Simona Ciinaru - Cabinet Individual de Psihologie

Tipuri de patrulare in paza

...
Tipuri patrulare in paza

Foot patrol este metoda cea mai utilizata de patrulare in industria de securitate. Este folosita in cazurile in care nu este posibila furnizarea aceleiasi acoperiri de protectie prin alte metode, cum ar fi patrularea prin monitorizare electronica. Aproape toate simturile agentului de securitate (vaz, auz, miros, etc) sunt solicitate in acest tip de patrulare.

Avantaje: tip de patrulare foarte vizibil, cunoasterea caracteristicilor zonei poate ajuta la anticiparea unui incident inainte ca acesta sa devina greu de controlat, toate simturile agentului de securitate pot fi folosite, posibilitatea de a accesa si spatii restranse, cum este, de exemplu, casa scarilor.

Dezavantaje: mobilitate si arie de acoperire reduse, durata timpului de patrulare mare, conditii meteorologice nefavorabile pot impiedica sau restrange anumite activitati de paza, necesitatea unui spatiu de depozitate a registrelor de raport, a trusei de prim ajutor, etc., comunicarea poate fi o problema daca nu exista statii, telefoane sau semnal, iar controlul (supervizarea) acestui de tip de patrulare este dificil.

Patrularea cu autovehicul acopera, de regula, zonele prea mari, cele ce nu pot fi acoperite prin mers. Vehiculele pot fi echipate cu aparate radio sau telefoane mobile, avand legatura permanenta cu dispeceratul. Acest tip de patrulare acopera parcari auto, curti cu depozite, perimetre exterioare, zone care sunt dificil de patrulat prin mers. Atunci cand este folosit un autovehicul, agentii de securitate au o responsabilitate in plus, aceea de a verifica functionarea corecta a acestuia pentru ca el sa nu se transforme intr-o piedica in activitatea pe care o au de desfasurat.

Avantaje:  vizibilitate foarte mare a autovehiculului, zone mari pot fi acoperite intr-o perioada scurta de timp,  se poate transporta si echipament suplimentar, pfera protectie impotriva inteperiilor: vant, ploaie, temperaturi extreme, etc.

Dezavantaje: vizibilitatea poate fi partial restrictionata in interiorul unui autovehicul, vremea nefavorabila poate reduce anumite activitati, zgomotul motorului poate masca alte zgomote sau poate alerta prezenta agentului de securitate, autovehiculul inchis poate impiedica detectarea unor situatii periculoase (cum ar fi fumul potential periculos, pe care un agent de securitate care patruleaza pe jos l-ar detecta usor).

Supravegherea (patrularea imobila), cunoscuta si sub denumirea de patrulare vizuala sau fixa. Aici, cu ajutorul tehnologiei, un agent de securitate poate fi stationar si in acelasi timp sa supravegheze o zona. De exemplu, punctul de intrare/iesire poate fi tinut sub observatie permanenta, la fel cum un intreg complex de depozite ar putea fi supravegheat cu ajutorul camerelor de luat vederi, al oglinzilor sau al gardurilor.

Avantaje: intrarea si iesirea din zona de responsabilitate este usor de supravegheat, este aproape imposibil de agresat fizic agentul de securitate pentru a putea intra cu forta in incinta pazita, este necesar un numar foarte mic de agenti de securitate pentru a acoperi o zona relativ mare, iar plasarea camerelor de luat vederi poate descuraja potentialii atacatori.

Dezavantaje:  camerele de luat vederi sau gardul pot fi distruse usor,  nu pot fi tinute sub observatie permanenta toate zonele, astfel ca vor exista intotdeauna puncte oarbe in ciuda planificarii atente,  agentul de paza trebuie sa se concentreze pe o singura suprafata pentru lungi perioade de timp, ceea ce poate deveni obositor, iar paza se bazeaza pe un singur simt, acela al vazului.