Noblesse Medical Clinique - Centru medical Bucuresti

Clinica ORL

...
Clinica ORL

Oto-rino-laringologia (ORL) este specialitatea care se ocupa cu patologia urechii (oto-), nasului (rino-), a laringelui (laringo-) si cu patologia structurilor cervicale si faciale.

Urechile
Scaderea auzului este o patologie frecventa la adulti. Medicul este specializat in diagnosticul si tratamentul afectiunilor urechii: tratamentul medical si chirurgical al scaderii auzului (surditate), infectiile auriculare cu scurgerea de secretii urat mirositoare din ureche (otite), tulburarile de echilibru (vertij, ameteala), zgomotele in ureche (acufene, tinnitus). De asemenea, dopul de ceara in ureche reprezinta unul din principalele motive de scadere a auzului la adult.

Nasul
Ne putem adresa medicului ORL-ist in cazul in care suferim de obstructie nazala (nas infundat datorat deviatiei septului nazal, hipertrofiei cornetelor nazale, secretiilor persistente in nas), presiune pe aria de proiectie a sinusurilor, dureri de cap. De asemenea reactiile alergice nazale (mancarimi nazale, stranutul in salve, secretii apoase in nas), tulburarile de miros, polipii intra in categoria bolilor pentru care este necesar un consult ORL.

Gatul
Comunicarea (vocea, vorbitul, cantatul) si deglutitia (abilitatea de a inghiti alimente) sunt functii ce se realizeaza in regiunea gatului. Medicul ORL-ist este specializat in diagnosticul si tratamentul bolilor faringelui (amigdalite, faringite), ale laringelui (raguseala persistenta este un motiv important pentru a efectua un consult ORL, putand fi primul semn al aparitiei unei tumori in aceasta regiune, dificultatea la respirat este un semn al obstructiei respiratorii) si ale tractului superior aero-digestiv (dificultatea la inghitit reprezinta un motiv de ingrijorare).

Regiunea cervicala
Consultul la medicul ORL-ist este necesar cand regiunea cervicala devine deformata: fie in scurt timp, prin aparitia tumefactiilor dureroase cervicale, fie prin dezvoltarea in ritm lent a unor mase tumorale. Orice masa de tesut nou aparuta poate fi semnul unei tumori benigne sau maligne, iar consultul si investigatiile sunt obligatorii.

CUM SA VA PREGATITI PENTRU UN CONSULT
Inainte de o examinare este probabil ca medicul sa va puna o serie de intrebari. Acestea pot fi:
 Care este simptomul principal care va aduce la medic sau problema medicala care va supara?
 De cat timp aveti acest simptom?
 Cat de des este si cand apare?
 Ce (daca este ceva) pare sa agraveze simptomatologia sau starea dumneavoastra – de exemplu, activitatea, produse alimentare, pozitie, stress?
 Ce (daca este ceva) pare sa amelioreze simptomatologia sau starea dumneavoastra – de exemplu, medicatie, activitate sustinuta?
 Acest simptom este asociat cu alte simptome?
 Alte persoane din familia dumneavoastra au avut probleme de sanatate similare?
 V-ati adresat cu ceasta problema catre un alt medic sau institutie medicala? Daca da, va rugam sa incercati sa aduceti documentele medicale pe care le detineti in legatura cu aceasta simptomatologie.
 De asemenea, medicul va va intreba adespre obiceiurile dumneavoastra (inclusiv despre consumul de alcool si de tigarete), ca si despre dieta.

CE SA ADUCETI LA PRIMA DUMNEAVOASTRA VIZITA
 O lista cu medicamentele curente si cat luati din fiecare. Va rugam sa nu uitati sa mentionati si orice vitamine/suplimente alimentare, picaturi, anticonceptionale, medicamente neprescrise (automedicatie), precum si medicamente topice (pentru piele);
 Radiografiile precum si alte rezultate ale investigatiilor sau analizelor medicale efectuate de dumneavoastra;
 Orice documente in legatura cu situatia dumneavoastra curenta;
 Numele, adresa si numarul de telefon al medicului de familie.

LA CE SA VA ASTEPTATI
 Medicul va va asculta cu atentie si probabil va va pune intrebari in legatura cu situatia dumneavoastra medicala actuala.

 Va efectua o examinare atenta. Este posibil sa fie nevoie ca medicul sa recomande recoltarea unor analize pentru un examen de laborator sau sa va recomande sa efectuati investigatii medicale.

 Un examen complet va include discutii despre istoricul medical personal si familial.

 Medicul va va oferi o explicatie clara a starii dumneavoastra actuale de sanatate si va va ajuta sa luati deciziile necesare.

 Prima vizita poate dura in medie 20 minute. Daca medicul a gasit o patologie care sa necesite un timp mai indelungat de examinare, atunci durata consultatiei va fi mai mare.

 Daca va fi necesara o vizita de control, medicul va va informa in legatura cu aceasta.

Dr. Patricia Delia Farcasanu

Medic primar ORL
Doctor in Stiinte Medicale
Sef de lucrari
Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
Dr. Gabriela Ruxandra Paraschiv

Medic Specialist ORL