesuirii; – potential de aglomerare sau malocluzie fata de restul dintilor si obligarea pacientului de a purta pe viitor aparat dentar; – de cele mai multe ori, cariile la nivelul molarului de minte nu se trateaza din cauza faptului ca nu se poate ajunge la ele, iar radacinile lor prezinta anomalii;
Cand este bine sa fie extrasi molarii de minte?
Molarii de minte sunt mai usor de extras atunci cand pacientul este mai tanar, deoarece radacinile lor nu sunt complet formate, osul de jur imprejur este mai moale si exista mai putine sanse de a deteriora nervii din jur sau alte structuri. Nu trebuie, in niciun caz, sa asteptam ca molarii de minte sa inceapa sa provoace dureri. Trebuie extrasi pana la acest moment, pentru ca recuperarea sa fie mult mai usoara si rapida.
Ce presupune interventia de extragere a unui molar de mine?
In primul rand, radiografie. Radacinile molarilor de minte prezinta numeroase anomalii, iar pentru acest lucru este neaparat nevoie ca medicul sa vada modul in care abordeaza problema. Extractia unui molar de minte poate dura de la 5 minute la 3 ore, timpul intraoperator depinzand de pozitia acestuia pe arcada (daca este inclus, partial erupt, asezat pe orizontala etc).
Ca orice alta interventie chirurgicala, extractia molarului de minte are loc sub anestezie locala. Extractia unui molar de minte este mult mai complicata decat extractia unui molar obisnuit din cauza pozitionarii in os si pe arcada, lucru ce atrage dupa sine manopere ca : frezarea osului de jur imprejurul dintelui, taierea molarului pe jumatate, incizarea gingiei etc.
Ce se va intampla dupa extragerea molarului de minte?
Daca se respecta indicatiile postoperatorii, ce urmeaza dupa extractia molarului de minte este la fel ca dupa o extractie normala, nu va exista nicio durere si va veti putea continua activitatile in mod normal.
Rezectia apicala este procedura ce implica indepartarea chirurgicala a varfului radacinii (apex) si sigilarea canalului radicular. Scopul unei interventii de rezectie apicala este acela de a indeparta infectia formata la varful radacinii si de a salva dintele de la extractie.
Cand este necesara rezectia apicala?
Rezectia apicala este o procedura chirurgicala ce se face de obicei numai dupa un tratament de canal nereusit. Majoritatea tratamentelor de canal nereusite sunt cauzate de radacinile curbe ale dintilor si de neexplorarea lor pana la varf.
Rezectia apicala este o procedura chirurgicala invaziva dar eficace pentru a rezolva astfel de probleme.
Cazuri in care este nevoie de rezectie apicala: – un canal necuratat, blocat de un varf de ac ce nu poate fi eliminat; – o fractura sau o fisura pe radacina dintilor; – un canal curbat si imposibilitatea de a ajunge cu tratamentul endodontic pana la varf – prezenta mai multor ramuri mici de la partile laterale ale canalului radicular ce nu pot fi curatate si sigilate;
Ce presupune aceasta interventie?
In primul rand radiografie si anestezie locala. Medicul va face o mica incizie in gingie, la nivelul radacinii dintelui afectat, indepartaza gingia si face cu ajutorul unei freze speciale un orificiu pentru a ajunge la locul infectat. Tesutul infectat va fi eliminat impreuna cu varful radacini. Pentru a finaliza, se vor curata canalele, se vor sigila, urmand ca medicul sa faca o mica sutura pentru a inchide incizia si a nu permite factorilor externi sa patrunda.
Cat dureaza interventia?
30-60 minute, in functie de localizarea dintelui pe arcada si de complexitatea structurii radacinii (interventiile la dintii din fata- incisivi- dureaza mult mai putin decat la molari).
Ce trebuie sa fac dupa interventie?
Ca si in cazul celorlalte interventii chirurgicale, trebuie sa respectati intocmai indicatiile postoperatorii.
Decapusonarea reprezinta interventia ce are loc in special pentru a ajuta molarul de minte sa erupa, interventie ce are loc sub anestezie locala si presupune indepartarea gingiei ce acopera molarul de minte si care il impiedica pe acesta sa erupa.
Decapusonarea poate avea loc pentru a permite molarului de minte sa erupa doar in urmatoarele situatii:
– daca molarul de minte mai este acoperit doar de gingie; – daca pozitia molarului de minte este una favorabila, care sa ii permita acestuia o eruptie armonioasa, fara sa deranjeze in vreun fel dintii vecini.
Cum stiu ca am nevoie de interventia numita „decapusonare”?
– dureri in timpul masticatiei; – salivatie abundenta; – inflamatia ganglionilor locali; – imposibilitatea deschiderii gurii; – miros modificat (alimentele ce pastrund si fermenteaza intre gingie si molarul de mine);
Dupa aceasta interventie, care la prima vedere pare destul de banala, ce urmeaza dupa este cel mai important. Pacientul trebuie sa urmeze cu strictete indicatiile medicului dentist, pentru ca problemele ce pot aparea dupa, sunt mult mai grave decat durerea cu care a venit la inceput.
Riscul infectarii este foarte mare, de aceea pacientul nu trebuie sa fumeze, sa manance lactate timp de 3 zile si sa vina la control a doua zi. In timpul vizitei de a doua zi, medicul dentist dezinfecteaza locul, spala foarte bine si pune antibiotic. Aceasta procedura trebuie repetata timp de 3 zile, dupa care totul reintra in normal.
