Petre Ispirescu - Scoala Gimnaziala Nr. 171 - Bucuresti

Istoric Scoala

...
Istoric Scoala

Piatra de temelie a cladirii impozante, atât prin marime, cât si prin arhitectura, a fost pusa într-o frumoasa zi de duminica, 3 iunie 1928, în prezenta Majestatii Sale, Regina Maria si a ÎPSS Patriarh Regent, dr. Miron Cristea. Acest eveniment deosebit de important pentru existenta scolii noastre a fost relatat pe larg în editia din 6 iunie 1928 a Ziarului “Universul”. Din discursul primarului sectorului de la acea vreme, A. D. Mincu, aflam ca acest cartier situat pe Câmpul Plesoianu era alcatuit 70% din muncitori saraci, ai caror copii nu aveau unde sa mearga la scoala sau frecventau scoli ale caror sedii se aflau în cladiri mici, total neadecvate desfasurarii activitatilor de învatamânt. Drept urmare, prin donatii de pamânt ale locuitorilor cartierului, se poate începe construirea bisericii si scolii Sfânta Maria. Cladirea în care functioneaza Scoala Gimnaziala “Petre Ispirescu” a fost construita în perioada 1928 – 1931.

Prima scoala care beneficiaza de frumoasa cladire este Scoala primara de baeti Nr. 45, înfiintata în chiar anul darii în folosinta a cladirii, si anume 1931.

Ulterior, în anul 1932, spre finele lunii aprilie, elevele Scolii primare de fete Nr. 29 se vor bucura si ele de noua constructie, alaturi de copiii Scolii de elevi mici Nr. 45. Scoala primara de fete nr. 29 a fost înfiintata în anul 1872 si îsi desfasura activitatea într-o cladire neîncapatoare si neconforma, asa cum reiese din Registrul de inspectii scolare, pe strada Grivitei nr. 232, în apropierea strazii Vasile Gherghel.

În Lucrarea Sectorul de Verde 1926-1936, scoala era descrisa ca fiind una dintre cele mai mari din Bucuresti, având un efectiv de 937 de elevi.

Din anul 1953, dupa o noua numerotare a scolilor, cele doua scoli devin Scoala Mixta de 7 ani Nr. 171.

În anul 1958 s-a propus ca scoala sa poarte numele marelui povestitor PETRE ISPIRESCU.

În anul 1962 noua denumire a Scolii devine Scoala Mixta de 8 ani Nr.171 Petre Ispirescu.

În anul 1963 scoala noastra îsi schimba denumirea în Scoala Generala de 8 ani Nr.171 Petre Ispirescu.

Numele actual al scolii noastre este Scoala Gimnaziala “Petre Ispirescu”.

Scoala Gimnaziala “Petre Ispirescu” a reprezentat din momentul construirii un centru de iradiere a învataturii nu numai la nivelul copiilor, ci si la nivelul adultilor, pentru ca asocierea familiei la procesul educativ a fost unul dintre obiectivele învatamântului românesc, înca de la reforma initiata de SPIRU HARET.

Ridicarea în timp a acestui cartier s-a datorat în mod implicit scolarizarii tuturor copiilor, prin stradania cadrelor didactice, a învataturii propagate an de an, care, a dus la cariere uneori stralucitoare, realizate de fosti elevi ai scolii. Educatia ecologica s-a manifestat în grija fata de Parcul „Regina Maria” din vecinatatea scolii, fata de scolile înconjuratoare, contributia la mentinerea spatiului verde din împrejurimi. Serbarile scolare, la care adeseori participa nu numai cei implicati în realizarea lor si familiile acestora, ci si alti locuitori ai cartierului, sunt o dovada a prestigiului de care se bucura scoala în zona.

Categorii
Date de contact
0212241163
Str. Vasile Gherghel, Nr. 2, Sector 1, Bucuresti
Distribuie