FarmaciaTa

Ginecologie

...
Cistita recurenta - Cauze si factori favorizanti

In majoritatea cazurilor, cistita este o infectie bacteriana a tractului urinar inferior (vezicii urinare). Cistita recurenta este frecventa la femeile tinere, sanatoase, chiar daca acestea au in general un tract urinar normal din punct de vedere anatomic si fiziologic.

 

Un studiu a demonstrat ca aproape jumatate dintre femeile care au avut o infectie de tract urinar vindecata spontan vor dezvolta o infectie recurenta in interval de un an. Majoritatea femeilor sunt capabile sa isi diagnosticheze episoadele de recurenta a cistitelor pe baza simptomelor.

 

Cistita recurenta prezinta 3 episoade de infectie intr-un an

 

Cistitele sunt cauzate in general de bacteriile uropatogene care se gasesc in intestin si care colonizeaza vaginul si uretra, inaintand prin uretra pana in vezica urinara. Cistita provoaca durere in timpul mictiunii, mictiuni frecvente, senzatie de mictiune imperioasa, hematurie si durere in etajul abdominal inferior. Aproape intotdeauna in urina sunt prezente leucocite si bacterii. Cistita recurenta, recidivanta consta in trei episoade de infectie in ultimele 12 luni sau doua episoade in ultimele 6 luni.

 

Femeile sunt mai predispuse la repetarea unui episod de cistita, din cauza uretrei mai scurte si situarii acesteia in apropierea vaginului si anusului, zone in care sunt localizate frecvent bacteriile.

 

Antibioticele favorizeaza aparitia cistitei

 

Factorii de risc pentru cistita recurenta sunt activitatea sexuala, utilizarea anumitor mijloace de contraceptie (diafragme cu spermicide) si un istoric de infectii recidivante ale tractului urinar. De asemenea, folosirea prezervativelor cu spermicide poate creste riscul recidivei unei cistite. Tratamentele cu antibiotice altereaza flora vaginala si se asociaza cu un risc crescut de aparitie a unei cistite.

 

Istoricul familial de infectii urinare provoaca recidiva cistitelor

 

Alti factori de risc sunt reprezentati de existenta unui partener sexual nou in ultimul an, prezenta primei infectii urinare inaintea varstei de 15 ani sau istoricul familial de infectii urinare. Diferite afectiuni care duc la dificultatea eliminarii urinei, cum sunt prolapsul de mucoasa uretrala, de vezica urinara sau uter (mai ales la femeile care au avut multe nasteri), scleroza multipla, cancerul de vezica urinara, calculii vezicali se asociaza cu un risc crescut de cistita recurenta.

 

Fumatul, factor de risc pentru cancerul de vezica urinara

 

Nu se cunoaste inca daca exista un risc crescut de recurenta a cistitei la pacientii fumatori, avand in vedere ca fumatul este un factor recunoscut de risc pentru cancerul de vezica urinara. La femeile care nu prezinta alti factori pentru cistita recurenta, au fost gasite anomalii anatomice ale tractului urinar.

 

Modificarile tesuturilor vezicii urinare si uretrei, asociate cu pierderea protectiei impotriva bacteriilor, pot creste riscul de infectii urinare repetate la femeile postmenopauza.

 

In perioada postmenopauza, femeile sunt mai predispuse la cistite repetate, din cauza scaderii nivelului hormonilor estrogeni din sange. De asemenea, sunt mai frecvente in timpul sarcinii, fiind provocate de modificarile tractului urinar.

 

In cazul barbatilor, cistita se extinde la prostata si vezica urinara

 

La barbati, cistita este mai rara si debuteaza in general ca o infectie a uretrei care se extinde la prostata si apoi la vezica urinara. Cea mai frecventa cauza a cistitei recidivante la barbat este o infectie bacteriana persistenta a prostatei. Desi antibioticele sterilizeaza urina, majoritatea nu penetreaza foarte bine prostata, fiind necesare  unei cure mai lungi cu antibiotice, de cateva saptamani. Daca tratamentul este intrerupt prea devreme, bacteriile raman in prostata si reinfecteaza vezica urinara.

 

Cum putem preveni recidiva cistitelor?

 

Va prezentam cateva masuri generale de prevenire a recurentei cistitei:

 

    Beti suc de afine! Consumat zilnic in cantitati de 50 sau 300 ml, are rol preventiv, deoarece contine o substanta care inhiba atasarea bacteriilor de vezica urinara;

    Consumati multe lichide!

    Urinati la scurt timp dupa actul sexual!

    Evitati folosirea spermicidelor!

