Green Environment Support - Consultanta de mediu Bucuresti

Raportari AFM

DOCUMENTATIA NECESARA SI REDACTAREA RAPOARTELOR COMPLETE CATRE ADMINISTRATIA FONDULUI DE MEDIU
Cadrul legislativ ce reglementeaza gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje in vederea prevenirii sau reducerii impactului asupra mediului este definit de Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. Conform obligatiilor legale, toti operatorii economici trebuie sa depuna, regulat, o serie de rapoarte cu evidenta ambalajelor nou introduse pe piata din Romania, atat din activitatea de productie cat si din activitatea de import.

Green Environment Support va ofera servicii de intocmire a documentatiilor necesare si redactare a rapoartelor complete catre Administratia Fondului de Mediu, respectand termenele prevazute legal.

Societatile care au obligatia legala de a raporta ambalajele introduse pe piata sunt agentii economici care introduc pe piata produse ambalate (producatori sau importatori), cei care supra-ambaleaza produse ambalate individual in vederea revanzarii/redistribuirii si cei care introduc pe piata ambalaje de desfacere (producatori sau importatori). Acestea sunt responsabile pentru deseurile generate de ambalajele primare, secundare si tertiare folosite, informatii ce sunt prinse in raportarile catre AFM. Detalii privind dificultatile intalnite in a intocmi corect si complet declaratia AFM se regasesc si AICI.
SISTEM DE MARCARE SI IDENTIFICARE PENTRU AMBALAJE
Producatorii de ambalaje trebuie, de asemenea, sa utilizeze un sistem de marcare si identificare pentru ambalaje, facilitandu-se astfel procesul de recuperare si reciclare a deseurilor de ambalaje.

Conform legislatiei in vigoare, trebuie raportate toate tipurile de ambalaje, plecand de la identificarea si clasificarea corecta a acestora. Nerespectarea prevederilor legale atrage amenzi cu valori plecand de la 500 lei pana la 1.000 lei, pentru persoane fizice si de la 1.000 lei pana la 5.000 lei, pentru persoane juridice, potrivit Ordonantei 31/2013.

Raportarile deseurilor sunt intocmite de operatorii economici autorizati, iar declaratiile se depun lunar catre Administraria Fondului de Mediu (AFM Bucuresti). Adresa sediului AFM Bucuresti unde se depun declaratii este: Splaiul Independentei nr. 294, Corp A, Sector 6 Bucuresti, cod postal: 060031 iar programul de lucru este de luni – joi intre orele 08:00 – 16:30 si vineri intre orele 08:00 – 14:00.
DECLARATIA CATRE AFM
Pentru completarea declaratiei catre AFM sunt necesare informatii privind cantitatile de ambalaje si de deseuri de ambalaje produse. In cazul in care, pentru perioada de raportare, nu exista cantitati de ambalaje sau deseuri de ambalaje, in declaratia AFM se inscrie cifra zero (0), in campul indicat.

Declaratia se editeaza in prezent pe suport de hartie, in 2 exemplare, semnate si stampilate, unul pentru depunerea in original la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu din Bucuresti (AFM Bucuresti) iar cel de-al doilea se pastreaza la sediul operatorului economic autorizat responsabil de acest serviciu. Incepand cu declaratia aferenta lunii ianuarie 2020 agentii economici vor putea depune declaratia doar in format electronic prin intermediul aplicatiei disponibile pe site-un AFM in baza unei semnaturi electronice certificate si a inscrierii in baza de date.
CU CE VA PUTEM AJUTA
Green Environment Support va ajuta in procesul de identificare a structurii tuturor tipurilor de ambalaje introduse noi in piata, identificarea produselor noi si a greutatii ambalajelor aferente acestora si intocmirea declaratiilor specifice catre Administratia Fondului pentru Mediu, precum si depunerea acestora. Raportarile catre AFM se redacteaza lunar si se depun pana pe data de 25 a fiecarei luni.

Totodata, specialistii Green Environment Support va ofera consultanta privind indeplinirea in mod individual a obiectivului de reciclare/valorificare pentru ambalajele introduse in piata, elaborand si planuri aplicate de prevenire a generarii de deseuri de ambalaje prin eficientizarea consumului de ambalaje, respectand astfel o alta obligatie legala a tuturor operatorilor economici. Neatingerea obiectivului de reciclare presupune plata contributie de 2 lei/kg pentru ambalaje direct la AFM.

 

Galerie foto
  • ...