Rodica Dragomir - Psiholog clinician Bucuresti

Anxietatea: simptome, cauze, tratament

În ultimul deceniu numarul celor care sufera de anxietate a crescut considerabil. Indiferent de cauza care sta în spatele ei, anxietatea este prezenta indiferent de categoria de vârsta în cadrul careia ne situam.

Ce este anxietatea
Este o stare afectiva definita de un sentiment de nesiguranta care pare sa fie prezent mai tot timpul indiferent de context, având legatura cu un pericol potential sau perceput. În multe dintre cazuri, pericolul care produce starea de neliniste nu este constientizat de catre persoana în cauza, aceasta resimtind astfel mult mai puternic acea stare de nesiguranta, fara a putea macar sa defineasca pericolul.

Simptome
Simptomele pentru fiecare tip de tulburare de anxietate sunt diferite, dar acestea pot include temeri coplesitoare si groaza.

Anxietatea se simte diferit în functie de persoana care o experimenteaza. Sentimentele pot varia de la fluturi în stomac pâna la un puls foarte accelerat. S-ar putea sa va simtiti scapati de sub control, ca si cum ar exista o deconectare între minte si corp.

Alte moduri în care oamenii experimenteaza anxietatea includ cosmaruri, atacuri de panica si gânduri sau amintiri dureroase pe care nu le pot controla. Este posibil sa aveti un sentiment general de frica si îngrijorare sau va puteti teme de un anumit loc sau eveniment.

Simptomele în general includ:

ritm cardiac crescut
respiratie rapida
neliniste
probleme de concentrare
dificultate de a adormi
Simptomele de anxietate ar putea fi total diferite de ale altcuiva. De aceea, este important sa cunoastem toate modurile în care anxietatea se poate prezenta.

Cauze
Oamenii de stiinta nu sunt siguri de cauza exacta a anxietatii. Dar este probabil ca o combinatie de factori sa joace un rol semnificativ. Acestea includ factori genetici si de mediu, precum si chimia creierului. În plus, cercetatorii considera ca zonele creierului responsabile de controlul fricii pot fi afectate.

Tipuri
Tulburarile de anxietate sunt de mai multe feluri, cele mai întâlnite fiind: anxietatea generalizata (o stare continua de neliniste referitor la ce urmeaza sa se întâmple), fobia sociala, fobiile specifice (frica de insecte, frica de înaltimi, frica de spatii închise etc), atacul de panica, tulburarea obsesiv-compulsiva, stresul post traumatic si afecteaza toate aspectele vietii unei persoane.

Diagnosticare
Diagnosticul pentru o asemenea tulburare poate fi provocator si complicat deoarece tulburarile de anxietate adesea coexista împreuna cu alte tulburari si nu este indicat sa cautam o explicatie singuri, cel mai bine este sa cerem ajutor specializat, întrucât specialistii ne pot oferi o explicatie a lucrurilor care stau în spatele unei asemenea tulburari, ajutându-ne astfel sa o întelegem mai bine si sa o gestionam.

Galerie foto
  • ...