Implantodent-clinica stomatologica- Bucuresti

Stomatologie copii

PEDODONTIA este disciplina care se ocupa cu diagnosticul si tratamentele stomatologice ale dintilor temporari la copii, vizand atat dintii de lapte cat si dintii permanenti, tineri.

 

  • Pedodontie - stomatologie copii

Dentitia temporara

Termenul de dentitie descrie toti dintii superiori si inferiori in ansamblu. Unele mamifere, printre care si omul, au pe parcursul vietii lor doua generatii de dinti :

– dentitia temporara (de lapte); – dentitia permanenta (definitiva) .

Dentitia temporara este formata din 20 dinti :

–  10 superiori (2 incisivi centrali, 2 incisivi laterali, 2 canini, 2 molari unu, 2 molari doi); –  10 inferiori (corespondentii celor superiori).

 

Dintii temporari mai sunt denumiti : dintii copilului, dinti deciduali sau dinti de lapte.

Dintii temporari incep sa apara la aproximativ 6 luni, eruptia lor incheindu-se in jurul varstei de 2 ani si jumatate.  La varsta de 6 ani incepe exfolierea acestora ( fiind inlocuiti de cei permanenti), in jurul varstei de 12-13 ani acest proces fiind complet. In dentitia temporara nu exista premolari.

Dintii temporari erup astfel:

– intre 6-12 luni erup incisivii – intre 12-18 luni erup molarii 1 – intre 18-24 luni erup caninii – intre 24-30 luni erup molarii 2

De ce este important sa tratam dintii de lapte?

Dintii de lapte au un rol important in ghidarea si aparitia corecta pe arcadele dentare a dintilor permanenti, influenteaza dezvoltarea vorbirii, a oaselor maxilare  si permit o masticatie si hranire adecvata a copilului.

Din cauza obiceiurilor alimentare nesanatoase, unei igiene necorespunzatoare sau absente, acesti dinti ajung sa fie afectati de leziuni specifice.

Forma cea mai frecventa de afectare a dintilor temporari este caria dentara. Aceasta prezinta forme clinice diferite si tratamente speci?ce ?ecareia din dentitii (de lapte si definitiva).

In primul rand deoarece complicatiile ce rezulta din afectarea si netratarea dintilor temporari sunt multiple si pot ajunge chiar pana la afectarea mugurelui dintelui permanent!  Cu cat prezentarea la medicul stomatolog este mai timpurie, cu atat tratamentul poate ? realizat cu mai multa usurinta si fara complicatii.

Pentru mentinerea integritatii dintilor temporari sunt necesare controale periodice, prima vizita la cabinetul stomatologic ?ind recomandata odata cu aparitia primului dinte. Cu aceasta ocazie se pot depista la timp unele anomalii ale aparatului dento-maxilar si, totodata, se pot da sfaturi privind modul de realizare al igienei orale.

Implantodent Junior – locul ideal pentru tratamentul stomatologic al copiilor dumneavoastra

Galerie foto
  • ...