DentArt Consulting - urgente stomatologice Bucuresti

Protetica dentara

Protezele dentare  sunt proiectate pentru a înlocui dintii lipsa. Acestea arata si se comporta asemanator cu dintii naturali. Proteza dentara se compune dintr-un set de dinti falsi atasati pe o placa de compozit  sau metal, care se plaseaza în interiorul cavitatii bucale.

Exista doua tipuri principale de proteze dentare: totale sau partiale.

I. Proteze dentare totale sau complete
Dintii falsi sunt proiectati pentru înlocuirea tuturor dintilor care lipsesc de pe ambele parti ale maxilarului. Proteza dentara totala este proiectata pentru a fi purtata la o luna dupa extractii.

Proteza totala conventionala se utilizeaza dupa ce toti dinti au fost extrasi si tesuturile gingivale sunt vindecate;
Proteza totala imediata este inserata imediat dupa ce dintii sunt extrasi. Medicul stomatolog va masura si va face mulajul maxilarului. Aceasta proteza are avantajul ca pacientul nu va ramâne fara dantura timp îndelungat. Dezavantajul este ca trebuie „captusita” la câteva luni dupa ce s-a fixat, deoarece osul se remodeleaza pe masura ce se vindeca.
II. Protezele dentare partiale
Acest tip de proteza se ataseaza pe spatiul lasat liber prin extractia câtorva dinti. Exista doua tipuri de proteze dentare: proteze partiale fixe si proteze partiale mobile.

Proteza dentara fix (puntea dentara) care este consolidata permanet cu ajutorul unui ciment dentar. Este confortabila, are un aspect natural, însa costul acesteia este putin mai ridicat decât al unei proteze mobile.

Proteza mobila este de obicei legata de ceilalti dinti printr-o clema metalica. Avantajul protezei mobile este acela ca poate fi scoasa pentru curatare si este mai usor de întrebuintat decât versiunea fixa.

Un alt tip de proteza este „supraproteza”: o proteza totala / completa care este inserata în cavitatea bucala si care acopera dintii ramasi sau implanturile dentare.

Galerie foto
  • ...