SyroDent - by Dr Adel Abboud - Clinica stomatologica Bucuresti

Servicii de Protetica dentara

Protetica dentara este acea ramura a stomatologiei, care se ocupa cu studiul si gasirea diverselor metode de înlocuire a dintilor lipsa.

Practic, prin interverventiile de protetica dentara se restabileste dantura afectata cu ajutorul  protezelor dentare (fixe sau mobile), create personalizat pentru fiecare pacient.

Protezele sunt executate la comanda de catre tehnicianul dentar, pe baza amprentei individuale ce o primeste de la medicul dentist.

Ele sunt formate dintr-un suport acrilic de culoarea gingiilor (care se fixeaza pe gingii), o baza superioara (care acopera cerul gurii) si o proteza inferioara (în forma de potcoava, pentru a nu stânjeni limba).

Prin serviciile complexe de protetica dentara nu este urmarit doar aspectul estetic al danturii, ci si cel functional – pentru ca pacientul sa îsi poata redobândi complet si corect functia de masticatie (mestecarea alimentelor) si de fonatie (producerea sunetelor), tinându-se cont de totodata, de evitarea ocluziei dentare si a bruxismului (scrâsnirea dintilor).
PROTEZE DENTARE
În procesul de realizare a unei proteze dentare, un pacient va trece prin urmatoarele etape, explicate în detaliu de catre medicul dentist:

îndepartarea dintilor – în cazul în care acest lucru este necesar; 
amprentarea – adica luarea amprentei bucale necesare pentru ca tehnicianul sa poata confectiona o proteza personalizata;
luarea amprentei muscaturii – prin folosirea de bucati de ceara cu scopul de a verifica cât de confortabila îi este pacientului, muscatura. Tot în aceasta etapa, pacientul îsi va putea alege forma si culoarea dintilor;
realizarea sabloanelor din ceara (noii dinti modelati din ceara) – pentru a putea vizualiza cum va arata si functiona proteza dentara;
fixarea protezei – ultima etapa, în care medicul va oferi si instructiuni despre cum va trebui îngrijita proteza dentara pe parcursul utilizarii ei.

Odata fixata, noua proteza dentara va oferi la început o senzatie de disconfort, lucru care este firesc pâna când limba, gura si muscatura faciala se vor obisnui cu ea.
Tipuri de proteze dentare
Reconstructia protetica este un set de tehnici si mijloace destinate reabilitarii unei dentitii, oferindu-i o functionalitate corecta. Prin urmare, rolul protezelor dentare este de a înlocui fie o parte a unui dinte, fie unul sau mai multi dinti naturali pierduti. Exista diferite tipuri de proteze, mobile sau fixe.

Proteze dentare mobile
Proteza dentara mobila este cunoscuta si sub denumirea de proteza dentara detasabila, fiind un dispozitiv al carui scop este de a înlocui unul sau mai multi dinti naturali lipsa. Termenul „detasabil” semnifica faptul ca proteza poate fi îndepartata din gura pentru dormit sau pentru întretinere zilnica.

O proteza totala sau o proteza dentara partial detasabila se face dupa o amprenta dentara a pacientului.

Cel mai adesea este realizata din rasina acrilica roz pentru a imita gingiile. O structura metalica cu cârlige mentine proteza partiala ferm legata de gingii. În unele cazuri, cârligele pot fi înlocuite în mod avantajos cu sisteme de ancorare invizibile (capse, glisante etc.).

Proteze dentare fixe
O proteza dentara fixa ??este, asa cum sugereaza si numele, un dispozitiv care nu poate fi îndepartat din cavitatea bucala, decât de un dentist. Printre protezele fixe putem distinge:

Coroana dentara: o restaurare din ceramica, rasina compozita sau metal, care reproduce dintele initial. Coroana va acoperi complet dintele deteriorat, care este cel mai adesea devitalizat. Dintele va fi redus prin macinare pentru a crea suficient spatiu pentru a introduce coroana. Acesta din urma va fi apoi sigilata sau lipita.
Implantul dentar: este o radacina artificiala fabricata de obicei din titan, care este fixata în osul maxilarului si care va fi conectata dupa osteointegrare la o proteza dentara. Acest dispozitiv protetic performant ofera confort si durabilitate de neegalat. Implantul permanent în osul maxilarului actioneaza ca o radacina naturala a dintilor de care va fi atasat ulterior o constructie protetica.
Puntea dentara: o proteza dentara fixa ??care formeaza o punte între doi dinti (sau mai multi dinti). Se compune din unul sau mai multi dinti conectati la dintii „stâlp” de ambele parti ale spatiului lasat gol de dintii pierduti. Puntea poate înlocui un dinte lipsa sau chiar doi, bazându-se pe dintii adiacenti.
Onlay-ul: are ca scop restabilirea partii deteriorate a unui dinte. Poate fi din metal, rasina sau ceramica. Se fixeaza prin lipire si mentine radacina vie, fara a fi nevoie sa folositi o coroana dentara.
Fatete dentare: foite subtiri de portelan folosite în principal pe dintii anteriori în scopuri estetice, acoperind doar suprafata exterioara vizibila a dintelui atunci când pacientul zâmbeste.
Fiecare proteza dentara are avantaje si limitari, medicul stomatolog fiind cel care îti poate recomanda ce tip de proteza ti se potriveste.

Gradul de tehnicitate si munca implicata în reconstructie determina adesea, pretul acestor reconstructii protetice.

Galerie foto
  • ...