Centrul Alexdor Medical

Investigatii medicale

...
Endoscopia digestivă superioară

 

(Gastroscopia / Esofago-gastro-duodenoscopia)

 

Ce este endoscopia digestiva superioara?  

 

Endoscopia digestiva superioara este o investigatie video ce permite medicului sa observe interiorul intregului tract digestiv superior (esofag, stomac, duoden) cu ajutorul unui instrument flexibil prevazut cu o mica camera video si sursa de lumina numit endoscop. Endoscopia digestiva superioara este de mare ajutor atat in scop diagnostic prin descoperirea leziunilor la nivelul tubului digestiv superior, cat si in scop terapeutic prin prelevarea de probe biologice (biopsii) pentru analiza histopatologica, extirparea polipilor sau stoparea hemoragiilor, etc.  Endoscopia digestiva superioara mai este denumita si esofago-gastro-duodenoscopie sau gastroscopie, intrucat permite investigarea segmentelor superioare ale tubului digestiv.

  

  Avantajele endoscopiei digestive superioare 

 

  Endoscopia digestiva este cea mai buna modalitate de a examina esofagul, stomacul si duodenul. Este o investigatie extrem de precisa care poate depista leziuni ale tubului digestiv superior, uneori cu mult timp inainte ca pacientul sa resimta simptome si sa fie constient de boala.  Prin endoscopie pot fi detectate si diagnosticate modificari precum hemoragiile, inflamatiile, ulceratiile, infectiile, tumorile, hernia hiatala sau ciroza hepatica existand astfel posibilitatea ca medicatia si investigatiile ulterioare sa fie tintite pe diagnosticul descoperit.  Spre deosebire de celelalte metode de investigare, endoscopia digestiva superioara se remarca prin acuratetea diagnosticului, putand detecta leziuni care nu sunt vizibile prin efectuarea radiografiei cu bariu (enema baritata). De asemenea, in comparatie cu "endoscopia cu capsula", endoscopia digestiva superioara este unica metoda care permite recoltarea biopsiei pentru determinarea naturii leziunii depistate sau confirmarea prezentei Helicobacter Pylori, cauza principala a ulcerului gastric si duodenal.  

Cancerul gastric si cel esofagian pot fi diagnosticate cu ajutorul endoscopiei, insa mai important este faptul ca endoscopia digestiva poate depista cancerul in faza preclinica, cu multi ani inainte ca pacientul sa acuze disconfort si sa fie constient de prezenta acestei boli. Depistarea timpurie a cancerului si a altor afectiuni ofera cele mai mari sanse de vindecare, de aceea endoscopia digestiva superioara este una dintre cele mai importante investigatii din sfera gastroenterologiei.

 

  Cui îi este recomandată endoscopia digestiva superioara?  

 

În Romania, cancerul gastric se afla pe locul al doilea ca frecventa dupa neoplasmul bronhopulmonar, si este o boala cu prognostic nefavorabil intrucat simptomele apar atunci cand afectiunea este deja intr-un stadiu avansat. Cu toate acestea, cancerul gastric este de fapt una dintre putinele afectiuni neoplazice care poate fi depistata timpuriu, atunci cand sansele de supravietuire sunt cele mai mari.  Iata de ce, in scop profilactic, oricarei persoane trecute de 40 ani i se recomanda endoscopia digestiva superioara pentru screeningul cancerului gastric chiar daca starea sa de sanatate este aparent buna.  De asemenea, endoscopia digestiva superioara este recomandata persoanelor care: - fumeaza si/sau au o alimentatie bogata in sare, condimente tari, afumaturi sau prajeli; - prezinta anemie, pierdere in greutate sau alte simptome digestive fara o cauza aparenta; - au testat pozitiv la prezenta bacteriei Helicobacter Pylori; - au fost diagnosticati in trecut cu o afectiune cu localizare digestiva; - au antecedente in familie de ulcer gastric sau cancer cu localizare digestiva; - sufera de o afectiune cronica hepatica (hepatita virala, etc) si/sau consuma excesiv alcool.

 

 În ce constă examenul endoscopic?  

