Dental Care -clinica stomatologica-Bucuresti

Laserterapie

Laserul (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation = amplificarea luminii prin stimularea emisiilor de radiatii) functioneaza cu ajutorul energiei luminii si poate actiona ca instrument de sectionare a tesuturilor, poate evapora lichidul din tesuturi, spori efectul agentilor de albire dentara sau elimina bacteriile din pungile parodontale.

Laseterapia Datorita absorbtiei diferite a energiei laser de catre tesuturi, fiecare lungime de unda are un efect unic asupra structurilor dentare. Unele lasere sunt absorbite doar de sange si tesut pigmentat, in timp ce altele sunt absorbite de apa si tesuturile dure, precum smaltul, dentina si osul.

Avand in vedere aceste lucruri, putem clasifica lungimile de unda astfel:

In urma absorbtiei luminii laserului, in tesuturi are loc o reactie termica ce variaza in functie de parametrii instrumentului si de proprietatile optice ale tesutului, temperatura ajungand la 50°C pentru dezactivarea bacteriilor, 60°C pentru hemostaza si pentru indepartarea tesuturilor inflamatorii ale bolilor parodontale, sau chiar 100°C pentru incizia si excizia tesuturilor.

Laserul poate declansa si reactii chimice, cum ar fi descompunerea elementelor chimice pentru dezinfectarea pungilor parodontale si a canalelor radiculare. Sunt anumiti pigmenti biologici care devin fluorescenti atunci cand absorb lumina laser – fapt utilizat in detectarea cariilor. Laserul poate fi utilizat si ca biostimulator, avand efect de grabire a vindecarii, ameliorare a durerii, stimulare a productiei de colagen si efect antiinflamator general. Asupra tesutului dentar, energia pulsata laser produce unde de soc ce are efect abraziv sau pulverizator. Printre tratamentele si procedurile stomatologice ce utilizeaza laserul se numara: detectarea cariilor, tratamentul hiperestehiei dentinare (laserul sigileaza tubii dentinari), gingivectomie si gingivoplastie (reconturarea gingiei), frenectomie si frenoplastii, tratamentul aftelor bucale, albire dentare, regenerarea nervilor, indepartarea tumorilor benigne, analiza tesuturilor dentare si a celor gingivale.

Beneficiile tratamentelor stomatologice cu laser

  • procedurile realizate cu laserul nu necesita suturi;
  • unele tratamente nu necesita anestezie dentara;
  • datorita faptului ca unda de energie coaguleaza vasele de sange, laserul reduce sangerarea;
  • undele laserului sterilizeaza campul operator, astfel incat riscul infectiilor bacteriene este redus;
  • leziunea tesuturilor inconjuratoare este redusa;
  • laserul ajuta la regenerarea tesuturilor si la vindecarea mai rapida a ranilor;
  • capacitatea de a selecta cu precizie tesutul bolnav;
  • laserul poate fi utilizat in siguranta pentru copii si femei insarcinate;
  • reducerea disconfortului si a inflamatiei postoperatorii.
Galerie foto
  • ...