Emerald - Centru Medical Bucuresti

Endocrinologie, Diabet si Nutritie

Consultatiile de endocrinologie, diabet si nutritie la Emerald dureaza în medie între 45 de minute si 60 de minute
Centrul Medical Emerald ofera pacientilor o abordare multidisciplinara a patologiilor, endocrinologia, diabetologia si nutritia integrându-se excelent cu cardiologia, neurologia si medicina interna, specialitatile consacrate ale centrului.

Endocrinologia se ocupa de diagnosticul si tratamentul bolilor sistemului endocrin si îsi desfasoara activitatea prin intermediul unor substante numite hormoni. Acestia sunt secretati de diferite glande sau tesuturi din organism (tiroida, paratiroide, suprarenale, pancreas, hipotalamus, ovare, testicule si timus, epifiza, hipofiza), cu efecte extrem de variate si importante pentru sanatate.

Simptomele cauzate atunci când acesti hormoni sunt în exces pot fi: transpiratie, hipertensiune arteriala, tahicardie (frecventa cardiaca crescuta), osteoporoza, litiaza renala, urinare frecventa, diabet zaharat, cresterea greutatii, indesirea parului de pe corp, probleme ale ciclului menstrual la femei, iar atunci când hormonii nu sunt suficient secretati,  apare tensiune arteriala scazuta (hipotensiune), bradicardie (frecventa cardiaca scazuta), cresterea volumului de urina, deshidratare, scadere in greutate, oboseala, dureri musculare, greata, diaree, bronzarea tegumentelor.

Diabetul zaharat, cunoscut în mod obisnuit sub numele de diabet, este un grup de tulburari metabolice caracterizate printr-un nivel ridicat de zahar din sânge pe o perioada lunga de timp.

Simptome clinice ale diabetului cuprind: senzatie de sete crescuta, urinare frecventa, foame extrema, pierdere în greutate inexplicabila, prezenta cetonelor în urina (cetonele sunt un produs secundar al descompunerii grasimilor), iritabilitate, însa acestea nu sunt prezente la toate cazurile.

Diabetul zaharat poate fi divizat în doua categorii: primar si secundar. În cazul diabetului zaharat primar se recunosc tipul I, insulinodependent si tipul II, insulinoindependent. Formele secundare de diabet zaharat apar în boli pancreatice, anomalii hormonale, infarct miocardic acut, anomalii ale receptorilor pentru insulina si unele sindroame genetice. În aceasta clasificare, dependenta fata de insulina nu echivaleaza cu terapia insulinica.

Tipul I de diabet zaharat primar se caracterizeaza prin reducerea sau absenta secretiei de insulina, supravietuirea bolnavilor fiind dependenta de administrarea unui preparat de insulina.

Tipul II de diabet zaharat este cea mai frecventa forma de boala, la foarte multe cazuri asociindu-se si obezitatea. Deficienta în secretia insulinica apare treptat si dupa mai multi ani se instaleaza hiperglicemia persistenta.

 

Câteva exemple de complicatii ale diabetului:

Neuropatie, gangrena, amputatie de membre inferioare;
Infarct miocardic, hipertensiune, accident vascular cerebral (AVC);
Insuficienta renala ce necesita dializa;
Glaucom, cataracta, retinopatie, pâna la pierderea completa a vederii;
Infectii mai frecvente, care nu se vindeca;
Depresie, anxietate si alte boli psihiatrice;
Surditate;
Impotenta;
Coma.
 

  

 

Galerie foto
  • ...
  • ...