Dexellence Clinic - Clinica Stomatologica Bucuresti

Obturatii dentare / plombe

Cariile dentare sunt leziuni ale dintilor care pot provoca durere si deteriorarea smaltului. Cariile dentare sunt identificate uneori de pacienti dupa aspectul de zona maronie-neagra pe suprafata dintilor sau de cavitate („gaura”) pe suprafata dintelui, sau dupa simptome de tipul durerii dentare la rece sau dulce. De multe ori insa cariile dentare nu pot fi vazute de pacienti, si sunt identificate de medicul dentist la o consultatie dentara prin vizualizare directa sau cu metode specifice (transiluminare, magnificatie cu lupe sau microscop dentar, consultatie cu camera intraorala, radiografii dentare specifice, palpare cu instrumente dentare speciale, utilizarea oglinzii dentare sau a lampii dentare pentru iluminare ridicata).

Cariile dentare sunt leziuni de cauza bacteriana, in absenta bacteriilor nu pot aparea carii dentare. Bacteriile ce cauzeaza carii dentare se numesc Streptococcus mutans, bacterii ce se „hranesc”cu glucoza. Din acest motiv o alimentatie bogata in zahar va creste riscul aparitiei cariilor. Aceste bacterii – Streptococcus mutans – exista in mod natural in cavitatea orala, iar numarul lor poate fi redus prin periaj dentar si utilizarea unor substante antimicrobiene regasite in ape de gura sau geluri dentare. Cea mai eficienta substanta antimicrobiana impotriva Streptococcus mutans este Clorhexidina, prezenta in numeroase produse de igieniza orala.

Pentru a trata cariile si pentru a preveni complicatii ulterioare, se curata leziunea carioasa iar cavitatea rezultata se acopera cu obturatii dentare din compozit sau alte materiale dentare.

Obturatiile dentare sunt proceduri de restaurare care implica umplerea cavitatilor care sunt rezultatul
cariilor dentare. Aceste tratamente sunt efectuate pentru a restabili structura, functia si estetica dintelui
afectat. Obturatiile dentare pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale, cel mai frecvent in prezent fiind utilizate rasinile compozite (compozitul dentar), dar si unele cimenturi dentare (ciment ionomer de sticla – CIS, materiale hibride, etc).

Galerie foto
  • ...