Clinica Dr. Florin Juravle
Transplant de par gene si sprancene
Pierderea parului sprancenelor sau genelor poate face o persoana sa devina foarte constienta de aspectul sau.Sprancenele sunt o caracteristica esentiala faciala pentru ca ele incadreaza ochii, elementul cel mai important de prim impact vizual. Functia principala a sprancenelor este de a proteja ochii, prin prevenirea patrunderii in ochi a umezelii (date de transpiratie, ploaie etc.), luminii soarelui sau a obiectelor mici. Ele sunt, de asemenea, importante in facilitarea comunicarii interumane, in consolidarea expresiilor de surpriza sau furie. Uneori, forma sprancenelor poate sugera o expresie faciala falsa: extremitatea laterala a sprancenei "cazuta" poate mima "supararea", aspect probabil necorespunzator starii reale a persoanei.
Genele functioneaza asemanator cu mustatile unei pisici sau soarece, in sensul ca sunt sensibile la atingere, oferind astfel un avertisment ca un obiect (cum ar fi o insecta sau o particula de praf ) se afla in apropierea ochiului (care apoi este inchis reflex). Genele nu numai ca protejeaza ochii, ci fac parte, alaturi de alte elemente, din trasaturile definitorii ale feminitatii. Genele lungi, groase, dese sunt un semn omniprezent de frumusete.
Inca din vremea Egiptului Antic femeile au incercat diverse metode de imbunatatire a aspectului genelor si sprancenelor: preparate minerale (Kohl, cosmetic obtinut in principal din galena, era folosit in Egiptul antic in scop estetic pentru innegrirea genelor si conturarea ochilor, dar si in scop protectiv fata de lumina soarelui, nisip sau muste), mascara, creion dermatograf, farduri de ochi, gene false, extensii de gene, nuantatoare de gene si sprancene, micropigmentare (tatuaj semipermanent), preparate medicamentoase (Latisse ce contine o concentratie slaba de bimatropost, substanta activa din Lumigan folosit in glaucom, efectul de alungire si ingrosare a genelor fiind insa dependent de administrarea continua a acestui produs).
Cu efect permanent, se poate utiliza transplantul de par pentru restaurarea sprancenelor si genelor deteriorate de diverse traumatisme (accidente de masina, arsuri, trichotillomania, smulgerea repetata a firelor de par, tatuaj, folosirea repetata a genelor false etc.) ori, nativ, prea scurte sau prea rare. Procedura se practica sub anestezie locala. Foliculii („radacinile” firelor de par) din spatele scalpului (zona donatoare) sunt recoltati si apoi, cu meticulozitate, prin tehnici de microchirurgie, prelucrati si implantati, unul cate unul, la nivelul pleoapei / sprancenei. Zona donatoare se sutureaza. In cazul transplantului pentru restaurarea sprancenelor sunt necesari in medie 100 – 150 foliculi de par / spranceana / sesiune, in functie de marimea zonei care trebuie refacuta. In cazul restaurarii genelor, sunt necesari aproximativ 30 de foliculi sau mai multi (in functie de deficitul preexistent) / pleoapa superioara / sesiune (pentru genele pleoapei inferioare nu se efectueaza transplant). Foliculii implantati (cum ar fi semintele unei plante) vor creste si vor produce sprancene / gene noi, permanente, incepand in medie la 10 saptamani (cel mai devreme la sase saptamani) postoperator. Noile fire de par vor avea (cel putin la inceput) aceleasi caracteristici ca parul donator al scalpului. Va fi necesar ca sprancenele / genele sa fie de rutina tunse si ondulate, “antrenate“. Poate fi necesar un “permanent” al genelor pentru pacientii cu parul mai drept. Firele de par transplantate pentru restaurarea sprancenelor / genelor cad, de obicei, in termen de doua saptamani, apoi incep sa recreasca (din radacinile implantate si integrate) dupa sase saptamani postoperator. Este de asteptat ca aproximativ 80-90% din firele de par transplantate sa creasca. Un rezultat complet cosmetic apare la 8- 12 luni.
Transplantul de gene / sprancene este o procedura sigura, care poate imbunatati in mod semnificativ si permanent aspectul cuiva, facand pentru ochi ceea ce fac implanturile mamare pentru conturul corporal si feminitate