Transparent Design - Fabricare si prelucrare sticla, mobilier din sticla, Bucuresti

Securizare sticla

Securizarea sticlei reprezinta procesul termic de incalzire a acesteia pana la 700-740 C? si de racire rapida pana la temperatura camerei – prin intermediul caruia materialul devine de 5 ori mai dur, fara a-si pierde elasticitatea. O calitate importanta a sticlei securizate este comportamentul acesteia in momentul spargerii; in comparatie cu sticla normala, sticla securizata se sparge in bucatele mici si nu in bucati mari si ascutite. Aceasta este folosita atunci cand se doreste rezistenta la socuri mecanice, rezistenta termica si protectie impotriva riscului de spargere. Un element esential in vederea reducerii probabilitatii ca sticla sa se sparga in momentul procesului de securizare o reprezinta atenta prelucare a muchiilor sticlei. Este recunoscut faptul ca prelucrarea defectuasa a cantului sticlei ce va fi supusa securizarii afecteaza in egala masura atat calitatea cat si proprietatile mecanice ale produsului finit.

Sticla securizata este folosita la pereti de sticla, geamuri termopan sau geamuri laminate, etc. - in special pentru aplicatii ce necesita urmatoarele:

  • O mai buna rezistenta la socurile mecanice (usi de sticla, panouri de sticla fixate in puncte precum balustradele de sticla, etc.).
  • O mai buna rezistenta stresul termic (sticla supusa razelor intense solare sau sunt montate in apropierea unor surse de caldura precum placarile cu sticla colorata, etc.).
  • O mai buna protectie impotriva riscului de spargere, respectiv reducerea riscului de ranire.

Cu toate acestea exista insa inca un risc al sticlei securizate, respectiv riscul de spargere accidentala sau spontana a geamului fara a fi supus unor socuri externe. Acest risc poate fi eliminat prin un test denumit HEAT-SOAK TREATMENT. Incluziunile de sulfid de nichel continute in mod normal de orice sticla isi maresc volumul in prezenta temperaturilor inalte. Echilibrul de tensiuni din interiorul sticlei securizate se modifica in aceste locuri si se produc asa numitele spargeri spontane. Pentru minimizarea acestui risc se recomanda - in cazul geamurilor cu aplicatii cu un potential crescut de pericol pentru oameni - tratarea suplimentara prin testul 'heat soak'. Astfel, dupa securizarea sticlei, aceasta este introdusa in cuptor si pastrata la o temperatura medie constanta de cca. 290 grade C timp de 4-8 ore, perioada in care geamul cu risc se sparge.

 

Pentru a putea obtine produse de calitate, Transparent Design investeste in utilaje moderne, produse de catre profesionisti cu renume in domeniu. Astfel, in 2016 fabrica noastra de sticla a achizitionat un cuptor de securizare european RC 200 VORTEX PLUS, marcaTAMGLASS – leader mondial in domeniu. Cuptorul beneficiaza de o tehnologie noua de incalzire uniforma si controlata a sticlei, respectiv un sistem performant de convectie care se reflecta atat in calitatea sticlei securizate (plana si fara pete), cat si in productivitatea cuptorului, in cazul securizarii atat a sticlei float, cat si a sticlei lowe 0.04/0.02 sau ultraclare.

Tehnologia de securizare a sticlei respecta standardele europene EN 12150 si EN 1863 care asigura prelucrarea sticlei float cu grosimi intre 4 si 19 mm si de dimensiuni 4800x2400 mm, precum si a geamului special cum ar fi Low-E si reflexiv.

Galerie foto
  • ...