Înaintea endoscopiei, pacientului i se prezinta aparatul folosit si i se explica in ce consta investigatia. Endoscopul este un tub flexibil cu diametrul de 0,9 cm; este mai subtire decat degetul mic de la mana, si de asemenea mai subtire decat bolul alimentar pe care il inghitim in timpul mesei. Pacientului i se precizeaza faptul ca se lucreaza in permanenta pe calea digestiva astfel incat caile respiratorii nu sunt blocate si se poate respira in voie, fiind sfatuit sa respire adanc si rar pe durata intregii investigatii.  Pacientului i se administreaza apoi spray Lidocaina in cavitatea bucala cu rol de anestezic local precum si o injectie intravenoasa cu un calmant si sedativ (Dormicum si Propofol).

Aceasta dubla anestezie are rolul de a linisti pacientul si de a evita eventualul disconfort, pacientul ramane insa treaz, aude ce spune medicul si poate executa instructiunile acestuia in timpul endoscopiei.  Pacientul este culcat pe partea stanga pe patul de investigatie si o piesa bucala este introdusa intre incisivi pentru a preveni lezarea endoscopului. Dupa aceasta pregatire, medicul introduce endoscopul in cavitatea bucala a pacientului si il ghideaza apoi cu blandete in timp ce parcurge esofagul, stomacul si prima parte a intestinului subtire numita duoden.  Sursa de lumina si camera video din capatul endoscopului permit observarea in detaliu a interiorului segmentelor investigate, iar canalul de lucru permite introducerea de mici instrumente cu ajutorul carora se pot preleva la nevoie biopsii sau se pot rezeca eventualii polipi depistati. Imaginile video sunt stocate astfel incat la plecare pacientul primeste pe suport DVD inregistrarea intregului examen endoscopic.  

 

Endoscopia dureaza aproximativ 3-5 minute si se face in regim ambulatoriu, pacientul putand pleca acasa in aceeasi zi.  Este dureroasă această investigaţie? Tinand cont ca endoscopul Olympus Evis Exera II este un aparat flexibil si mai subtire decat mancarea pe care o inghitim in timpul mesei, disconfortul cauzat de endoscopia fara anestezie in sine este in realitate mult mai mic decat disconfortul auto-indus de teama cu care anumiti pacienti se prezinta la cabinet ca urmare a celor auzite sau citite.  Pentru a beneficia de puterea diagnostica a endoscopiei in conditiile unei investigatii sigure si complet lipsite de disconfort, in cadrul Alexdor Medical procedura standard este reprezentata de endoscopie digestiva superioara cu anestezie generala usoara (sedare profunda) si doar la cererea pacientului efectuam endoscopie fara anestezie.  

 

Endoscopia digestiva superioara cu anestezie generala usoara 

efectuata in cabinetele noastre este lipsita de disconfort datorita administrarii intravenoase a unui calmant si sedativ (Dormicum si Propofol), pe langa aplicarea locala intrabucala de spray Lidocaina.  În final, trebuie precizat ca orice jena sau teama care determina pacientul sa amane endoscopia sunt periculoase intrucat se pierde oportunitatea de a depista o posibila afectiune serioasa in faza incipienta, atunci cand tratamentul si vindecarea acesteia au cele mai mari sanse de reusita.

 

  Pregătirea pentru endoscopia digestiva superioara  Pentru reusita endoscopiei trebuie ca segmentele tubului digestiv superior sa fie libere de resturi alimentare. Întrucat in cabinetul nostru de gastroenterologie, timpul rezervat interventiilor endoscopice este dimineata, pregatirea pacientului pentru endoscopie este simpla: - ultima masa servita va fi o cina usoara la ora 19 in seara dinaintea endoscopiei; - in dimineata din ziua endoscopiei nu se mananca nimic, de asemenea nu se consuma cafea sau alte lichide colorate; - daca pacientul urmeaza medicatie dimineata (pentru afectiuni cardiace, diabet, etc), aceste medicamente vor fi luate cu apa plata cu cel putin doua ore inaintea endoscopiei.  Daca pacientul doreste programare la alta ora decat dimineata, atunci nu va manca nimic cu 6 ore inainte de endoscopie fiind permis doar consumul de apa plata.

