Reinvent Consulting - consultanta comerciala, juridica, financiara si fiscala Bucuresti

Infiintari firme in Bulgaria

Pentru infiintarea unei societati comerciale in Bulgaria, vor trebui urmati pasii specificati in continuare:

  • Rezervarea numelui societatii. Se realizeaza la Agentia Registrului de pe langa Ministerul Justitiei. Rezervarea este valabila doua luni, timp in care - daca nu ati reusit sa inregistrati societatea - aveti denumirea protejata.
  • Adunarea membrilor fondatori. Niciunul din membrii fondatori nu trebuie sa fi avut un faliment.
  • Depunerea capitalului social. Depunerea se face intr-un cont special destinat acestui scop, iar capitalul minim este de 2 leva (1 Euro = 1,95BGN), adica 1 Euro.
  • Inregistrarea companiei si forma ei. Societatea comerciala se inregistreaza la Registrul Comercial Central. Trebuie, de asemenea, aleasa si forma societatii comerciale. Se pot inregistra societati cu raspundere limitata (OOD), societati cu raspundere limitata cu asociat unic (EOOD), societati pe actiuni (AD), societati pe actiuni cu actionar unic (EAD). Hotararea de infiintare a societatii trebuie sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Dupa inregistrarea societatii la Registru, se va proceda la inregistrarea la Institutul National de Statistica (de unde se primeste numarul BULSTAT) - in 3 zile de la inregistrarea companiei, la agentia locala a Institutului National pentru Asigurari Sociale si la oficiul teritorial pentru taxe si impozite (in 14 zile de la infiintare). Procedura dureaza in mod normal doua-trei saptamani.

Cetatenii straini si companiile straine au aceleasi drepturi ca si cetatenii bulgari.

 

Informatii generale  Bulgaria a intrat in Uniunea Europeana la 1 Ianuarie 2007 si are cca 7,2 milioane de locuitori. Bulgaria a fost clasata pe locul 65 in lume in anul 2008 pentru produsul intern brut pe cap de locuitor.

  • Politica, demografie, economie, limba

Primul parlament democratic bulgar a fost ales in 1990 dupa caderea comunismului. Din cei 7,2 milioane de locuitori, majoritatea covarsitoare sunt cetateni de etnie bulgara, 9,6% de cetatenie turca, 4,1% de cetatenie romana, 1,8% de alte cetatenii. Limba Bulgara este scrisa in alfabetul chirilic.

PIB s-a contractat in 2009 cu 5% pe fondul anumitor probleme de coruptie in administratia publica, a unui sistem judiciar cu anumite vulnerabilitati, probleme care constituie provocarea cea mai importanta pentru guvernantii bulgari. Mediul de afaceri s-a imbunatatit rapid dupa intrarea tarii in Uniune si dupa ce Comisia Europeana a crescut presiunea pentru terminarea reformei. Forta de munca a Bulgariei numara cca 2,67 de milioane de persoane.

  • Raportul angajator-angajat

Contractele de munca se incheie in scris, cu termen de notificare egal pentru angajat si angajator, cu ziua de munca de 8 ore si 40 de ore de munca pe saptamana. Fiecare salariat are dreptul la cel putin 20 de zile de concediu de odihna pe an. Varsta minima de angajare este 16 ani, iar salariul minim brut este de 240 de leva. In ultima perioada, deosebit de uzitate sunt contractele temporare de munca, in domeniul resurselor umane actionand multe companii vestice ce recruteaza pe o asemenea baza.

Desfacerea/terminarea contractului de munca se poate face in urmatoarele circumstante:

  • proiectul, operatiunea, activitatea pentru care a fost angajata persoana s-a incheiat;
  • este vorba despre munca sezoniera;
  • contractul a fost incheiat strict pentru o anumita sarcina, care a fost indeplinita, sau care din anumite motive nu mai poate fi indeplinita;
  • angajatul nu mai poate sa munceasca drept urmare a starii sanatatii sale si angajatorul nu-i poate asigura o alta pozitie;
  • alte situatii prevazute de Art. 328 din Codul Bulgar al Muncii.

Varsta de pensionare este de 55 de ani pentru femei si 60 de ani pentru barbati. Contributiile platite de catre angajator sunt de 34%

  • Impozite si Taxa pe Valoare Adaugata in Bulgaria

Impozitul pe profit, precum si impozitul pe venitul persoanelor fizice, este in Bulgaria de numai 10%, cel mai redus dintre toate tarile Uniunii. Companiile platesc in Bulgaria taxe catre stat, taxe locale, impozite si TVA.

Daca:

  • sunteti o persoana juridica inregistrata in Bulgaria
  • primiti venituri din afaceri desfasurate in Bulgaria

atunci veti plati 10% impozit pe profit. La acestea se adauga si o serie de cheltuieli, precum si alte venituri specificate de catre lege (Corporate Income Tax Act).

Daca sunteti o companie inregistrata in alta tara si operati in Bulgaria, impozitul pe profit va fi platit pentru profiturile realizate in Bulgaria. Companiile trebuie sa-si deschida un cont special pentru TVA. Orice companie care are o cifra de afaceri mai mare de 50,000 leva va trebui sa se inregistreze si in scopuri de TVA. Taxa pe valoarea adaugata este de 20% si este posibila o majorare a ei in viitorul imediat apropiat. TVA se plateste pentru bunuri si servicii din Bulgaria, dar si pentru importuri in Bulgaria. Serviciile financiare si consilierea juridica sunt exceptate de la TVA.

Impozitul pe proprietatile care nu sunt folosite in scop rezidential este de 0,15%. Taxa pentru transferul proprietatii imobilelor si autovehiculelor este cuprinsa intre 2-4%. Dividendele se impoziteaza cu 5%.

  • Autorizatii si permise

In Bulgaria, companiile au nevoie de licente de functionare, licente de import, si - cum este cazul in constructii - de permise/autorizatii, in legatura cu toate aceste aspecte putandu-se face demersuri pe langa Ministerul Economiei si Energiei.

 Tarife infiintare firme in Bulgaria

  • Infiintare societate comerciala in Bulgariade la 530 Euro + TVA

Suma specificata nu include capitalul social. Pentru situatia in care persoanele nu doresc sa se deplaseze in Bulgaria, se adauga costuri suplimentare.

  • Gazduire sediu social si servicii tip "virtual office": 650 Euro + TVA / an

Serviciul include o adresa unde va fi inregistrata compania, primire corespondenta, trimitere corespondenta periodic (lunar) la adresa specificata. Pentru servicii mai complexe (telefon, fax, servicii de secretariat, servicii de reprezentare) se va discuta o oferta adaptata nevoilor dvs.

  • Servicii de evidenta financiar-contabila: de la 170 Euro + TVA

Serviciul asigura evidenta contabila si salarizarea, precum si consultanta initiala. Serviciul este furnizat de catre un contabil vorbitor de Limba Engleza.

 

Doritor sa demarati afacerea dvs. in Bulgaria? Sunati un consultant: 021.318.69.60

Galerie foto
  • ...