Centrul PsihArt, Cabinet Psihologic Bucuresti

Tehnici Terapeutice Pentru Copii

...
Artterapie

Pictura, modelajul, jocul cu nisip, colajul si alte tehnici terapeutice pentru copii provocative experientiale artterapeutice sunt indispensabile in evaluarea psihodiagnostica a copiilor, ele actionand totodata si ca mijloace de suport a efectelor terapeutice. Prin aceasta, ele sunt mijloace provocative si catalizatoare ale procesului terapeutic analitic si restructurant.

Procesul in sine de a picta, modela sau desena relatia cu o problema intr-o forma creativ-artistica genereaza in mod natural un sentiment de localizare in afara sinelui, ca o reflexie, a acelei probleme. Actul exprimarii este benefic in sine, poate fi o eliberare pentru copii sa exprime problema externalizata intr-o modalitate simbolica dar palpabila.

Exprimarea prin arta este recompensatoare si vindecatoare in mod inerent. In terapia artelor expresiv-creative, procesul creatiei este privit ca fiind de valoare, in loc sa se centreze pe virtuozitatea tehnica sau artistica a produsului.

...
Meloterapie

Meloterapia este o metoda creativa, non-verbala, care utilizeaza miscarea, sunetul si muzica cu scopul de a deschide noi cai de comunicare cu ceilalti. Utilizarea meloterapiei a adus rezultate benefice in cazul copiilor cu dificultati de invatare, dizabilitati fizice, si probleme emotionale sau comportamentale.

Aceasta metoda are un efect puternic impotriva oboselii, apatiei, deoarece stimuleaza eliberarea endorfinelor, asa-numitul hormon al fericirii. Meloterapia poate trata agresivitatea reprimata, si totodata are efect benefic asupra multor afectiuni psihosomatice cum ar fi astmul si tulburarile de nutritie.

Meloterapia incurajeaza exprimarea non-verbala si dezvoltarea unor prerechizite ale abilitatilor sociale precum ascultarea, atentia, contactul direct, fata-in-fata. De asemenea, ajuta la stabilirea relatiilor interpersonale, aduce un sentiment de apartenenta la grup si dezvolta potentialul clientului prin joc creativ si spontan .

...
Dramaterapie

Dramaterapie

Dramaterapia este utilizarea intentionata si sistematica a proceselor si produselor teatrale si dramatizante, in scopuri terapeutice pentru reducerea simptomelor, integrare emotionala si fizica, intr-un cuvant, dezvoltare personala.

Dramaterapia este o abordare activa, experientiala care faciliteaza abilitatea clientilor de a-si spune povestea, de a rezolva probleme, stabili obiective, exprima sentimente in mod adecvat, de a se elibera, a-si extinde profunzimea si varietatea experientelor interioare, a imbunatati abilitatile intra si interpersonale.

Dramaterapia are capacitatea de a creste abilitatea de a juca rolurile din viata personala, crescand flexibilitatea astfel incat permutarile sa fie cat mai usoare.

...
Dansterapie

Dansterapia este bazata pe convingerea ca mintea, corpul si spiritul sunt interconectate, asa cum este definita de Asociatia Americana de Dansterapie: „utilizarea psihoterapeutica a miscarii ca un proces care oglindeste si faciliteaza integrarea emotionala, cognitiva si fizica a persoanei.” La nastere, ne comunicam dorintele si nevoile prin gesturi si sunete. Achizitia limbajului este secundara si limitata in posibilitatea de a exprima emotiile. Dansul este un limbaj accesibil si natural pentru copii si implica exprimarea directa a sinelui prin corp.

Dansterapia este deosebit de eficienta la copiii care au dificultati emotionale si comportamentale si chiar tulburari de dezvoltare cu probleme de integrare senzoriala. Copiii se implica usor si cu placere in dansterapie, iar prin observarea si analiza miscarilor, terapeutul asista utilizarea miscarilor in timp si spatiu la fel ca si gesturile simbolice, intelegand astfel mai bine sinele copilului.