 

  După endoscopie  Daca endoscopia indica prezenta unei afectiuni, pacientul va urma indicatiile medicului gastroenterolog. In afectiunile tubului digestiv superior (esofag, stomac, duoden) tratamentul indicat de medicul curant trebuie insotit de un regim igieno-dietetic corespunzator.  Acest regim este foarte benefic in afectiuni precum: boala de reflux gastro-esofagian, esofagita, hernie hiatala, dispepsie, gastrita, ulcer gastric, duodenita, ulcer duodenal.  Daca endoscopia indica insa absenta vreunei afectiuni, cu alte cuvinte tubul digestiv superior nu prezinta leziuni macroscopice si este "normal endoscopic", pentru mentinerea starii de sanatate se recomanda urmarea in scop preventiv a aceluiasi regim de crutare digestiva.  De asemenea, persoanelor in varsta de peste 45 de ani le este recomandata repetarea endoscopiei in scop profilactic la intervale de 3 ani, pentru a putea depista si trata la timp eventualele afectiuni ale tubului digestiv superior.

...
Colonoscopia - Endoscopia digestivă inferioară

Ce este colonoscopia?  Colonoscopia sau endoscopia digestiva inferioara este o investigatie video ce permite medicului sa observe interiorul intestinului gros cu ajutorul unui instrument flexibil prevazut cu o mica camera video si sursa de lumina numit colonoscop. Colonoscopia este de mare ajutor in descoperirea leziunilor la nivelul colonului, prelevarea de probe biologice (biopsii) pentru analiza histopatologica si permite identificarea si extirparea polipilor colonici.

 

  Avantajele colonoscopiei  Colonoscopia este un examen vizual extrem de precis care poate depista leziuni ale intestinului precum polipii (mici formatiuni tumorale crescute pe peretele colonului), de multe ori acesti polipi putand fi indepartati chiar in timpul colonoscopiei. Prin acest protocol de depistare timpurie si indepartare a polipilor colonici poate fi prevenit cancerul colorectal, acesta neputand ajunge la stadii care sa puna in pericol viata pacientului.  De asemenea, prin colonoscopie pot fi detectate si diagnosticate alte posibile leziuni la nivelul intestinului gros precum hemoragiile, inflamatiile, diverticulii sau ulceratiile, existand astfel posibilitatea ca medicatia si investigatiile ulterioare sa fie tintite pe diagnosticul descoperit.  In comparatie cu alte investigatii ale colonului precum enema baritata, colonoscopia "virtuala" sau colonoscopia prin "capsula endoscopica", singura metoda care permite prelevarea de biopsii si interventii terapeutice precum rezectia polipilor este colonoscopia clasica.

 

  Cui îi este recomandată colonoscopia?  In Romania, cancerul colorectal ocupa locul 3 la numarul de decese de cauza maligna, desi cancerul colorectal este de fapt una din putinele afectiuni neoplazice care poate fi descoperita timpuriu si implicit prevenita.  Iata de ce, in scop profilactic, oricarei persoane trecute de 40 ani i se recomanda colonoscopia pentru screeningul cancerului colorectal chiar daca starea sa de sanatate este aparent buna.  De asemenea, colonoscopia este recomandata persoanelor care: - prezinta anemie, pierdere in greutate sau alte simptome digestive fara o cauza aparenta; - au antecedente in familie de polipi colonici sau cancer cu localizare digestiva; - au testat pozitiv la prezenta sangelui in scaun (test Adler pozitiv); - au suferit colecistectomie (operatie de indepartare a colecistului) cu 5-10 ani in urma; - sufera de boli inflamatorii intestinale (ex Boala Chron sau colita ulcero hemoragica); - au fost diagnosticati in trecut cu polipi si/sau cancer colorectal.

