Rodica Dragomir - Psiholog clinician Bucuresti

Depresia: simptome, factori de risc si tratament

Depresia este o tulburare a dispozitiei persistenta, care afecteaza modul în care o persoana simte, gândeste si actioneaza. Depresia se aseamana cu tristea si implica lipsa interesului fata de ceea ce se întâmpla în jur, afectând în mod semnificativ calitatea vietii individului.

Depresia – Simptome
Stare de tristete
Pierderea interesului sau a placerii pentru activitati care odata erau placute
Tulburari alimentare, modificari ale poftei de mâncare – pierderea în greutate sau cresterea în greutate fara legatura cu dieta
Probleme de somn sau de dormit prea mult
Pierderea de energie sau oboseala crescuta
Cresterea activitatii fizice fara scop (de exemplu, incapacitatea de a sta linistit,) sau vorbirea încetinita (aceste actiuni trebuie sa fie suficient de severe pentru a fi observate de catre ceilalti)
Sentiment de lipsa de valoare si vinovatie
Dificultati de gândire, concentrare sau luare a deciziilor
Gânduri de moarte sau sinucidere
Simptomele trebuie sa dureze cel putin doua saptamâni si trebuie sa reprezinte o schimbare a nivelului anterior de functionare pentru un diagnostic de depresie.

Factori de risc pentru depresie
Depresia poate afecta oricine – chiar si o persoana care pare sa traiasca în circumstante relativ ideale.

Câtiva factori pot juca un rol considerabil în depresie:

Biochimie: dezechilibrul în anumite substante chimice din creier pot contribui la simptomele depresiei.
Genetica: depresia poate rula în familii. De exemplu, daca un geaman identic are depresie, celalalt are sanse de 70% sa aiba boala cândva în viata.
Personalitate: persoanele cu o stima de sine scazuta, care sunt usor coplesite de stres sau care sunt, în general, pesimiste par sa fie mai susceptibile de a experimenta depresie.
Factori de mediu: expunerea continua la violenta, neglijare, abuz sau saracie poate face unii oameni mai vulnerabili la depresie.
Depresia si tristetea
Moartea unei persoane dragi, pierderea unui loc de munca sau încheierea unei relatii sunt experiente dificil de suportat de o persoana. Este normal ca sentimentele de tristete sau durere sa se dezvolte ca raspuns la astfel de situatii. Cei care se confrunta cu pierderi s-ar putea descrie adesea ca fiind „deprimati”.

Dar a fi trist nu înseamna acelasi lucru cu a avea depresie. Procesul de durere este natural si unic pentru fiecare individ si împartaseste unele dintre aceleasi caracteristici ale depresiei. Atât durerea, cât si depresia pot implica tristete intensa si retragerea din activitatile obisnuite. Ele sunt, de asemenea, diferite în moduri importante:

În durere, sentimentele dureroase vin în valuri, adesea amestecate cu amintiri pozitive ale decedatului. În depresiile majore, starea de spirit si / sau interesul (placerea) sunt scazute timp de aproape doua saptamâni.

În durere, stima de sine este de obicei mentinuta. În depresiile majore, sentimentele de lipsa de valoare si de ura de sine sunt frecvente.

În durere, gândurile de moarte pot iesi la suprafata atunci când se gândesc sau fantezeaza despre „alaturarea” de persoana iubita decedata. În depresia majora, gândurile se concentreaza pe sfârsitul vietii din cauza sentimentului de lipsa de valoare sau a imposibilitatii de a face fata durerii, depresiei.

Durerea si depresia pot coexista. Pentru unele persoane, moartea cuiva drag, pierderea locului de munca sau daca devine victima unui atac fizic sau a unui dezastru major poate duce la depresie. Când durerea si depresia co-apar, durerea este mai severa si dureaza mai mult decât durerea fara depresie.

Diferentierea dintre durere si depresie este importanta si poate ajuta oamenii sa obtina ajutorul, sprijinul sau tratamentul de care au nevoie.

Tratament
Depresia este printre cele mai tratabile dintre tulburarile mentale. Între 80% si 90% la suta dintre persoanele cu depresie raspund în cele din urma bine la tratament. Aproape toti pacientii beneficiaza de o usurare a simptomelor.

Înainte de un diagnostic sau tratament, un profesionist din domeniul sanatatii ar trebui sa efectueze o evaluare diagnostica aprofundata, inclusiv un interviu si un examen fizic. În unele cazuri, s-ar putea face un test de sânge pentru a va asigura ca depresia nu se datoreaza unei afectiuni medicale, cum ar fi o problema tiroidiana sau un deficit de vitamine. Evaluarea va identifica simptome specifice si va explora istoricul medical si familial, precum si factorii culturali si de mediu, cu scopul de a ajunge la un diagnostic si de a planifica un curs de actiune.

Medicatie: chimia creierului poate contribui la depresia unei persoane si poate influenta tratamentul acesteia. Din acest motiv, antidepresivele pot fi prescrise pentru a ajuta la modificarea chimiei creierului. Aceste medicamente nu sunt sedative, „superioare” sau tranchilizante. În general, medicamentele antidepresive nu au niciun efect stimulator asupra persoanelor care nu sufera de depresie.

Galerie foto
  • ...