Top Garden - Proiectare si amenajari gradini, Bucuresti

Proiectare peisagistica

Notiunea de proiectare peisagistica face referire la un domeniu multidisciplinar, care îmbina urbanismul si arhitectura peisagistica cu designul de gradini; aceasta îndeletnicire solicita simt estetic si cunostinte solide de ecologie si horticultura, precum si de istorie a gradinilor, arte, arhitectura, design industrial, psihologia mediului si geologie.

Exact ca în cazul planurilor de arhitectura, un plan de proiectare peisagistica trebuie:

  • sa se bazeze pe investigarea prealabila a conditiilor (sociale, geologice, ecologice etc.) si sa propuna o interventie creativa în spatiul dat;
  • sa includa totalitatea instructiunilor specifice, de la compozitie, concept si aranjare, la dispozitii si recomandari privind lucrarile de întretinere, pregatire a solului, îngrijire a plantelor s.a.m.d.

Filosofia noastra

Abordarea noastra în aceasta directie presupune întâlnirea creativa dintre mai multe principii:

  • Estetica unei gradini nu trebuie sa fie afectata de functionalitatea ei. Mai mult, functionalitatea si, împreuna cu ea, toate elementele adiacente care ajuta la desfasurarea unei vieti armonice în spatiul gradinii, trebuie gândita în virtutea principiului estetic. Spre deosebire de amenajarea teritoriala, unde primeaza functionalitatea, gradina se vrea o opera de arta, unde estetica nu mai este un apanaj, ci tocmai sensul central al proiectarii spatiului.
  • Sustenabilitatea ecologica este esentiala si implicita în ideea unei gradini. Orice forma care ataca acest concept este destitutiva în raport cu sensurile locuirii în gradina. De aceea, proiectarea peisagistica asa cum o vedem noi dezvolta esteticul în virtutea ecologiei si nu în afara ei.
  • Integrarea armonioasa a infrastructurii se realizeaza în mai multi pasi în functie de complicatia acesteia si de nivelul de interventie stabilit initial. În functie de zona (spatiu urban, semiurban, rural etc.), integrarea presupune stabilirea unor proiecte adaptate în asa fel încât sa corespunda cu gradul necesar de interventie.
  • Prezervarea directiilor generale si a liniilor peisajului existent în liniile gradinii este de importanta capitala pentru a evita efectele de artificiozitate inutila, creând în acelasi timp impresia de inconsistenta stilistica. Imaginati-va o gradina baroca într-o padure de conifere din Retezat sau o gradina cu conopida pe Aleea Floreasca. Asumarea mediului si asumarea peisajului sunt concepte implicate în orice forma respectabila de proiectare peisagistica.

Tipuri de proiecte peisagistice

Iata mai jos o lista cu câteva tipuri de gradini pentru care ne oferim serviciile de proiectare peisagistica. În cazul în care nu va încadrati în nici o categorie, nu ezitati sa ne contactati pentru a obtine mai multe detalii direct de la noi.

  • Parcuri naturale – proiecte mari, pe zone extinse, unde se pune accentul pe mentinerea specificului locului si a echilibrului natural deja existent;
  • Gradini de legume – în mod normal, proprietarii neglijeaza aspectul acestor gradini, fara sa îsi dea seama ca designul nu înseamna numai aspectul strict estetic, ci si îmbunatatirea functionalitatii si usurarea întretinerii;
  • Livezi de pomi fructiferi – de orice întindere si pe orice infrastructura. Astfel de proiecte dureaza în functie de speciile alese;
  • Curti interioare – se tine cont în mod deosebit de infrastructura. În general, aceste proiecte se refera la optimizarea spatiului, atât estetic, cât si ecologic si functional.
  • Gradini mixte – Reconceperea gradinii într-o maniera care sa puna într-un dialog constructiv latura estetica cu latura agricola.
Galerie foto
  • ...