Podologica - Salon tratament pentru afectiunile picioarelor sector 4
Podologie
Podologia este o specialitate medicala recunoscuta la nivel mondial in 19 tari, dintre care 13 in Europa si 6 in afara Europei (Australia, Noua Zeelanda, Peru, Mexic, Africa de Sud si USA). In aceste state isi desfasoara activitatea peste 100000 de podologi, cu propria organizatie profesionala Federatia International a Podiatrilor).In Romania a aparut pt prima data in 2015 Asociatia de Podiatrie, la Cluj. Asociatia de Podiatrie impreuna cu Societatea Romana de Neuropatie Diabetica (Neurodiab) sustin introducerea Podologiei in sistemul de sanatate romanesc, promovarea podologiei, creearea cadrului legal de formare de personal in acest domeniu de activitate.
Ingrijirea eficienta a persoanelor cu diabet, dar si cu alte probleme ale picioarelor, trebuie realizata de o echipa pluridisciplinara, care sa include diabetolog, chirurg, chirurg vascular, podolog, ortoped, medic de familie.
Acestea sunt recomandarile comune ale Federatiei Internationale de Diabet si ale Grupului International de lucru pt. piciorul diabetic. Concret, expertii celor doua Organizatii Internationale sustin ca amputatiile membrelor inferioare pot fi reduse cu pana la 85% atunci cand echipa de ingrijire a persoanei diagnosticate cu picior diabetic include si un specialist in podologie. Nevoia de podologie este asociata mersului.
Activitatea podologului consta in urmatoarele:
- apreciere a factorilor de risc la nivelul piciorului;
- screeningul de neuropatie (testarea sensibilitatii) si arteriopatiei (indice gamba –brat)
- realizarea educatiei specifice piciorului diabetic;
- evaluarea incaltamintei si oferirea de recomandari referitoare la ortezare;
- oferirea tratamentelor de preventie a piciorului diabetic (de exemplu: taierea unghiilor, indepartarea bataturilor, tratamente specifice pielii uscate)
- realizarea operatiunilor de debridare a ulceratiilor (inlaturarea tesuturilor moarte), tratamentul infectiei si ulceratiilor (se face sub indrumarea unui medic chirurg);
- realizarea de tratamente conservative, aplicare de pansamente specifice si speciale;
- indrumarea pacientilor catre alte specialitati medicale (dermatologie, chirurgie si chirurgie vasculara) atunci cand exista complicatii.
Dintre complicatiile Diabetului zaharat, neuropatia diabetica si piciorul diabetic sunt cu cea mai mare pondere. 60% dintre amputatiile membrului inferior sunt cauzate de Diabet Zaharat. In Romania reprezentantii Neurodiab atrag atentia ca zilnic sunt realizate 20 de amputatii majore cauzate de Diabet si alte 62 de proceduri legate direct de piciorul diabetic.
Exista supraspecializari ale podologiei, care se ocupa de piciorul diabetic, piciorul rheumatoid sau de probleme generale ale piciorului. Podologii se ocupa de toate problemele picioarelor, inclusiv pacientii cu unghii incarnate, cu monturi, deformari degete sau probleme de piele la nivelul picioarelor, micoze si veruci plantare. Activitatea de podologie in tara noastra este noua si aproape necunoscuta.