 

  Pregătirea pentru colonoscopie  Stabilirea diagnosticului corect prin colonoscopie depinde de buna vizualizare a interiorului intestinului. Materiile incomplet eliminate din colon nu permit depistarea leziunilor, dupa cum se poate observa in imaginea urmatoare:

  În ce constă examenul colonoscopic cu anestezie generala usoara?  Medicul introduce un tub lung si flexibil cu diametrul de 1 cm in rect in timp ce pacientul este in prealabil sedat si culcat pe partea stanga pe patul de investigatie. Colonoscopul este apoi ghidat in timp ce parcurge intreaga lungime a colonului, fiind vizualizate pe rand: zona anala, rectul, sigmoidul, colonul descendent, colonul transvers, colonul ascendent cecul, valva ileo-cecala si ultima ansa ileala.  Sursa de lumina si camera video din capatul colonoscopului permit observarea in detaliu a interiorului intestinului, iar canalul de lucru permite introducerea de mici instrumente cu ajutorul carora se pot preleva biopsii sau se pot rezeca eventualii polipi depistati. Imaginile video sunt stocate astfel incat, la plecare pacientul primeste pe suport DVD inregistrarea examenului colonoscopic.  Colonoscopia dureaza aproximativ 20-35 de minute si se face in regim ambulatoriu, pacientul putand pleca acasa in aceeasi zi.  Este dureroasă endoscopia digestivă inferioară? 

Colonoscopia cu anestezie generala usoara

 efectuata in cabinetele Alexdor Medical este lipsita de disconfort atat datorita administrarii intravenoase a unui calmant si sedativ (Dormicum si Propofol), cat si gratie progresului tehnologic - colonoscopul Olympus Optera fiind deosebit de flexibil si foarte subtire (diametru 0,9 cm).  Reputatia colonoscopiei ca manevra medicala dureroasa se datoreaza balonarii induse in timpul investigatiei fara anestezie. Pentru manevrarea colonoscopului, cat si pentru buna vizualizare a interiorului intestinului, medicul gastroenterolog poate introduce aer in colon. La unii pacienti care efectueaza colonoscopie fara anestezie insuflarea de aer si senzatia de balonare excesiva asociata pot induce disconfort in timpul colonoscopiei.   Din acest motiv, pentru a beneficia de puterea diagnostica a colonoscopiei in conditiile unei investigatii complet lipsite de disconfort, in cadrul Alexdor Medical procedura standard este reprezentata de colonoscopie cu anestezie generala usoara (sedare profunda) si doar la cererea pacientului efectuam colonoscopie fara anestezie.  Orice jena sau teama care determina pacientul sa amane colonoscopia sunt periculoase intrucat se pierde oportunitatea de a depista o posibila afectiune intestinala in faza incipienta, atunci cand tratamentul si vindecarea acesteia au cele mai mari sanse de reusita.

 

Din acest motiv, colonul trebuie sa fie complet evacuat inaintea investigatiei folosind unul dintre procedeele de mai jos:  Pregătirea cu MoviPrep  Recomandam acest protocol de pregatire intrucat ofera o evacuare completa a colonului, este usor de administrat si permite consumul de alimente solide cu o zi inainte de colonoscopie. Protocolul este descris in pagina pregatirea cu MoviPrep disponibila si in format PDF:  moviprep.pdf  Pregătirea cu PicoPrep  Recomandam folosirea protocolului de pregatire cu PicoPrep daca la farmacie nu gasiti MoviPrep. Pregatirea cu PicoPrep permite o curatire foarte buna a colonului si este relativ usor de suportat de catre pacient. Protocolul detaliat este pe pagina pregatirea cu Picoprep disponibila si in format PDF:  picoprep.pdf  Pregătirea cu Fortrans  Recomandam folosirea protocolului de pregatire cu Fortrans in cazul in care la farmacie nu gasiti MoviPrep sau PicoPrep. Protocolul de pregatire cu Fortrans ofera o evacuare rapida a continutului intestinului gros, insa necesita consumul unei cantitati mai mari de lichid intr-un interval relativ scurt de timp.

 

Categorii
Date de contact
0784444445; 0213403050
Bd. Nicolae Grigorescu, Nr. 41, sector 3,In incinta policlinicii Titan (demisol, 12), Bucuresti
Distribuie