Well Care - Clinica Recuperare Medicala, Ortopedie si Medicina Sportiva

Kinetoterapie respiratorie dupa Covid 19

În ciuda faptului ca terapia respiratorie este utilizata frecvent în clinicile de recuperare medicala ca metoda de îmbunatatire a ventilatiei la pacientii cu afectiuni ale aparatului respirator – astm bronsic, tuberculoza, BPOC etc – sau la pacientii diagnosticati cu spondilita anchilopoetica, a devenit cautata mai ales dupa ce s-a dovedit eficienta acesteia în tratamentul infectiei cu SARS – COV 2.

De ce este importanta kinetoterapia respiratorie?

Principalele obiective ale kinetoterapiei respiratorii sunt stabilite si efectuate în raport cu deficitele functionale evaluate si înregistrate. Ele presupun antrenarea pacientului în programe simple, fara suprasolicitari, cu cresterea gradata a efortului.

Cele mai importante obiective sunt diminuarea dispneei, reeducarea respiratorie, facilitarea expirului, reeducarea respiratiei abdominale, diafragmale,tonifierea musculaturii implicate în inspir si expir, facilitarea expectoratiilor. Se pot folosi deasemenea si anumite posturi prin aplicarea pozitiilor de facilitare a respiratiei si mentinerea mobilitatii.

Intensitatea exercitiilor trebuie crescuta treptat în raport cu evolutia simptomelor si starii generale, durata sedintei fiind variabila, de la 30 minute pâna la 50 minute, functie de tolenta la efort a fiecarui pacient.

Galerie foto
  • ...