    In cazul femeilor postmenopauza care au vaginita sau uretrita atrofica, este indicata folosirea unei creme sau a ovulelor cu estrogeni.

 

Dr. Camelia Diaconu,

Medic primar medicina interna,

Asist. Univ. UMF „Carol Davila”,

Doctor in medicina.

...
Infectiile determinate de Candida albicans

Candidozele recidivante pot semnala afectiuni ca diabetul, leucemia, SIDA

 

Adultii pot prezenta infectii candidozice in jurul dintilor, in pliurile cutanate de sub sani, abdomen sau in orice alta zona a corpului unde exista pliuri ale pielii ce favorizeaza transpiratia si creeaza mediul umed favorabil dezvoltarii Candidei albicans. Majoritatea infectiilor candidozice sunt superficiale si se vindeca usor cu tratament. Infectiile unghiilor necesita un tratament indelungat. Rareori, infectia candidozica se poate raspandi in organism dupa ce intra in sange, determinand aparitia candidozei sistemice, care, in aproximativ 45% dintre cazuri poate fi fatala. Candidozele recidivante pot fi un semn al unei afectiuni mai grave, ca diabetul, leucemia sau SIDA.

 

Candida se gaseste in vagin la 20-50% dintre femeile sanatoase si se poate inmulti in anumite conditii, cum ar fi dupa un tratament cu antibiotice sau cortizon. De asemenea, candidozele sunt favorizate de sarcina, menopauza si se pot transmite prin contact sexual cu un partener infectat.

 

Cauzele infectiilor candidozice

 

La bolnavii care au un sistem imunitar deficitar din cauza tratamentelor anticanceroase sau cortizonului, ori unor boli ca SIDA, infectiile cu candida pot aparea la nivelul intregului organism si pot pune viata in pericol. Sangele, creierul, ochii, rinichii si inima sunt cel mai frecvent afectate, insa candida se poate dezvolta si in plamani, ficat si splina. Candida este principala cauza de esofagita la pacientii cu SIDA. Aproape 15% dintre bolnavii cu imunitatea afectata prezinta candidoza sistemica.

 

Simptomele variaza in functie de localizarea bolii

 

Vaginita candidozica se manifesta printr-o secretie alba, prurit si senzatie de arsura vaginala. In candidoza linguala, limba prezinta depozite albicioase, care daca sunt indepartate, lasa zone rosiatice care pot sangera, ducand la dificultatea alimentatiei. Candidozele localizate la nivelul pliurilor cutanate prezinta zone rosiatice cu margini dantelate, putand fi dureroase sau pruriginoase. Candidoza esofagiana determina aparitia ulcerelor dureroase la nivelul tractului gastrointestinal, bolnavii prezentand probleme la inghitire, dureri abdominale, greata, varsaturi. Daca infectia cu candida ajunge la nivelul creierului, pot aparea tulburari acute de comportament sau ale functiilor mentale.

 

Diagonsticul poate fi stabilit si fara efectuarea testelor de laborator

 

Diagnosticul poate fi stabilit de medic in cele mai multe cazuri fara teste de laborator. In anumite situatii, daca infectia nu se vindeca sau se raspandeste in intregul organism, pot fi necesare anumite teste. In cazul unei candidoze vaginale, trebuie efectuat consultul ginecologic si examenul secretiei vaginale. Astfel, pacientele sunt sfatuite sa nu faca dusuri vaginale si sa nu aiba contact sexual cu 1-2 zile anterior examinarii, deoarece pot ingreuna stabilirea diagnosticului. La pacientii cu deficite ale sistemului imunitar, infectiile candidozice orale, cutanate, vaginale pot fi usor diagnosticate.

 

Infectiile candidozice se vindeca in 1-2 saptamani, doar cu tratament adecvat

 

Candidoza vaginala se poate trata cu antimicotice sub forma de ovule sau creme. Este necesara si tratarea partenerului. In cazul candidozei linguale, pacientii trebuie sfatuiti sa mentina o igiena foarte stricta a gurii. De asemenea, toate obiectele pe care copiii le introduc in gura (suzete, jucarii etc.) trebuie sterilizate dupa fiecare utilizare. Femeile care alapteaza trebuie evaluate pentru a nu prezenta infectii cu Candida la nivelul sanului. Infectiile candidozice sistemice, severe, necesita tratamente intravenoase care se administreaza in spital. Cu tratamentul corespunzator, infectiile cu aceasta bacterie se vindeca fara sechele, de regula in 1-2 saptamani.

 

Dr. Camelia Diaconu,

Medic primar medicina interna,

Competenta ecografie cardiaca si generala,

Spitalul Judetean Ilfov, Bucuresti