Best Dental-clinica stomatologie - Bucuresti
Proteze dentare
Anatomia unui dinte se compune din radacina si coroana. Radacina dintelui este acoperita de os si gingii. Partea dintelui care este vizibila in gura, deasupra gingiilor, se numeste coroana clinica.
Coroana dentara este o restaurare cimentata care acopera partial sau complet coroana clinica.
Cand este necesara o coroana dentara?
– pentru protejarea unui dinte slab (cu tratamente deja efectuate) de la rupere; – pentru a restaura un dinte deja rupt/fracturat; – pentru a acoperi si a sustine un dinte ce are 3/4 obturatii fizionomice; – pentru a acoperi dintii cu o coloratie urata; – pentru a acoperi un implant dentar; – pentru a restaura estetic zambetul.
Materialele din care sunt confectionate coroanele dentare, etapele realizarii acestora si ingrijirea lor sunt aceleasi ca si la puntea dentara. Cel mai des intalnite sunt coroanele metalo-ceramice si cele de zirconiu.
Coroanele metalo-ceramice, asa cum le spune si denumirea, sunt alcatuite din metal si ceramica. Scheletul, partea care nu se vede si care sustine ceramica este confectionata din metal. Partea vizibila este confectionata din ceramica, intotdeauna la culoarea dintilor dumneavoastra, pentru a nu se observa ca sunteti purtatorul unei lucrari dentare.
Avantaje:
– rezistenta in timp; – pret avantajos – culoare naturala – nu sunt sensibile la variatiile de temperatura – nu se fractureaza – nu exista riscul aparitiei cariilor;
Dezavantaje:
– in timp, gingiile se retrag si exista riscul ca la baza dintelui sa fie vizibil metalul ce sustine coroana dentara, acest lucru fiind total inestetic.
Coroana de zirconiu
Zirconiul este un material foarte puternic, biocompatibil cu organismul uman. Zirconiul este folosit in numeroase aplicatii din medicina, cum ar fi articulatiile artificiale.
Avantaje:
– biocompatibilitatea cu organismul uman elimina riscul oricarei reactii alergice; – aspect translucid, natural; – rezistenta mult mai mare ca in cazul coroanelor metalo-ceramice; – mult mai fidela, dintele necesita foarte putin prelucrat (slefuit); – nu sunt sensibile la variatiile de temperatura – nu se fractureaza – nu exista riscul aparitiei cariilor; – fiind de culoare alba, atunci cand gingiile se retrag, nu mai exista nicio problema la nivel estetic.
Protetica dentara fixa studiaza metodele si tehnicile de protezare cu ajutorul lucrarilor protetice fixe (proteze dentare fixe).
Particularitatea care da numele de proteze dentare fixe este legata de fixarea (cimentarea) lor permanenta.
Protezele dentare fixe pot fi:
– proteze dentare fixe unidentare (coroane dentare individuale); – punti (proteze dentare fixe ce inlocuiesc mai multi dinti lipsa, lucrari ce se sprijina pe cel putin 2 dinti stalpi);
Avantaje:
– aceste proteze dentare fixe sunt amplasate definitiv la nivelul dintilor restanti sau pe implanturi dentare; – grad sporit de confort; – volum aproximativ egal cu al dintilor restaurati; – au sprijin parodontal si/sau osos; – potential mult mai bun de integrare morfo-functionala – cu ajutorul acestor proteze dentare fixe veti avea parte de un aspect natural al dintilor.
Protezele dentare fixe pot fi realizate din:
– metal; – acrilat; – metalo-ceramica total fizionomica; – metalo-ceramica semifizionomica; – integral ceramica; – metalo-compozit semifizionomic; – metalo-compozit total fizionomic – proteze dentare fixe din ceramica pe suport de zirconiu.
Lucrarile dentare mobile acrilice ce tin locul dintilor si ajuta aparatul dento-maxilar in restabilirea functiilor masticatorii se numesc proteze dentare mobile. Aceste proteze dentare mobile sunt facute pentru a reda cat mai anatomic si cat mai natural trasaturile, zambetul si aspectul placut.
Cine poate beneficia de proteze mobile?
De proteze dentare mobile pot beneficia persoanele cu edentatii mari sau totale, persoane cu un deficit osos foarte mare.
Avantaje:
– imbunatatirea masticatiei, vorbirii si digestiei. – imbunatatirea zambetului, redarea aspectului placut al buzelor, intinderea pielii fetei la un nivel normal; – recapatarea increderii in sine, imbunatatirea relatiilor interpersonale;
Dezavantaje:
– aceste proteze dentare mobile sunt rezistente, insa, odata cu trecerea timpului, trebuie facute anumite modificari: captusiri (rebazari); – se pot fractura destul de usor; – exista riscul destabilizarii protezei si crearea unei situatii jenante atat pentru dumneavoastra, cat si pentru interlocutorul dumneavoastra; – dupa fiecare masa trebuie scoase si igienizate;
Protezele dentare se pot clasifica in proteze dentare mobile totale si proteze dentare mobile partiale.
