Smile Avenue - Centru Stomatologic Ilfov

Parodontologie

...
Parodontologia

Este dovedit faptul ca o igiena dentara efectuata corect elimina riscul aparitiei bolii parodontale, însa ce se întâmpla atunci când placa bacteriana nu e îndepartata eficient dupa fiecare masa iar vizitele la medicul stomatolog în vederea igienizarii profesionale lipsesc cu desavârsire?

În prima faza, boala paradontala va afecta gingia si o vor inflama, favorizând astfel aparitia gingivitei. În absenta tratamentului, aceasta va progresa, afectând osul alveolar si cauzând resorbtia acestuia. Daca nu este tratata nici atunci când simptomele îti fac simtite prezenta, dintii vor începe sa devina mobili, iar în fazele finale, datorita pierderii tesutului osos care îi sustine, acestia vor deveni imposibil de salvat.În situatia ideala, masurile ar trebui sa fie luate chiar din timpul aparitiei primelor semne de îmbolnavire, precum:  sângerari gingivale, senzatie de disconfort sau chiar durere la masticatia alimentelor, retragerea gingiilor ca urmare a inflamatiei sau aparitia halitozei (respiratiei urât mirositoare). Afectiunile depistate la timp sunt întotdeauna mai usor de tratat decât cele în faze avansate.

Cine poate fi afectat de boala parodontala (parodontoza)?

Boala parodontala este o afectiune comuna care ne poate afecta din copilarie pâna la batrânete. Procentul persoanelor care sufera de boli parodontale a crescut si se estimeaza ca este de aproximativ 80%.

Cea mai frecvent întâlnita este parodontita marginala cronica profunda, care afecteaza pacientii adulti. Aceasta poate aparea si la alte vârste si are o evolutie lenta care duce la simptome nedureroase care apar târziu în viata - în jurul vârstei de 40-45 de ani, când este deja un stadiu avansat pentru aceasta afectiune.

Care sunt primele simptome a bolii parodontale?

  • Gingii care sângereaza în timpul periajului sau în mod spontan
  • Gingii rosii si inflamate
  • Extractii gingivale cu expunerea radacinilor dentare
  • Dintii au capatat mobilitate, se deplaseaza, lasând spatii între ei

Cel mai bun mod de a evita aceste probleme este mentinerea unei bune igiene dentare în cabinetul stomatologic. În cazul în care medicul dentist observa semne de boala parodontala (inflamatie a gingiilor), atunci va poate îndruma pentru tratament de la un specialist care se ocupa în mod special de aceasta afectiune.