Maica Domnului, Scoala Gimnaziala Nr. 50 - Bucuresti

Scurt Istoric

Institutie de prestigiu, aceasta unitate scolara se afla situata în Calea Mosilor, unde îsi aveau atelierele si magazinele renumiti olari, deosebiti mestesugari în stilizarea modelelor traditional-românesti, care si astazi pot fi întâlnite la Muzeul Satului. Pentru ca aceasta arta sa nu fie pierduta, fiecare a donat pentru cumpararea unui teren de 6000 mp unde urma sa ia fiinta primele clase de mestesugari.

Peste putin timp, în anul 1890, s-a construit înca o cladire mica, cu 3 sali de clasa, apoi un internat în care, pe lânga cunostinte stiintifice, se transmiteau secretele artei mestesugaresti ale parintilor tuturor baietilor înscrisi aici, numindu-se astfel «Scoala de gospodarire comunala». Profesorii si elevii au deschis în curtea scolii un mic centru de prezentare unde iubitorii de arta puteau sa admire si sa cumpere frumoasele roade ale mâinilor micilor artisti.

În anul 1938 s-a construit un corp complementar, scoala numindu-se ”Scoala primara de baieti nr. 20”.
Din anul 1951 Ministerul Învatamântului a aprobat denumirea de „ Scoala de 8 ani nr. 50” , iar în anul 2000 Gradinita Nr. 109 a trecut sub jurisdictia Scolii Nr. 50 scoala astfel constituita denumindu-se „Scoala nr.50-cu grupe de prescolari”.

În anul 2004, conducerea unitatii ( reprezentata de doamnele profesoare Barba Maria si Popescu Mihaela) a facut demersuri pentru schimbarea denumirii scolii în „Sfânta Fecioara Maria” primind aviz negativ întrucât denumirea era rezervata de o alta unitate. Doamna Visan Floarea, în calitate de profesor al scolii, a avut o întrevedere cu Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei, în care a precizat aceste demersuri. Preafericirea Sa a binecuvântat si a transmis colectivului scolii ca Maica Domnului sa fie hram si ocrotitoare a scolii, iar scoala sa poarte denumirea de Scoala Gimnaziala „Maica Domnului”.

Cu binecuvântarea si sprijinul Înaltpreasfintitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, pe atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, scoala a primit Înalta Binecuvântare si aprobarea schimbarii denumirii de la Parintele Patriarh Teoctist, totodata Preasfintitul Varsanufie savârsind sfintirea scolii si asezând hramul de Nasterea Maicii Domnului.

Ulterior doamna director Popescu Mihaela a finalizat documentatia de schimbare a statutului scolii, cu avizul Ministerului Educatiei. S-a început pictura la cabinetul de religie la initiativa doamnei profesoare Mihailescu Julieta si s-a finalizat cu sprijinul profesorilor si a conducerii scolii. Statutul constructiei din Str. Ion Maiorescu este de cladire de patrimoniu.

De atunci si pâna în prezent scoala noastra îsi serbeaza hramul pe data de 8 septembrie, de Nasterea Maicii Domnului, începând fiecare an scolar cu binecuvântarea Maicii Domnului.

 

Galerie foto
  • ...