Proteza dentara totala acrilica
Protezele dentare mobile totale sunt necesare atunci cand edentatia este totala (nu mai exista niciun dinte).
Proteza dentara partiala acrilica
Protezele dentare partiale sunt necesare atunci cand mai exista cativa dinti restanti sanatosi. Protezele dentare partiale nu numai ca redau functiile aparatului dento-maxilar, dar si restabilesc contactele ocluzale cu dintii restanti, impiedicandu-i sa migreze si sa iasa din alveola.
Proteza dentara scheletata acrilica
Protezele dentare scheletate sunt proteze dentare mobile, destinate celor ce au pierdut o parte din dintii naturali. Protezele dentare mobile scheletate se deosebesc de cele acrilice prin prezenta scheletului metalic realizat din Cr-Co, aliaje cu elesticitate si duritate mare. Partea metalica nefiind la vedere, partea acrilica este cea care acopera partile vizibile de la baza dintilor artificiali.
Proteza scheletata este foarte usor de igienizat si in acelasi timp este foarte stabila din punct de vedere morfologic-functional. Stabilizarea protezei scheletate se face foarte usor cu sprijinul pe dintii restanti, oferindu-i purtatorului lejeritate in vorbire si masticatie, reducand totodata si procesele de resorbtie osoasa.
Avantaje:
– restabilirea morfofunctionala a aparatului dento-maxilar; – imbunatatirea fizionomiei fetei; – prevenirea imbolnavirii tesuturilor restante; – pastrarea relatiilor ocluzale dinte cele doua maxilare; – prevenirea migrarii dintilor restanti in spatiile edentate; – suprafata acoperita in cavitatea bucala este mai mica, in comparatie cu protezele acrilice totale sau partiale; – nu altereaza perceptia gustului; – rezistenta mai mare; – ofera o stabilitate mult mai buna si un confort crescut; – scheletul metalic elimina in mare parte pericolul fracturarii protezei; – igienizare usoara; – daca intre timp este indicata extractia unui dinte natural, pe proteza scheletata se pot adauga dinti falsi.
Puntea dentara este restaurarea dentara fixa folosita pentru a inlocui un dinte lipsa cu unul fals, ancorat pe dintii vecini cu ajutorul unor coroane dentare.
Care sunt avantajele puntii dentare?
– restaurarea zambetului; – restabilirea functiei masticatorii; – articularea corecta a cuvintelor; – distribuirea fortelor masticatorii in mod uniform prin inlocuirea dintilor lipsa; – mentinerea structurii fetei; – pastrarea dintilor restanti pe pozitiile lor, impiedicand migrarea lor.
Care sunt materialele din care sunt confectionate puntile dentare?
– ceramica; – zirconiu; – acrilat; – compozit
Care sunt etapele realizarii puntilor dentare?
In timpul primei vizite la medicul dentist se consulta radiografia, iar daca dintii stalpi nu necesita si alte tratamente, sunt pregatiti.
Pregatirea dintilor stalpi presupune indepartarea unei parti din smalt si dentina prin slefuire. Acest procedeu poate avea loc cu sau fara anestezie locala, decizia apartianandu-i in totalitate pacientului. Tot in aceeasi sedinta se ia un mulaj(amprenta) pentru ca tehnicianul dentar sa poata confectiona lucrarea protetica (puntea dentara). Medicul dentist va face o punte provizorie acrilica pentru a proteja dintii stalpi si pentru ca dumneavoastra sa va puteti continua activitatile zilnice fara probleme.
In cea de-a doua sedinta se face proba scheletului puntii dentare, fie ca este vorba de metal sau zirconiu. In ultima sedinta, medicul face proba puntii dentare (schelet+ dentina/ceramica), se fac mici retusuri in ceea ce priveste ocluzia (muscatura). Dupa aceasta a doua proba, se da glantul (luciul) lucrarii, urmand ca pacientul sa devina posesorul puntii dentare.
In prima faza, pentru fixarea lucrarii se foloseste ciment provizoriu, pentru ca pacientul sa vada daca este totul bine, daca se obisnuieste cu lucrarea, daca este buna din punct de vedere functional. Dupa ce pacientul isi da acordul, lucrarea este fixata cu un ciment definitiv.
Cat timp dureaza o punte dentara?
In general puntea dentara poate avea o durata de 5-7 ani, iar daca este respectata o buna igiena orala si daca pacientul merge regulat la medicul dentist (pentru profilaxie, pentru verificarea dintilor stalpi de sub lucrare), poate dura si peste 10 ani.
Cum trebuie sa am grija de puntea dentara?
– igiena dentara corecta (periaj, apa de gura, ata dentara, dus bucal); – curatarea zilnica sub dintii falsi; – folosirea atei dentare in special intre dintele stalp al lucrarii si restul dintilor naturali; – consumul de alimente moi sau taiate in bucati mici pentru perioada de inceput, pana va obisnuiti cu noua lucrare;