Decapusonarea este recomandata pentru a se evita retentia placii bacteriene, a resturilor alimentare si formarea cariilor si pentru a evita aparitia unor pungi parodontale, ce mai tarziu afecteaza si restul dintilor.
Abcesul este o punga de puroi cauzata de o infectie bacteriana.
Care sunt simptomele abcesului dentar?
– durere pulsatila severa ce incepe brusc si isi mareste intensitatea din ora in ora, durere ce nu raspunde la tratamentul cu analgezice; – sensibilitatea dintelui si a zonei inconjuratoare; – gust neplacut in gura; – deschiderea cu dificultate a gurii; – senzatie generala de rau; – temperatura ridicata; – umflarea fetei; – dificultate la inghitire; – tulburari ale somnului;
Care sunt tipurile de abces dentar?
A. Abcesul periapical: in cazul in care bacteriile infecteaza interiorul dintelui, la varful radacinii. B. Abcesul parodontal: infectie la nivelul gingiilor, langa radacina unui dinte.
Care sunt cauzele abcesului dentar?
– abcesul apare atunci cand bacteriile se infecteaza si se raspandesc, fie in interiorul dintelui, la nivelul radacinii, fie la nivelul gingiilor; – carii netratate la timp; – igiena orala deficitara: nespalatul corect pe dinti contribuie la dezvoltarea unui abces dentar, periapical sau parodontal; – dieta bogata in alimente dulci, lipicoase, bogate in amidon, bauturi acidulate; – sistem imunitar slabit;
Cum se trateaza abcesul dentar?
Singura modalitate de a vindeca un abces dentar este cu ajutorul tratamentului stomatologic. Indiferent de cat de multe calmante si antibiotice ati lua acasa, fara recomandarea medicului dentist, in momentul in care veti opri tratamentul, abcesul va aparea din nou.
Primul pas, si cel mai important, in cazul abcesului parodontal, este acela de a inciza (taia) abcesul si de a drena infectia, interventie ce are loc sub anestezie locala, fapt pentru care pacientul nu va simti nimic.
In cazul in care vorbim de abcesul periapical, tratamentul de canal reprezinta singura rezolvare. Pe parcursul tratamentului, dintele se lasa deschis, pentru ca pacientul sa poata elimina infectia in continuare si la domiciliu, tragand puternic din dinte si eliminand surplusul.
Cum pot preveni aparitia unui abces dentar?
– igiena orala corecta: periaj de minim 2-3 ori pe zi daca nu dupa fiecare masa; – reducerea consumului de alimente cu continut mare de zahar; – tratarea cariilor la timp, inca din faza incipienta.
Extractia dentara presupune indepartarea/inlaturarea unui dinte din gura, de catre doctorul stomatolog.
In ce situatii este nevoie de extractie?
– cand dintii sunt distrusi de carii si nu mai pot fi tratati; – cand dintii sunt fracturati la nivelul radacinilor; – dintii cu parodontoza acuta si mobilitate mare; – dintii de lapte care intarzie aparitia celor definitivi; – dintii care impiedica reasezarea dintilor pe arcada din punct de vedere ortodontic – molarii de minte
Ce presupune extractia dentara?
A. Intai de toate, medicul stomatolog va va recomanda sa faceti o radiografie a zonei pentru a vedea care este planul cel mai bun de inlaturare al dintelui.
De ce este nevoie de radiografie? – pentru a vedea relatia dintelui de extras cu ceilalti dinti; – pentru a vedea distanta fata de sinusuri (in cazul extractiilor din maxilarul superior); – pentru a vedea distanta fata de nervul mandibular; – pentru a vedea orice infectie, chist, tumora, boala osoasa ce poate fi prezenta;
B. Tot dumneavoastra trebuie sa oferiti medicului stomatolog istoricul dumneavoastra medical complet, istoric ce se refera la tratamentele medicamentoase pe care le luati, alergii la diverse medicamente si substante, reactii alergice la anestezicele locale folosite in domeniul stomatologiei, boli etc.
C. Inainte de a scoate dintele, medicul dentist va face o anestezie locala, mai slaba sau mai puternica, in functie de gravitatea interventiei, astfel incat pacientul sa nu simta nicio durere sau disconfort.
Exista doua tipuri de extractii dentare: – extractia simpla, a unui dinte ce poate fi vazut – extractia chirurgicala, utilizata in cazul in care dintele este rupt de la nivelul gingiei. In acest caz, medicul fie face o mica incizie de jur imprejurul dintelui, fie elimina o parte din osul in care sta dintele, fie il imparte in doua pentru a-l putea extrage.
Ce simt in timpul interventiei?
In niciun caz nu veti simti durere, ci presiune. Motivul pentru care veti simti presiune in timpul extractiei dentare este acela ca organismul are diferite tipuri de fibre nervoase, fiecare fiind raspunzatoare de diferite tipuri de senzatii. Indiferent de cat de multa anestezie va face medicul, presiunea se va resimti cu aceeasi intensitate.
Ce se va intampla dupa extractia dentara?
Dupa extractia dentara se resimte o usoara durere, suportabila, insa daca se respecta intocmai indicatiile popstinterventionale (vezi indicatiile postoperatorii) si medicamentatia, totul va decurge normal.
Consultatii,tratamente,estetica,chirurgie,proteticsa,profilaxie,estetica dentara.