Rodica Dragomir - Psiholog clinician Bucuresti

Tulburarea de comportament alimentar

Tulburarea de comportament alimentar este o boala în care oamenii se confrunta cu tulburari severe în comportamentele lor alimentare, în gândurile si emotiile conexe. Persoanele cu tulburari de alimentatie devin de obicei ocupate cu mâncarea si greutatea corporala. Persoanele cu anorexie nervoasa si bulimie nervoasa tind sa fie perfectioniste, cu o stima de sine scazuta si sunt extrem de critici cu ei însisi si cu corpul lor. De obicei, „se simt grasi” si se considera supraponderali, uneori chiar în ciuda semi-înfometarii sau a malnutritiei care le pune viata în pericol. O teama intensa de a câstiga în greutate si de a fi gras poate deveni omniprezenta. În stadiile incipiente ale acestor tulburari, pacientii neaga adesea ca au o problema.

În multe cazuri, tulburarea de comportament alimentar apare împreuna cu alte tulburari psihice, cum ar fi anxietatea, panica, tulburarea obsesiv-compulsiva si problemele legate de abuzul de alcool si droguri.

Cauze
Noi dovezi sugereaza ca ereditatea poate juca un rol important pentru care anumite persoane dezvolta tulburari de comportament alimentar, dar aceste tulburari afecteaza si multe persoane care nu au antecedente familiale anterioare. Fara tratarea atât a simptomelor emotionale, cât si a celor fizice ale acestor tulburari, se poate ajunge la cazuri de malnutritie, probleme cardiace si alte afectiuni potential fatale. Cu toate acestea, cu îngrijiri medicale adecvate, cei cu tulburari alimentare pot relua obiceiurile alimentare adecvate si pot reveni la o sanatate emotionala si psihologica mai buna. De multe ori în spatele unei tulburari de comportament alimentar care nu se rezolva prin consultanta nutritionala si life coaching, este despre trauma, despre ceva ce trebuie adresat unui psihoterapeut.

Tulburarile de comportament alimentar afecteaza câteva milioane de persoane la un moment dat , cel mai adesea femeile cu vârsta cuprinsa între 12 si 35 de ani.

Galerie foto
  • ...