Dental Travels-clinica stomatologica-Bucuresti

Profilaxie dentara

...
Profilaxie dentara

Profilaxia dentara este cea mai simpla si mai ieftina metoda de tratament. Profilaxia previne imbolnavirea dentara si parodontala, preintampinand astfel aparitia complicatiilor. Asadar, profilaxia dentara are 2 roluri :

  • prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale
  • prevenirea evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale si a aparitiei complicatiilor

Exista 3 categorii de factori care influenteaza aparitia cariei dentare si a bolii parodontale :

Factorul infectios

Este cel mai important factor fiind reprezentat de microbii sau bacteriile situate in placa dentara. Microbii reprezinta principalul factor cauzator al imbolnavirilor dentare si parodontale in lipsa carora ar fi imposibila aparitia cariei dentare si a bolii parodontale.

Factorul alimentar

Este reprezentat de alimentele pe care le consumati. Alimentele sunt impartite in 4 mari categorii : proteineglucide ( sau zaharuri ), lipide si vitamine. Dintre acestea, cele care influenteaza cel mai mult aparitia afectiunilor dentare sunt glucidele. Aceasta datorita faptului ca reprezinta o buna sursa de consum pentru bacterii fiind si o importanta componenta a placii dentare.

Terenul

Este reprezentat de calitatea tesuturilor dento-parodontale. Acest lucru se refera in primul rand la calitatea smaltului si a dentinei. Cu cat sunt mai dure, cu atat scade probabilitatea aparitieicariilor dentare. Exista metode de profilaxie care au ca si scop cresterea duritatii smaltului dentar.